Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

18. juni 2002


Den israelske hær rykker ind i Jenin
*Pansrede israelske køretøjer buldrede mandag aften ind i byen Jenin på Vestbredden mindre end et døgn efter den seneste israelske fremrykning i byen, rapporterede en korrespondent for det franske nyhedsbureau AFP. Samtidig sagde palæstinensiske hospitalskilder, at israelske soldater har skudt og dræbt en eftersøgt militant palæstinenser mandag aften i en landsby vest for Betlehem.
Den dræbte er den 28-årige Walid Sbeib, der var medlem af Al-Aqsa Martyrernes Brigader. Han blev skudt ned, da han gik sammen med chefen for sikkerheden på Vestbredden Jibril Rajoub i landsbyen al-Khadr, sagde kilderne.

Krigstilstand i Perus næststørste by
*Perus forsvarsminister, Aurelio Loret de Mola, erklærede sent søndag byen Arequipa i krigstilstand, efter at byen de seneste tre dage har lagt scene til voldsomme protester mod regeringen. Tidligere søndag blev Perus væbnede styrker beordret til at genindføre ro i Arequipa – landet næststørste by, der ligger omkring 1000 kilometer syd for hovedstaden Lima.
De voldsomme protester brød ud som følge af regeringens planer om at privatisere to statsejede elektricitetsværker.

SiD kræver aktion mod ’sorte’ avisbude
*Tonen i den igangværende konflikt mellem de københavnske avisbude og distributørerne skærpes. SiD, der repræsenterer hovedparten af de strejkende københavnske avisbude, anklager en række distributører og vognmænd for at benytte sig af illegal arbejdskraft.
»Vi kan se, at stadig flere avisture bliver bragt ud af selvstændige vognmænd, der ikke har nogen ansatte, men alligevel udfører fem til seks avisbudes arbejde. Det kan kun lade sig gøre, fordi de benytter sig af ’sort’ og illegal arbejdskraft,« siger formanden for SiD Københavns Lager & Handel, Henrik Forchhammer. SiD har flere gange forsøgt at få politi og skattemyndighederne til at interessere sig for området, men endnu uden held.

For få danskere til at styre formandskab
*»Alle, der sidder med et ansvar, er nervøse for, at der skal ske noget uforudset under formandskabet. Og det gør der jo normalt. Der er sat så lidt personale af, at der ikke er nogen margin for uforudsete begivenheder. Alt bliver nødt til at klappe,« siger departementschef i Udenrigsministeriets informationsafdeling John Høst Schmidt i en samtale med den norske avis Aftenposten.
John Høst Schmidt blev sagt op i februar under regeringens sparerunde, men havde allerede før opsigelsen bestemt sig for at gå af 1. juli, fordi han ifølge Aftenposten ikke ville risikere at skulle slide 16-18 timer i døgnet med fare for sit helbred.

Svag vækst truer EU’s budgetmål
*Den fortsat lave økonomiske vækst i Europa kan tvinge EU’s regeringer til at bløde op på målet om at opnå balance på de offentlige budgetter senest i 2004. Det siger Luxembourgs premierminister,
Jean-Claude Juncker, til den tyske erhvervsavis Handelsblatt mandag. Over for den tyske avis understreger Juncker, at målet om budgetbalance er uændret. »Men det er nødvendigt, at vi drøfter de betingelser, under hvilke dette mål kan nås. Tyskland har allerede nævnt en sådan betingelse,« siger han videre.
I februar forpligtede den tyske finansminister, Hans Eichel, sin regering til at opnå ligevægt på statsfinanserne i 2004, men tilføjede på samme tid, at dette kræver en økonomisk vækst på mindst 2,5 procent i 2003 og 2004.

SF: Indfør bompenge som i London
*Trafikminister Flemming Hansen (K) bør opfordre Københavns Kommune til at indføre bompenge, ligesom dem London planlægger næste år.
Bompenge begrænser biltrafikken, fjerner trafikpropper, mindsker luftforureningen og får bilisterne hurtigere frem. Det siger SF’s trafikordfører, Margrete Auken. Hun henviser til Flemming Hansens svar til Folketingets trafikudvalg.
Her oplyser han, at London i februar næste år indfører bompenge. Det vil koste fem pund (knap 60 kr.) dagligt at køre i en 21 kvadratkilometer byzone mellem kl. 07.00 og 18.30.
Myndighederne overvåger syndere ved at registrere nummerplader med kamera. Det vil koste 475-900 kr. i bøde at snyde.
Bompengene ventes at begrænse trafikken 10-15 procent i det centrale London.

DF vil fængsle afviste asylansøgere
*Dansk Folkeparti vil true afviste asylansøgere med fængsel, hvis de ikke frivilligt rejser hjem igen. Forslaget kommer, efter at integrationsminister Bertel Haarder (V) har erkendt, at for eksempel afviste irakiske asylansøgere ikke kan sendes ud af Danmark, hvis de ikke selv ønsker det, pga. problemer med at få dem ind i Irak.
»Jeg går ind for, at afviste asylansøgere frihedsberøves, indtil de selv vil rejse,« siger Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup.

Madagaskars regering opløst
*Madagaskars præsident, Marc Ravalomanana, har opløst sin regering og bedt premierminister Jacques Sylla om at danne en ny, oplyste den lokale radiostation Radio France Inter søndag. Trækket kommer efter en lang og opslidende magtkamp mellem Ravalomanana og landets forrige præsident Didier Ratsiraka. Ravalomanana blev i maj udråbt som vinder af præsidentvalget i december, men Ratsiraka nægtede at anerkende resultatet og udnævnte sin egen regering.

Ægteskabsproblemårsag til skovbrand
*Et anstrengt forhold mellem en kvindelig ansat i den amerikanske skovstyrelse og hendes mand synes at være årsag til en af de voldsomme skovbrande, som i øjeblikket raser i den amerikanske delstat Colorado. Kvinden har fortalt, at hun under en patruljering, hvor hun netop skulle sørge for, at brandforbuddet i den tørkeramte stat blev overholdt, brændte et brev fra sin mand. Hun risikerer nu en mangeårig fængselsstraf samt en bøde i millionklassen for at have ødelagt statslig ejendom og for at have løjet under en tidligere vidneafhøring.
Guvernøren i Colorado, Bill Owens, erklærede sidste mandag staten i undtagelsestilstand, efter at ikke færre end otte brande var brudt ud og var kommet faretruende nær hovedstaden Denver.

Information retter
*I Søren Friis Smiths debatindlæg den 15. juni om retssikkerhed i incestsager har der desværre indsneget sig et ord for meget. Den meningsforstyrrede sætning skulle have lydt: »Lange-Nielsen peger på, at de seks incestsager, der i Norge er genoptaget, er bemærkelsesværdigt mange i sig selv...« Vi beklager meget fejlen.Red.

Helmuth Kohl siger farvel
*Efter 44 år i den tyske forbundsdag sagde Helmut Kohl i går farvel til aktiv politik. Efter valget i september går han på pension. I sin afskedstale til de delegerede på CDU’s landsmøde i Frankfurt lovede Kohl at hjælpe ved valgkampen:
»Det er vigtigt, at vi sammen kæmper om hver eneste stemme. Vi har alle chancer for at overtage regeringsansvaret,« sagde han og roste CDU-CSU’s kanslerkandidat, Edmund Stoiber. Det var første gang siden CDU-affæren i 1999, Kohl var til landsmøde. Han høstede et varmt bifald.wpr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her