Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

21. juni 2002


Ministersøn fængslet i narkosag
*Retten i Odense fængslede i går erhvervsminister Bendt Bendtsens søn for overtrædelse af narkolovgivningen.
Han blev anholdt med amfetamin i en størrelsesorden, der rækker langt ud over eget forbrug. Han valgte ikke at kære fængslingen.

Slut med danske vindmøller
*Det er nu helt slut med at sælge og opstille vindmøller i Danmark. Regeringens nye aftale om en maksimal pris på 36 øre per kilowatttime gør det umuligt at tjene penge på at opstille og drive en vindmølle i Danmark. Det vurderer direktør på Vestas Karl Gustav Nielsen, som desuden er formand for vindmølleindustriens brancheforening.
»Med denne model er udbygningen af vindmøller i Danmark sat i stå. De 36 øre er jo kun en pris, som vi i perioder kan komme op på. Efter man satte prisen ned til 43 øre, er der stort set ikke solgt en vindmølle i Danmark,« siger Karl Gustav Nielsen.
Han undrer sig desuden over, at regeringen fastsætter en grænse for prisen på el fra vindmøller i et liberaliseret marked. »Vi forstår ikke, at et loft over prisen er i overensstemmelse med en fri markedsdannelse. Man kan jo ikke på den ene side liberalisere og på den anden side fastsætte en maksimumpris,« siger Karl Gustav Nielsen.

Tysk indvandrer-lov godkendt
*Den tyske forbundspræsident, Johannes Rau, underskrev i går en omstridt ny indvandrerlovgivning, som tidligere på året var genstand for en ophedet diskussion og en kaotisk afstemning i Forbundsrådet.
Den konservative opposition mener, at afstemningen, som fandt sted i marts, er ugyldig, og førende konservative politikere har taget skridt til at få sagen behandlet ved Forfatningsdomstolen. Dermed ventes udlændingepolitik at blive et af de dominerende emner i den tyske valgkamp.
Forbundskansler Gerhard Schröders rød-grønne regering vil med lovgivningen give et begrænset antal faglærte og veluddannede ikke-europæere adgang til det tyske arbejdsmarked.

Danmark køber CO2-kvoter i Rusland
*Danmark vil begrænse udslip af CO2 (kuldioxid) ved at købe kvoter i Rusland og lave joint implementation (fælles gennemførelse). Det aftalte miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) i går med sin russiske kollega Artjukhov i Moskva. De vil indgå en bilateral (tosidig) aftale på klimaområdet.
Danmark og de andre EU-lande tilsluttede sig for nylig Kyoto-protokollen, som skal forebygge klimaændringer. Aftalen skal begrænse de industrialiserede landes udslip af drivhusgasser med fem pct. fra 2008 til 2012.
Danmark skal sænke udslippet med 21 procent i forhold til 1990.

Euro op over for dollar
*Stort underskud på den amerikanske handels- og betalingsbalance sendte i går euroen op i kurs 0,9628 over for dollar. Det skete efter offentliggørelsen af nye tal for handels- og betalingsbalancen i USA. Det er første gang siden starten af 2001, at den fælleseuropæiske valuta er så høj i kurs over for dollaren. Ifølge analytiker i Danske Bank Ralf Henriksen skyldes dollarsvækkelsen over for euro, at markederne er begyndt at fokusere mere på ubalancerne i amerikansk økonomi.
»Det er et af dollarens ømme punkter. Årsagen er det fortsat negative aktiemarked, og at virksomhederne ikke rigtigt har vist evne til vækst,« siger han.

Unge skrotter fagforeningerne
*Medlemskab af en fagforening er ikke længere en selvfølge for de unge på arbejdsmarkedet. For dyre, for bureaukratiske og for gammeldags, lyder skudsmålet i en ny stor undersøgelse om unges holdninger til fagforeninger og arbejdsliv. Den konkluderer, at en voksende del af de unge vil fravælge fagforeningen, hvis den ikke bliver bedre til at tage hensyn til deres individuelle krav og behov.
Ganske vist mener flertallet af de unge, at fagforeningerne er med til at skabe tryghed for lønmodtagerne og sikre rimelige løn- og arbejdsvilkår. Men på en række andre områder får fagforeningerne dumpekarakterer.
På blot frem år fra 1996 til 2001 er organisationsprocenten på det danske arbejdsmarked faldet fra 83,6 til 80,9 procent.

Analyse: Mindre EU-støtte giver plus
*EU’s udgifter til landbrugsstøtte kan reduceres med 200 mia. kr., uden at det får alvorlige, negative konsekvenser for landbruget.
Det viser en analyse, som Fødevareøkonomisk Institut, FØI, er ved at lægge sidste hånd på, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.
En sådan halvering af landbrugsstøtten vil tilmed have en gavnlig virkning på samfundsøkonomien i Danmark og næsten alle andre EU-lande. Borgerne vil få billigere fødevarer og flere penge til forbrug, konkluderer analysen.

Akademikeres ledighed stiger
*Ledigheden blandt akademikere stiger med ekspresfart. I maj stod 10.863 akademikere uden arbejde. Det er 2000 flere end for bare et år siden og en stigning på næsten en fjerdedel. Det er især de yngre akademikere under 40 år, som må holde for. Ledigheden for denne gruppe er vokset med en tredjedel i forhold til maj sidste år.
Værst ser det ud for de nyuddannede, hvor ledigheden er den højeste i syv år. Det er især nedskæringerne i staten, der har gjort det svært for de nye kandidater at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Miljøpres stopper fangstudstilling
*Dyreværnsforeninger og miljøorganisationer har så stor indflydelse i Skotland, at planerne om at fremvise en udstilling med titlen »fangstkultur i Vestnorden« er opgivet. Udstillingen belyser fangsthistorien i Grønland, Island og Færøerne.
Tilrettelæggeren af udstillingen Birgir Kruse oplyser, at skotterne bl.a. ville have fjernet udtrykket »fangst«, samt et maleri af et grindedrab, udført af den færøske kunstner Samuel Joensen Mikines.

Jacques Blum idømt fængsel
*Formanden for Mosaisk Trossamfund, Jacques Blum, og journalist Eva Bøggild blev i går straffet med betinget fængsel i 30 dage, fordi de for flere år siden krænkede arkivar Frede Farmands ære og udsatte ham for bagvaskelse. Samtidig skal de betale i alt 160.000 kroner, fremgår det af en dom, som Østre Landsret har afsagt.
De strafbare udtalelser blev fremsat på et pressemøde og i andre forbindelser i 1995. De gik blandt andet ud på, at Frede Farmand skulle have truet dem på livet, ligesom Farmand blev beskyldt for at være nazist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her