Kongressen kulegraver 11. september
*Et amerikansk kongresudvalg begyndte i går at kulegrave, hvorfor terrorangrebet 11. september ikke blev forhindret. Dermed er der lagt op til måneders drypvise afsløringer, som kan komme til at sætte tonen for kongresvalgkampen til efteråret.
Den senere tids afsløringer af fejl begået af det omstridte forbundspoliti, FBI, har ført til, at selv republikanske kongresmedlemmer stiller op med kritik, ikke blot af FBI men også udlandsefterretningstjenesten CIA og aflytningsagenturet NSA.
»Dét, vi på det seneste har set omkring FBI, vil man også se hos CIA, NSA og andre. Vi har set store fejl i efterretningsindsamlingen,« sagde Richard Shelby, den førende republikaner i Senatets efterretningsudvalg.
Brian er skabssocialdemokrat
*Kulturminister Brian Mikkelsens (K) snævre medieforlig med Venstre og Dansk Folkeparti skulle have været hans politiske svendestykke, men det får dumpekarakter af medieforskeren Frands Mortensen, Aarhus Universitet. Han konstaterer, at forliget set ud fra Brian Mikkelsens synspunkt er betydeligt dårligere end hans udspil, og at alle de liberale ideer er forsvundet.
Tværtimod får forliget karakteristikken »skabssocialdemokratisk« af medieforskeren. Frands Mortensen vurderer det som meget lidt sandsynligt, at TV2 overhovedet bliver privatiseret.
Spanien forbyder Batasuna-parti
*Det spanske parlament vedtog i går med stort flertal en lov, der ulovliggør det baskiske Batasuna parti, der er den politiske fløj af den militante ETA-gruppe. Loven blev vedtaget af det konservative regeringsparti sammen med oppositionspartiet Socialisterne, der tilsammen mønstrede 304 stemmer.
Den spanske justitsminister, Angel Acebes, beskrev loven som »et konkret instrument til at opløse og ulovliggøre partier som Batasuna, der er en del af en terrorbevægelse.« Loven giver landets højesteret lov til at opløse politiske partier, der har som mål at »eliminere det demokratiske system«.
Batasuna fik 10 procent af stemmerne ved lokalvalget i fjor i Baskerlandet.
Topmøde fordømmer terrorisme
*De 16 deltagende lande i det sydasiatiske topmøde i den kasakhiske storby Almatij tiltrådte tirsdag indholdet i et dokument, som fordømmer terrorisme og på samme tid forpligter underskriverne til ikke at støtte separatistbevægelser. Dokumentet »fordømmer terrorisme i alle dets former og udtryk«, hedder det blandt andet.
Blandt deltagerne i det sydasiatiske topmøde er Indien og Pakistan, som netop nu endnu engang strides om den omstridte Kashmir-provins. Indien har blandt andet under den aktuelle, alvorlige krise beskyldt Pakistan for at give støtte til grænseoverskridende terrorisme ved at hjælpe militante muslimer i Kashmir.
Israelske styrker rykker ind i Jenin
*Israelske kampvogne og styrker rykkede tidligt tirsdag ind i byen Jenin på Vestbredden, oplyste palæstinensiske sikkerhedsofficerer og øjenvidner. De sagde, at israelerne fyrede op i luften, mens kampvogne og pansrede køretøjer rullede ind i byen, men der var ingen umiddelbare rapporter om konfrontationer med bevæbnede palæstinensere.
Den israelske hær havde ingen umiddelbare kommentarer. I de seneste uger er Israels hær stort set dagligt rykket ind i palæstinensiske selvstyreområder og byer som følge af det stigende antal palæstinensiske selvmordsbomber.
Mindst 12 dræbte i Madagaskar
*Kampe mellem styrker, som støtter Madagaskars præsident, Marc Ravalomanana, og enheder, loyale over for landets tidligere statsoverhoved Didier Ratsiraka, har siden søndag kostet mindst 12 menneskeliv, oplyste politiet i går. Madagaskar har i de seneste måneder været præget af et stadig mere forbitret politisk opgør mellem tilhængere af Ravalomanana, der blev erklæret for vinder af præsidentvalget i december, og Ratsiraka.
Didier Ratsiraka har nægtet at anerkende valgets resultat og blandt andet holdt hovedstaden Antananarivo omringet med soldater, som stadig anser ham som landets retmæssige præsident.
Stening af kvinde i Nigeria udskudt
*En domstol i byen Funtua i det nordvestlige Nigeria har udsat steningen af en kvinde til år 2004, meddelte kvindens forsvarer tirsdag. Amina Lawal Kurami blev dømt til døden ved stening i marts for at have bedrevet hor. Hun blev gravid uden for ægteskabet. En appeldomstol siger imidlertid, at hun først vil blive stenet, når hun er færdig med at amme sit barn. Det er hun ifølge domstolen i 2004.
Amina Lawal Kurami er den anden nigerianske kvinde, der dømmes til døden for at være blevet gravid uden for ægteskabet siden år 2000, da en lang række delstater i det overvejende muslimske nordlige Nigeria indførte den islamiske Sharia-lov. I marts annullerede en appeldomstol en dødsdom over Safiya Hussaini Tungar-Tudu, efter at store dele af verden appellerede om at lade være med at henrette kvinden.
Fortsat fald i dollarkursen
*Store kursfald på det amerikanske aktiemarked var tirsdag gift for dollaren, som med en kurs på omkring 94,30 over for den fælleseuropæiske valuta, euroen, ligger på den laveste kurs i de seneste 16 måneder.
»Man betragter nu USA som et mindre fordelagtigt sted at investere, og det kan give et endnu hårdere pres på dollaren,« siger en valutahandler til det britiske nyhedsbureau Reuters.
Det fornyede fald i dollarens kurs kom, efter at det toneangivende Dow Jones-indeks på New York-børsen mandag faldt med mere end to pct. et fald som tirsdag forplantede sig til de europæiske børser.
Patienter er blevet til forbrugere
*Et stigende antal patienter er blevet til forbrugere af sundhedsvæsenet. Det betyder bl.a., at de bliver væk fra planlagte undersøgelser eller behandlinger med undskyldninger som pludseligt opstået overarbejde eller private gøremål. Eller søger behandlinger flere steder på samme måde, som man booker færge- eller togbilletter.
Den adfærd koster amterne mange penge, og derfor bifalder formanden for amtsrådsforeningens sygehusudvalg Bent Hansen (S) ideen om, at det skal koste at udeblive fra en planlagt undersøgelse eller behandling på et sygehus. Han oplyser, at fem-seks procent udebliver eller står så længe på en venteliste, at de ikke længere har brug for behandling, når datoen oprinder.