Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

25. juni 2002


Israel forbereder ’massiv’ operation
*Israel forbereder en »massiv« operation mod den militante islamiske Hamas-bevægelse i Gazastriben, sagde ministerpræsident Ariel Sharon i går.
Sharons ord falder, efter at seks palæstinensere, heraf fire ledende medlemmer af Hamas, tidligere i går blev dræbt af israelske kamphelikoptere under et angreb i Gazastriben. Under angrebet blev ti såret.
Natten til i går rykkede kampvogne ind i Ramallah på Vestbredden, hvor de atter omringede resterne af Yasser Arafats hovedkvarter.
Efter nattens angreb sagde den palæstinensiske informationsminister, Yasser Abed Rabbo, at de israelske fremrykninger vil blive enden på Det Palæstinensiske Selvstyre, der blev dannet som led i Oslo-fredsaftalerne i 1993.
Arafat er under forøget pres for at slå ned på militante palæstinensere. I forlængelse heraf blev stifteren af gruppen Hamas, Ahmed Yassin, søndag aften sat under husarrest i Gaza By, oplyste en palæstinensisk sikkerhedsrepræsentant.

Syv gange så meget ecstasy
*Hash, amfetamin og ecstasy topper ifølge Rigspolitiet listen over beslaglagte narkotiske stoffer i 2001.
1.763 kilo hash blev beslaglagt i 2001 – et fald fra 2.914 kilo i 2000.
Siden 2000 er mængden af beslaglagte ecstasy-piller mere end syvdoblet fra 22.000 til 150.000 i 2001.
På et år er der sket en tredobling af amfetamin, der skulle lagres og siden destrueres af politiet – fra 57 kilo til 161 kilo.
For heroin og kokain er der sket et fald i den beslaglagte mængde. I 2000 fik politiet fat i cirka 25 kilo af hver og året før henholdsvis 32 kilo heroin og 36 kilo kokain.
I alt foretog politiet 9.192 beslaglæggelser i 2001, mens der året før var 9.436.

Fartgrænser undersøges for 29 mio.
*Regeringen vil bruge 29 millioner kroner på at forberede og undersøge mulighederne for højere fartgrænser på de danske motorveje. Det er led regeringens plan om til efteråret at komme med et lovforslag, så fartgrænsen kan hæves til 130 kilometer i timen på en række motorvejsstrækninger.
Regeringen vil til gengæld skære i millioner til Færdselsstyrelsens projekter om mere miljø- og energivenlig teknologi til køretøjer, ligesom der skæres i pengene til Vejdirektoratet.

Græsk anklage mod Tyrkiet
*Grækenland har i FN anklaget Tyrkiet for at lade 23 flygtninge drukne uden at komme dem til undsætning, efter at det skib, der bragte dem fra Tyrkiet videre mod de græske øer, forliste.
De asiatiske flygtninge, flere af dem kvinder med børn, befandt sig søndag i tyrkisk farvand, således at den græske kystpatrulje, der fulgte udviklingen, var afskåret fra at komme til hjælp, men forgæves måtte opfordre tyrkiske kolleger til at gribe ind.
»Alt, hvad der skete, var at flygtningene druknede, uden at nogen greb ind,« forklarer den græske skibsfartsminister, Giorgios Anomeritis.

Lovindgreb mod børnesvigt
*Socialminister Henriette Kjær (K) vil med en lovændring til efteråret sikre, at børn med behov for social støtte ikke forsvinder fra kommunernes søgelys efter flytning.
En rundspørge foretaget af Jyllands-Posten viser, at mange kommuner trods lovkrav ikke underretter hinanden, når familier med børn, der har behov for særlig støtte, flytter.
Socialminister Henriette Kjær oplyser, at ministeriet arbejder på et løse problemet ved at sikre, at en kommune fortsat skal have ansvaret for et barns tarv, selv om barnet flytter til en anden kommune.
Socialministeren oplyser, at det som følge af lovændringen nok bliver nødvendigt med en økonomisk udligning mellem de to involverede kommuner. Lovforslaget ventes til efteråret.

Fyret hærchef vil ikke gå af
*Den jugoslaviske hærchef fra Milosevic-æraen, general Nebojsa Pavkovic, som i går blev afskediget, meddelte, at han nægtede at efterkomme ordren om at gå af.
Det var den jugoslaviske præsident, Vojislav Kostunica, som fyrede hærchefen.
»Han har praktisk taget besluttet, at min tjeneste slutter fra i morgen, som om jeg var landets værste afskum. Det har jeg selvfølgelig afvist,« sagde Pavkovic.
»Jeg vil ikke efterkomme denne ordre. Jeg kræver beskyttelse fra de øverste statsinstitutioner,« sagde han.
Pavkovic blev udnævnt til posten af Kostunicas umiddelbare forgænger i præsidentembedet, Slobodan Milosevic. Afskedigelsen skete ved præsidentielt dekret. Kostunica fulgte derefter opfordringerne fra reformvenlige og Vesten.

Euroen på højeste kurs i over to år
*Fortsat tvivl om styrken i USA’s økonomiske opsving pressede i går euroen op over en kurs på 0,98 dollar for første gang siden februar 2000. I den seneste måned er euroen steget med mere end seks procent over for den trængte amerikanske valuta, og ifølge iagttagere kan det være et spørgsmål om dage, før den psykologisk vigtige kurs på en dollar per euro er nået.
Da euroen blev introduceret i begyndelsen af 1999, kostede en euro omkring 1,20 dollar, men den svage udvikling i den europæiske økonomi – kombineret med høj amerikansk vækst – fik efterfølgende euroen til at falde helt ned til omkring 0,80 dollar.

Stigende britisk euro-modstand
*Modstanden mod britisk medlemskab af den fælleseuropæiske valuta, euroen, steg i juni til det hidtil højeste niveau i år, viser en frisk meningsmåling.
Ifølge den såkaldte eurotrack-undersøgelse var 49 procent af de adspurgte mod britisk euro-deltagelse, selv om premierminister Tony Blairs regering skulle ende med at anbefale britisk indtræden i euroen.
Det er en stigning på tre procentpoint siden måneden før, mens tilhængersiden kan mønstre 36 procent.

Tysk ja til Navision-fusion
*Det amerikanske Microsoft kan ifølge det tyske monopoltilsyn overtage kontrollen med det danske softwarefirma Navision Damgaard A/S. Fusionen kan finde sted, da ingen af de berørte markeder domineres af standard-styresystemer, og da standardsystemer heller ikke vil få en styrket position på markederne ved fusionen, hedder det i vurderingen.
Fusionen er blevet forelagt for EU-kommissionen, som skal tage til stilling til, om den vil skade den fri konkurrence. Inden da bliver den behandlet af forskellige nationale monopoltilsyn.
Tidligere har også den italienske side sagt god for fusionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her