Læsetid: 2 min.

Pengeregn i solskinsvarme

Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendier uddelt
20. juni 2002

Stipendier
Til taktfast akkompagnement af en hårdtarbejdende caterpillar nede ved Frederiksholms Kanal uddeltes i går Statens Kunstfonds tre-årige arbejdsstipendier til tre forfattere, otte billedkunstnere, to ’skabende kunstnere inden for film og teater’ samt seks kunsthåndværkere og fire komponister.
Det var en »levende, sansende, lystig og meget lykkelig dag,« indledte formanden for Litteraturudvalget, Henning Mortensen. Og varm. Oppe under loftet i Statens Kunstfonds malerisk lavloftede lokaler i det indre København blev det, som uddelingerne skred frem, føleligt, at caterpillarens flid fordrede lukkede vinduer.
Men naturligvis var det en lykkelig dag for de få, der var faldet i udvalgenes smag. Udvalgte var de i hvert fald, eftersom alene Litteraturudvalget havde haft 300 ansøgninger, mens Billedkunstudvalget, der toppede med otte uddelte stipendier, havde haft 630, oplyste udvalgets forkvinde, Sys Hindsbo. Man havde kunnet imødekomme en sjettedel af ansøgningerne, de fleste med mindre legatportioner à 60.000 kroner stykket.

Velfungerende stat
Men den lydløse undertone: nedskæringerne på Statens Kunstfond, blev kun netop antydet. Med Henning Mortensens bemærkning om, at man nu ville ud-
dele »ikke alt for mange penge, men vældig mange penge.«
Og da Sven Erik Werner – medlem af udvalget for klassisk musik – løsrev sig fra det skriftlige forlæg, de fleste af de øvrige trofast fulgte, og citerede Friedrich von Schillers Menneskets æstetiske opdragelse, der angiveligt skulle være blevet til som resultat af et treårigt arbejdsstipedium fra den danske stat, »som dengang var velfungerende«.
De fleste prisoverrækkere fra de forskellige tremandsudvalg læste i tur og følge de tildelingsbegrundelser op, der i forvejen havde været udsendt til pressen.
Dog stod det ingen steder skrevet, at keramikeren Lone Skov Madsen »havde lavet mange ting, der var revnet«, hvilket udvalgsmedlem Ole Jensen afslørede i sin tale.

Modtagerne
Modtagere af litteraturens stipendier er Trisse Gejl, Janne Teller og Viggo Madsen. De otte billedkunstnere er Kasper Bonnén, Michael Elmgreen, Helle Frøsig, Torben Kapper, Leif Kath, Jørgen Michaelsen, Bodil Nielsen og Nikolaj Recke. For film og teater var det teaterinstruktøren Jakob F. Schokking og filminstruktøren Lotte Svendsen, der modtog de to stipendier. Lotte Svendsen bar en tribut til design- og kunsthåndværk på højre overarm: en stor firefarvet, rigtig gammeldags tatovering – ikke et af disse ensfarvede ornamenter, der for tiden er moderne.
Inden for design- og kunsthåndværk gik stipendierne dog til andre discipliner. Stipendiater blev: Lone Skov Madsen, keramiker, Astrid Krogh, tekstilformgiver, Kari Guddal, gobelinvæver, Pernille Kløvedal Helweg, tegner, Louise Campbell, møbeldesigner og Ernst Rasmussen, bogbinder. To rytmiske musikere Susi Hyldgaard og Thomas Agergaard og to klassiske: Ture Larsen og Bo Lundby Jæger afsluttede rækken af modtagere, der nu kan se frem til tre års relativ arbejdsro med et rygstød på 240.000 kr. årligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her