Læsetid: 2 min.

De rige lande blokerer for global udviklingsaftale

Forberedelserne til verdenstopmødet i Johannesburg om bæredygtig udvikling brød sammen fredag. USA vil ikke give de nødvendige indrømmelser. EU tøver
8. juni 2002

Landbrugsstøtten i USA og EU var det afgørende punkt, da forhandlingerne om globale aftaler om bæredygtig udvikling brød sammen på Bali i Indonesien fredag.
De rigeste lande må give afkald på lidt af deres overforbrug og åbne deres markeder, først og fremmest for vores landbrugsvarer.

Ingen bevægelse
Den holdning kunne gruppen af 133 udviklingslande være enige om, selv om de ellers er uenige om meget andet.
Forhandlingerne på Bali gik i hårdknude. En snæver gruppe med repræsentanter fra USA, EU og udviklingslandenes store gruppe prøvede at løse knuden op.
De prøvede at enes om de to største problemer: handel og finansiering, dvs. øget adgang til de rige landes markeder og øget støtte til bæredygtig udvikling og miljø i de lande, der ikke selv har penge nok til at finansiere den.
USA sagde konsekvent nej til alt, hvad der ligner nye løfter – eller konkrete tilsagn om at indfri de gamle løfter på et bestemt tidspunkt.
»Vi har aftalt en ny runde frihandelsforhandlinger i WTO og givet tilsagn om flere udviklingspenge på topmødet i Monterrey; længere går vi ikke,« lød det fra amerikanerne.
EU’s repræsentanter, Spanien, Danmark og de to kommissærer Poul Nielson og Margot Wallström, havde ikke mandat hjemmefra til at tage initiativer, der var stærke nok til at bryde dødvandet.

Bred politisk enighed
Udviklingslandene ville have sikkerhed for, at i-landene begynder af afvikle statsstøtten til landbruget. Og sikkerhed for, at den ekstra bistand til miljø og bæredygtig udvikling, som de blev lovet i Rio for 10 år siden, faktisk kommer – og ikke trækkes fra i støtten til bekæmpelse af fattigdom og sygdom.
»U-landene så helt klart, at det er nu, de skal slå til, hvis de vil opnå andet end tomme ord,« siger Verdensnaturfondens generalsekretær, Kim Carstensen, fra Bali.
Fem folketingsmedlemmer udsendte en fælles erklæring fra Bali. Det er Jens Rohde og Eyvind Vesselbo fra Venstre, Nicolai Warming fra Socialdemokratiet, Jørn Jespersen fra SF og Martin Lidegaard fra De Radikale.
De er enige om, at EU’s landbrugsstøtte skal væk, og at Danmark skal kæmpe for en samlet global aftale.

Hold fast
»Hold fast i global deal! Danmark skal arbejde målrettet for at samle EU om at sikre adgang til de rige landes markeder for verdens fattigste lande. EU bør under Johannesburg-topmødet give ulandene et fælles tilsagn om fri og fair handel. EU bør udfase eksport- og produktionsstøtte til landbrug i næste budgetperiode fra 2006-12,« skriver de fem medlemmer af Folketinget i deres fælles erklæring.
»Adgangen til vores markeder er nøglen til, at u-landene kan klare sig selv, derfor må Danmark presse på i EU for at fjerne landbrugsstøtten,« siger Eyvind Vesselbo fra Bali.
Selv om Landbrugsrådets præsident, Peter Gæmelke, i går sagde nej til afvikling af EU-støtten, ændrer det ikke Venstres holdning, siger Vesselbo.
Jørn Jespersen glæder sig over den brede politiske enighed og håber på et lige så bredt ramaskrig fra almindelige europæere.
Både folketingsmedlemmerne og repræsentanterne fra miljø- og udviklingsorganisationerne håber, at der ved EU’s topmøde i Sevilla i næste weekend kan opnås enighed om et nyt og stærkere mandat og løfter, der igen kan give håb om en global aftale på verdenstopmødet i Johannesburg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her