Læsetid: 2 min.

Sælg Dem glad

En voksende folkebevægelse tager form i disse år
14. juni 2002

(2. sektion)

Loppetjans
Findes der efterhånden rigtige loppemarkeder? Hvor man kan finde andet end billigt stangtøj, fabriksnye husholdningsredskaber og små porcelæns-skottehunde med bold på snuden?
Det gør der, men de er rykket uden for centrene. Tante Olgas chatol når ikke længere frem til maskandiseren eller The Flea Market i turistfolderen.
Skal man gøre et kup i dag, skal man studere sin lokalavis eller have øje for det håndskrevne papskilt ved landevejen. Følg eventuelt efter traileren foran, og du finder det! En voksende folkebevægelse tager nemlig form lørdag-søndag i disse år.
Hør engang: »Flere familier har ryddet op i møbler, børneting, porcelæn, camping, køkken, musikanlæg og meget mere. Velkommen (tid og sted), vi gi’r kaffen«. Eller: »Kæmpe privat loppemarked flere familier lørdag 15. juni kl. 10.00-16.00« etc.

Gør det selv
Og hvorfor ikke også selv lave loppemarked, når man har ryddet op i garagen? Når man ved hjælp af et par bukke og plader, nogle lette presenningtelte, en håndfuld termokander med kaffe og en bradepande hjemmebag kan skaffe sig selv og naboerne en munter weekend så god som nogen i Camden, London? Her fordobles fornøjelsen ved at købe med fornøjelsen ved at sælge. Der er lige så sjovt på den anden side af formicapladen fra køkkenets spisekrog.
Klokken halvti står der allerede en voksende skare med meget lange øjne langs det rød-hvide plasticbånd, der gør det ud for afspærring. (Dem politiet sætter om forulykkede biler). Og i det øjeblik, båndet kejtet klippes over af familiernes to yngste, spredes skaren som en vifte ud over området – i løb. For her er der chance for at falde over det ellers uopdrivelige – et ærmebræt eller en gammeldags kartoffelmoser, som giver den helt rigtige, luftige kartoffelmos. Men også en god, arkitekttegnet lampe, en solid slagboremaskine eller en B&O-grammofon med ny pickup erhverves for en slik. Det er jo ting, der af den ene eller anden grund skal kasseres, der skal ikke tjenes formuer, så man handler sig frem til nærmest symbolske beløb. Enkelte amatører spørger, hvad tingene koster.
Indvandrerne tager til gengæld seriøst på situationen og tinger og prutter, så de næsten føler sig hjemme. Og så småt er kommet det, når de drager af sted med symaskine, strygejern, røremaskine, stereo, gasovn og fjernsyn.
Ofte følger også en historie med. Om onkel, som sejlede på Østen og skibets kinesiske kok (og barber), som kun havde ét barberblad – der blev skærpet på den underlige tingest dér, som viser sig at være en barberbladsskærper! Unik viden. Kan kun erhverves på loppemarkeder.
Måske er det snart slut. Når alle disse sære og gedigne spilopper fra før Ikea og den indbyggede forældelses tid er fordelt i deres nye afficionado-hjem, kommer de jo ikke i spil igen, før vi dør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her