Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

1. juni 2002


Indien: Al-Qaeda rykket til Kashmir
*Et stort antal al-Qaeda-medlemmer er rykket fra Afghanistan til den pakistanske del af Kashmir og har sluttet sig til kashmiriske separatister, oplyste indiske forsvarskilder fredag.
Nogle af al-Qaeda-medlemmerne har oprettet base tæt på våbenhvilelinjen mellem Indien og Pakistan. De to lande frygtes at være på randen af en krig over, hvad New Delhi kalder Islamabads støtte til kashmiriske separatister, der kæmper mod indisk styre i den omstridte region.
Storbritannien og Tyskland opfordrede fredag deres statsborgere til at forlade Indien på grund af den øgede risiko for krig. Også det danske udenrigsministerium besluttede fredag at fraråde danske statsborgere at rejse til Indien og Pakistan

FLN får absolut flertal i Algeriet
*Algeriets tidligere regeringsparti har vundet det absolutte flertal ved parlamentsvalget i Algeriet, der blev boykottet af de største oppositionspartier og skæmmet af vold og uroligheder blandt landets berberiske mindretal.
Algeriets indenrigsminister, Noureddine Zerhouni, sagde, at Den Nationale Befrielsesfront (FLN), der regerede det nordafrikanske land som en etpartistat for næsten 30 år siden, vandt 199 af de i alt 389 pladser i nationalforsamlingen ved torsdagens valg. Zerhouni sagde, at den regerende Nationaldemokratiske Samling (RND) kom ind på andenpladsen med 48 pladser og dermed fik et knusende nederlag i forhold til det seneste valg, hvor partiet fik 156 pladser.

EU ratificerer Kyoto-aftalen
*De 15 EU-lande ratificerede fredag i fællesskab Kyoto-protokollen, der skal bremse stigningen i den globale opvarmning. Også Japans ratifikation kom et skridt videre fredag, da førstekammeret i det japanske parlament enstemmigt godkendte en lov, som gør det muligt at ratificere protokollen.
Klima-aftalen kan først træde i kraft, når 55 lande, som samtidig repræsenterer 55 procent af industrilandenes udslip af CO2 i 1990, har godkendt den. Ifølge Greenpeace er knap halvdelen af målet på de 55 procent nået.
Efter at USA er ude af klima-forhandlingerne er det nu nødvendigt, at Rusland, Japan, Polen og de øvrige lande i Central- og Østeuropa samt Schweiz ratificerer protokollen. Af andre nøglelande tøver Canada og Australien med at ratificere aftalen, når USA ikke længere er med, mens Rusland formentlig er klar til ratificering i 2003.

Udlændingelov vedtaget uden S
*Regeringen fik fredag vedtaget en opstramning af udlændingeloven sammen med Dansk Folkeparti, mens Socialdemokratiets helt som ventet stemte imod. Integrationsminister Bertel Haarder (V) noterede sig kort før vedtagelsen i Folketinget, at regeringen nu fik gennemført en udlændingepolitik, som både Venstre og de Konservative har ønsket i de næsten 10 år, som de sad i opposition.
»Og det er også forklaringen på, at loven nu bliver vedtaget sammen med Dansk Folkeparti,« sagde Bertel Haarder.Leder på forsiden

Færøsk regering på plads
*De fire partier Folkeflokken, Republikanerne, Selvstyrepartiet og Centerpartiet meddelte fredag, at de er blevet enige om at danne en ny regering på Færøerne.
De fire partier har i den forbindelse udfærdiget et regeringsgrundlag, der bl.a. indebærer, at farten i den færøske selvstyreproces nu sættes betydeligt ned i forhold til den forgangne valgperiode.
Den nye landsstyrekoalition har tilsammen 17 ud af lagtingets 32 mandater.

Jugoslavisk forbundsstat afskaffet
*Det jugoslaviske parlament vedtog fredag med et overvældende flertal at afskaffe den gamle jugoslaviske forbundsstat og erstatte den med en løsere union mellem de to tilbageværende medlemsrepublikker, Serbien og Montenegro. Vedtagelsen baner vejen for, at forfatningseksperter kan gå i gang med at formulere en forfatning for den nye stat Serbien-Montenegro, som er baseret på et oplæg foreslået af EU i marts.
Det er vigtigt for landene i det vestlige Europa at undgå, at Montenegro bevæger sig i retning af uafhængighed, idet de frygter, at det vil ødelægge stabiliteten på Balkan.

Folketing forbedrer dyretransporter
*Efter flere måneders diskussion om dyrenes vilkår under lange transporter har en samlet opposition fået regeringen med på at gøre det mere kostbart og besværligt at sende dyr til slagtning i udlandet.
Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten er gået sammen om at foreslå et obligatorisk dyrlægetjek af alle dyr, der skal sendes ud på længere transporter til udlandet. Og det dyrlægetjek skal landmændene vel at mærke selv betale, oplyser Socialdemokratiets dyrevelfærdsordfører og tidligere justitsminister, Frank Jensen.
»Det skulle gerne fjerne det økonomiske incitament til at få slagtet danske dyr i udlandet, da en brugerbetaling på dyrlægetjekket reelt gør det for dyrt og besværligt,« siger Frank Jensen.
Med til forslaget hører også andre forbedringer for dyrene – som for eksempel at grise kun må læsses i to dæk mod den nuværende mulighed for at transportere grisene i tre dæk.

Endnu en forlader Borgerlisten
*Endnu en politiker fra Borgerlisten på Bornholm har smækket med døren efter regionsvalget, oplyser DR Bornholm. Det er Svend Aage Ipsen, der har afbrudt samarbejdet med Borgerlisten, fordi spidskandidaten og valgets vinder Bjarne Kristiansen gav borgmesterposten til socialdemokraten Thomas Thors. »Bjarne Kristiansen har udført et historisk vælgerbedrag,« var Svend Aage Ipsens afskedssalut.
Svend Aage Ipsen er ikke med i det kommende regionsråd, men blev valgt som Borgerlistens første suppleant. Tidligere har Peter Lundby-Hansen, nyvalgt medlem for Borgerlisten, meddelt, at han trækker sig fra gruppen og bliver løsgænger.

Grønlandske pelse fjernet i Bruxelles
*Hjemmestyrets repræsentation måtte torsdag fjerne et par sælpelse fra udstillingen Nutaaliorneq/New Beginnings i Bruxelles centrum. Det skete efter trusler fra en miljøorganisation, som har kontorer i samme bygning, skriver Berlingske Tidende. 
Miljøorganisationen truede med demonstrationer i forbindelse med det danske og belgiske kongepars besøg ved åbningen af udstillingen torsdag. Med tanke på en dyreværnsaktivists mord på den hollandske politiker Pim Fortyun for nylig, valgte ministerråd Lars Vesterbirk at sende pelsene til opbevaring i den danske ambassade. Pelsene skulle ellers have signaleret Grønlands moderne industrielle formåen.

Israel fortsætter sine natlige indtrængninger
*Israels natlige besøg i palæstinensiske byer på Vestbredden fortsatte natten til fredag, hvor turen var kommet til Nablus. Omkring 50 kampvogne rullede omkring midnat ind i flere dele af byen. Værst gik det ud over flygtninge-lejren Balata, der er tilholdssted for den militante gruppe Al-Aqsa Martyrernes Brigader, en udspringer af palæstinenserlederen Yasser Arafats Fatah-bevægelse.
Samtidig satte både EU og USA igen Mellemøsten højt på dagsordenen med diplomatisk tilstedeværelse i regionen. USA’s viceudenrigsminister med ansvar for Mellemøsten, William Burns, var torsdag på besøg hos Arafat i Ramallah, mens den tyske udenrigsminister, Joschka Fischer, mødtes med både Arafat og Israels ministerpræsident, Ariel Sharon. Og i weekenden kommer EU’s udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, igen til regionen. Efter mødet med Sharon kunne Joschka Fischer berette, at ministerpræsidenten er positiv over for en foreslået konference om Mellemøsten, der skal få fredsforhandlingerne tilbage på sporet efter 20 måneders palæstinensisk oprør mod den israelske besættelse. »Der var tegn på, at Sharon støtter stærkt op om en konference,« sagde den tyske udenrigsminister.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu