Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

3. juni 2002


EU vil genoplive fredsprocessen
*EU og USA arbejdede i går fortsat på at genoplive fredsprocessen i Mellemøsten, men samtidig holdt Israels hær stadig den palæstinensiske by Nablus på Vestbredden besat.
Efter et møde med Javier Solana, EU’s udenrigspolitiske koordinator, sagde den israelske udenrigsminister, Shimon Peres, at Israel ikke har til hensigt at besætte palæstinensiske områder permanent, men venter på, at palæstinenserne reformerer sikkerhedsstyrkerne og civiladministrationen.
Solana opfordrede efter mødet med Peres til, at der »så hurtigt som muligt« afholdes en fredskonference.
»Det er også den amerikanske regerings ønske, at der så hurtigt som muligt kommer en konference. Jo hurtigere, jo bedre – i den anden halvdel af juli,« sagde han.

Schweiz lemper abortloven
*De schweiziske vælgere besluttede i går, at en 60 år gammel, restriktiv abortlovgivning skal lempes.
Da stemmerne fra folkeafstemningen var talt op i aftes, viste resultatet, at 72,2 procent af de afgivne stemmer sagde ja til et forslag, der tillader abort frem til 12. uge af graviditeten.
Den katolske kirke havde sammen med konservative politikere fremsat et modforslag kaldet »For moderen og for barnet«, der ønsker at gøre forbuddet mod abort til en del af landets forfatning, men det blev afvist med 81,7 procent af de afgivne stemmer.

Giftlager brugt til kyllingefoder
*De tyske myndigheder mener, at en giftskandale, der har ført til et tilbageslag for økologisk landbrug i forbundsrepublikken, er opstået i et depot i den østlige del af Tyskland. Giftstoffet nitrofen er blevet spredt i 450 ton foderstoffer, der er givet til kyllinger på over hundrede økologiske landbrug.
Ifølge den tyske minister for forbrugerbeskyttelse og landbrug, Renate Künast, er giftstoffet blevet sporet til et lager nær den østtyske by Neubrandenburg, hvor der i DDR-tiden blev opbevaret pesticider til hele det kommunistiske Østtyskland.
Mange supermarkeder har fjernet økologiske æg fra hylderne, og i Mecklenburg-Vorpommern er omkring 63.000 kyllinger blevet slagtet og tilintetgjort på grund af skandalen. En ventet vækst i salget af bioprodukter ventes i år blive væsentligt reduceret.

Ældre har svært ved at få lån
*Er man fyldt 70 år, kan det ifølge Landsforeningen Ældre Sagen være særdeles svært at få bevilget selv et af de hurtige forbrugslån, som bl.a. radio- og tv-butikker ellers er meget ivrige efter at sælge til deres kunder, skriver Jyllands-Posten.
»Vi forstår ikke, at ældre får afslag på selv banale lån til f.eks. et nyt tv, selv om de påviseligt har en god økonomi,« siger konsulent i Ældre Sagen, Jens Højgaard, der af finansieringsselskaberne har fået oplyst, at alder kun er ét ud af mange kriterier i deres kreditvurdering. Han mener dog, at alder ofte er den afgørende faktor.
Også på boligmarkedet kan det være svært at få lån som ældre. Ifølge ejendomsmægler Poul Erik Nielsen fra Nybolig i Fjerritslev får låneansøgere på dagpenge, efterløn eller pension automatisk afslag på boliglån hos Nykredit.Leder på forsiden

Krav til kommuner: sænk grundskylden
*Finansminister Thor Pedersen (V) kræver, at kommunerne sænker grundskylden, hvis de kommer til at få uventet mange penge ind på ejendomsskatten som følge af de nye grundvurderinger.
»Vi skal finde en løsning for, at det ikke slår igennem i de kommuner, hvor der er særlige stigninger, så kommunerne her benytter lejligheden til at øge deres skatteindtægter af den grund. De kommuner, der har særlige stigninger, skal reducere deres grundskyldspromiller, så provenuet – skatten fra boligejerne – ikke stiger med vurderingen,« siger Thor Pedersen.
Flere selvmordsforsøg blandt piger
nEn undersøgelse fra Fyns Amt med 6.000 unge viser, at især flere piger forsøger at tage deres eget liv.
På Center for Selvmordsforskning i Odense siger leder ph.d. Lilian Zøllner, at mange unge ikke ved, hvordan de skal tackle tristhed eller personlige problemer. Mens børnene er små, forsøger forældrene at feje alle problemer til side, og derfor står de unge uerfarne, når de kommer i puberteten.
Undersøgelsen fra Fyns Amt offentliggøres først til efteråret, men ifølge Lilian Zøllner bekræfter den en mindre undersøgelse tidligere på året fra Ringkjøbing Amt. Den omfattede godt 500 unge i syvende til niende klasse og viste, at 13 procent af pigerne havde forsøgt at begå selvmord.

FN begynder evakuering
*FN begyndte i går at evakuere familiemedlemmer til organisationens udsendte i Pakistan. Evakueringen sker p.g.a. den tiltagende frygt for en snarlig krig mellem atommagterne Pakistan og Indien.
Ifølge FN-talsmand Erix Falt forventer FN at evakuere 300 familiemedlemmer i løbet af de kommende dage. .
Artikler på forsiden og side 3

Danskere fortryder EU-forbehold
*Flere danskere end nogensinde ønsker tre af EU-forbeholdene ophævet, viser en undersøgelse fra Gallup, der nu får flere partier til at lægge fornyet pres på regeringen for at bane vejen for en snarlig folkeafstemning, skriver Berlingske Tidende.
»Jeg ser meget gerne en folkeafstemning næste år – inden vi skal i gang med at forhandle en ny traktat i 2004,« siger forhenværende udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R).
Socialdemokratiets formand Poul Nyrup Rasmussen vil ikke udelukke en afstemning allerede næste år.
60 procent af danskerne ønsker at afskaffe euro-forbeholdet, mens 34 procent vil stemme nej. Tilhængerne af det retlige forbehold og forsvarsforbeholdet er skrumpet til henholdsvis 31 og 28 pct., mens 46 og 53 pct. af danskerne ønsker forbeholdene fjernet.Artikel side 5

Uafhængig tv-station sender igen
*En uafhængig russisk tv-station, der blev lukket under dramatiske omstændigheder i januar, sendte lørdag morgen igen, men denne gang under overvågning af politikere med nær tilknytning til ledelsen i Kreml.
TVS, der før lukningen hed TV6, bemandes af de samme uafhængige journalister som tidligere. Men stationen fik først sendetilladelse, efter at den administrative og redaktionelle ledelse gik sammen med en gruppe indflydelsesrige finansfolk og politikere herunder tidligere ministerpræsident Jevgenij Primakov.
TV6 blev lukket af myndighederne efter et langvarigt tovtrækkeri om stationens økonomi og den redaktionelle linje, der var kritisk over for de russiske myndigheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her