Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

22. juni 2002


EU-parlament støtter Danmark
*Danmark får helhjertet støtte fra EU-parlamentet til en opsang til de andre medlemslande om at overholde tidsplanen for medlemsudvidelsen, så det kommer til en underskrift under Danmarks formandskab i årets sidste halvdel.
Under topmødet i går i Sevilla formanede EU-parlamentets formand, Pat Cox, regeringscheferne til at aftale til oktober, hvor meget EU skal tilbyde ansøgerlandene i direkte landbrugsstøtte, så underskrifterne kan sættes på udvidelsesaftalen ved topmødet i December i København.
»Topmødet i Sevilla bør demonstrere stærk beslutsomhed for at opfylde, hvad der er lovet. Den direkte landbrugsstøtte må ikke blive en politisk fodbold,« sagde Cox.
Bl.a. i Tyskland har det rumlet med ønsker om at få udsat oktober-topmødet på grund af valget til forbundsdagen den 22. september.
Artikel på forsiden

Palæstinensere dræbt ved fejl
*Den israelske hær erkendte i går, at tre palæstinensere var blevet dræbt – ved en fejltagelse, da israelske soldater fra kampvogne åbnede ild i byen Jenin på Vestbredden.
Hospitalskilder sagde, at israelske kampvogne havde beskudt den vestlige del af den centrale del af Jenin med granater som svar på palæstinensisk beskydning.
Det britiske nyhedsbureau Reuters skriver, at drabene kunne finde sted, fordi indbyggerne i Jenin fejlagtigt havde troet, at udgangsforbuddet var hævet.
Israelske soldater dræbte en militant palæstinenser, der gik til angreb på dem med en håndgranat i Gaza. To palæstinensiske arbejdere blev dræbt ved samme lejlighed. Israelske soldater dræbte også en otte-årig palæstinensisk dreng under en aktion i Gaza.
Senere fredag blev en palæstinensisk mand dræbt af jødiske bosættere i landsbyen Howara syd for Nablus på Vestbredden. Artikler side 5 og 9

Bilbomber ryster Costa del Sol
*To bilbomber, anbragt af baskiske ekstremister, eksploderede i går i det sydspanske ferieområde Costa del Sol. Bomberne sårede mindst seks personer, samtidig med at topledere fra EU indledte sit topmøde i Sevilla, ligeledes i Sydspanien.
Bomben i feriebyen Fuengirola sårede seks personer og blev efterfulgt af en anden bombeeksplosion i Marbella, knap 30 kilometer fra Fuengirola. Ingen personer kom til skade ved det andet angreb.
I lighed med den første bombe udsendte den baskiske separatistgruppe ETA en anonym advarsel før bombeeksplosionen i Marbella, hvilket gav politiet tid til at evakuere området omkring Sultan Hotel.

Ægsortering mod cystisk fibrose
*Der er nyt håb for familier med cystisk fibrose, blødersygdom og andre sjældne arvelige sygdomme. En ny metode med ægsortering kan nedsætte arveligt belastede forældres risiko for at få et sygt barn til en procent eller derunder.
Med den i dag brugte fosterdiagnostik er risikoen 25-50 procent.
Værdien af den nye metode er netop blevet undersøgt af Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering (MTV) i Sundhedsstyrelsen.
Centret konkluderer i sin rapport, at ægsortering bør betragtes som et alternativ til fosterdiagnostik.

Hjælp på vej til stålarbejdere
*Der er nu konkret hjælp på vej til de cirka 1000 medarbejdere på Stålvalseværket i Frederiksværk, der efter alt at dømme får deres fyreseddel i næste uge. Regeringen har nedsat en følgegruppe, som skal undersøge hvilke initiativer, der skal sættes i gang for at hjælpe stålarbejderne hurtigt tilbage i arbejde. Følgegruppen, der mødes for første gang i næste uge, består af arbejdsformidlingen i Frederiksborg Amt, Frederiksværk og Hundested kommuner, de lokale a-kasser og uddannelsesinstitutionerne i området.
Det ligger allerede nu klart, at der vil blive afsat ekstra midler til jobtræning og opkvalificering, som kan forhindre, at de mest udsatte grupper blandt stålarbejderne ender i langtidsledighed.

Helveg: Fordækt spil om immunitet
*De Radikale beskylder regeringen for at have skjult væsentlige oplysninger om militæroperationen i Afghanistan. Niels Helveg Petersen, tidligere radikal udenrigsminister, mener, at regeringen skulle have informeret Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om, at de udsendte soldater fik immunitet, før aftalen blev indgået mellem de allierede og afghanerne.
»Det her er ikke åbenhed. Det er fordækt. Man skjuler et væsentligt udenrigspolitisk problem og undlader at konsultere Udenrigspolitisk Nævn. Det burde regeringen have gjort,« siger Helveg Petersen.
Han finder det uacceptabelt, at oplysningerne blev givet til Folketingets forsvarsudvalg i et bilag. Der er tale om udenrigspolitisk beslutning af vidtrækkende betydning, og så skal Udenrigspolitisk Nævn tages med på råd.
Niels Helveg Petersen forstår ikke, at Kristeligt Folkepartis formand, Jann Sjursen, og Dansk Folkepartis medlem af nævnet, Peter Skaarup, synes, at det er en detalje. Han anklager Skaarup for at dække over regeringen.

Aviskonflikt truer med at brede sig
*Den københavnske avisbudkonflikt truer nu med at brede sig til hele landet. I går besluttede LO at varsle sympatikonflikt for samtlige landets avistrykkerier fra den 5. juli. Det betyder, at det stort set bliver umuligt at opdrive en avis, medmindre det lykkes at nå til enighed om en ny overenskomst for de københavnske bude, der har strejket siden fredag i sidste uge.
Konflikten har siden bredt sig til pakkerierne og ramt udbringelsen af Politiken, Berlingske Tidende, Information, B.T. og Børsen.
Striden er opstået i forbindelse med, at Bladkompagniet har lagt opgaven med uddeling af aviser i hovedstadsområdet ud til 12 virksomheder, som ikke er overenskomstdækket.

Irerne spørges igen til efteråret
*Irerne skal – formentligt i slutningen af oktober eller i begyndelsen af november i år – endnu engang stemme om EU’s Nice-traktat, sagde den irske premierminister, Bertie Ahern, i går under topmødet i Sevilla.
De irske vælgere forkastede for et år siden ved en folkeafstemning Nice-traktaten. For at EU’s planlagte udvidelse kan finde sted, skal samtlige EU-lande have godkendt traktaten.

Information retter
*I sidste uges i2 kom Information til at skrive, at spanieren Manuel Vázques Montalbáns roman Buenos Aires-kvintetten var oversat af Kirsten Rask. Oversætteren hedder retteligt Kirsten Nielsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu