Læsetid: 3 min.

Perfekt korpsånd

Danskernes spil i 2-1-sejren over Uruguay i lørdags var indbegrebet af holdindsats, som lover godt for de kommende kampe. Kemien blandt spillerne er optimal
3. juni 2002

VM 2002
Jo, isoleret set var det et aldeles fremragende, udlignende mål til 1-1, som Uruguays venstreback, Dario Rodriguez, bankede ind umiddelbart efter pausen. Hans holdkammerat Pablo Garcia sendte bolden i en kort bue over mod den udækkede, 27-årige Rodriguez, der med sin venstre fods yderside firsttimede den fuldendt og drabeligt brækkende i retning af keeper Thomas Sørensen, som forgæves kastede sig så lang, han var (dvs. 194 cm), med poterne forrest. Bolden havde en aftale med trekanten, den klistrede kælent mod sammenføjningen. Flot.
Men kampens bedste mål var det faktisk ikke, for der lå intet holdrelateret bag Rodriguez’ svære skud. Intet opspil, ingen idé. Blot det tilfælde at han ramte bolden lige så hæsblæsende smukt som Real Madrids Zinedine Zidane i Champions League-finalen mod Bayer Leverkusen for et par uger siden. Sådan kan man være så heldig.
Næh, flottere var Jon Dahl Tomassons simple, uprætentiøse scoring til 1-0 i første halvlegs sidste minut:
Tomasson modtager bolden midt for målet, spiller den ud på venstre fløj, hvor Jesper Grønkjær kommer stormende mod baglinjen på sine lange stængler. Efter et par meter slår Grønkjær bolden fladt til forreste stolpe (med den lille detalje at den på vejen ryger ydmygende mellem benene på en uruguayansk forsvarsspiller). Tomasson, der hele tiden har været i fremdrift inde i feltet, opsnapper bolden og sparker den i samme bevægelse med indersiden højt ind i maskerne bag målmand Fabian Carini.

Løbemønstre i søvne
En klassisk 1-2-rutine taget fra fodboldens ABC, javel, men udført med en lethed, som kun åbenbares efter timers og atter timers minutiøse øvelser på træningsbanen. Spillerne skal kende hinandens løbemønstre og sparkeben i søvne, og det gjorde Tomasson og Grønkjær, kunne man se. Danskerne fungerede som et hold, og spillerne ved, at det er det, de skal leve højt på.
»Vi er et lille land. Vi har ingen Zidane og ingen Figo. Vi skal være et hold,« sagde Jesper Grønkjær efter kampen
Hvad man så i kampen forleden, er kulminationen på den spillestil, som cheftræner Morten Olsen og hans assistent Michael Laudrup har arbejdet med fra dag et, da de tiltrådte for snart to år siden.
Flere af Uruguays spillere var danskerne overlegne, hvad angik teknisk snilde, men rigtigt dødsensfarlige blev de ikke. Det forhindrede det velorganiserede danske hold, som i øvrigt virker til at have kvalificerede reservespillere på bænken.
I kampen mod Uruguay forekom det, at hver indskiftning fra dansk side betød, at en endnu farligere mand kom på banen. Således var de indskiftede Martin Jørgensen og Niclas Jensen begge medvirkende i det danske sejrsmål mod Uruguay.
En bred trup er nødvendig, hvis man skal nå langt i VM-slutrunden, hvor skader og karantæner, efterhånden vil melde sig.
Allerede i den kommende kamp mod Senegal på torsdag kan Mortens Olsen tvinges til at ændre på den danske startopstilling, da afrydderen på midtbanen Stig Tøfting har problemer med venstre fod. Midtbaneslideren måtte efter kampen mod Uruguay på hospitalet for at få taget røntgentbilleder af venstre fod, som han for nyligt har haft et brud i. Selv om billederne viste, at der ikke er i brud i foden, er det dog langt fra sikkert, at Stig Tøfting bliver klar til kampen mod Senegal på torsdag.

Ingen dumme fejl
I træningskampen mod Cameroun i Parken for et par uger siden lavede det danske landshold en del dumme fejl. Det skete stort set ikke lørdag morgen. Kæderne bevægede sig fint for hinanden, og folk forstod at spille sig ud af selv de værste vanskeligheder. I de første ti minutter af hver halvleg lagde Uruguay pres på den danske midtbane med afrydderne Stig Tøfting og Thomas Gravesen, men danskerne lod sig ikke stresse. Rene Henriksen styrede forsvaret med vanlig sans for kvalitet. Han overtog anførerbindet, da Jan Heintze blev skiftet ud i anden halvleg – mod sin vilje.
Bliver det ved på den måde, og er drengene sultne efter sejre, så kan holdet komme længere end bare til næste runde. Gruppe A’s favoritter, de aldrende franske verdensmestre skal ikke vide sig sikre på sejr over Danmark, når den tid kommer. Det skal ingen. Uruguay, der sidst vandt verdensmesterskaberne i 1950, ryger sandsynligvis ud med de indledende puljers badevand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her