Læsetid: 2 min.

Større politisk råderum til præsident Chirac

Politisk har Chirac frit valg på alle hylder efter søndagens valg
18. juni 2002

PARIS – Efter at have sikret sig et overvældende højreflertal ved valget søndag pålagde præsident Jacques Chirac premierminister Jean-Pierre Raffarin at danne en  ny og større regering, hvilket allerede skete i aftes. De nye medlemmer af regeringen er udelukkende viceministre og statssekretærer.
I valgets anden runde opnåede Chiracs nye partigruppe UMP langt over absolut flertal med 355 mandater, mens resterne af centrumpartiet UDF overlevede med 29 mandater. Medregnet 15 løsgængere har højrefløjen over to tredjedeles flertal af de 577 mandater.
Efter fem år med uoverensstemmelse mellem præsident og regering (kohabitation) kan Frankrig nu – med forbehold for uforudsete kriser – se frem til fem år, hvor præsidenten kan støtte sig på en totalt lydig regering baseret på et parlamentarisk flertal, der bekender sig til præsidenten. Venstrefløjen har mistet henved halvdelen af sine 320 mandater, og socialisterne er gået tilbage fra 250 til 140. Kommunisterne gik tilbage fra 37 til 21 mandater og er således lige netop nået op over minimumsgrænsen på 20 mandater for at kunne danne en gruppe – en trøst midt i et kastrofevalg, hvor partiet er gået tilbage fra cirka 10 procent til under fem procent af stemmerne.
De Grønne har mistet tre af deres seks mandater, og den samlede venstrefløj med socialister, kommunister, grønne, radikale og løsgængere har nu 178 mandater mod 399 til højrefløjen.
Den sidste komponent i den oprindelige Jospin-koalition, Jean-Pierre Chevènements lille republikanske parti, opnåede ingen mandater, og Chevènement selv blev slået i sin valgkreds for første gang siden 1973.
Hans nederlag regnes for vælgernes straf for, at han brød med Lionel Jospin og faktisk bidrog afgørende til hans nederlag ved præsidentvalget ved selv at stille op og rette kraftige angreb mod Jospin.
Jospin har indtil videre trukket sig tilbage fra politik, og ved nationalforsamlingsvalget blev lederne af koalitionens andre partier slået i deres valgkredse – Chevènement, kommunistpartiets leder, Robert Hue, og De Grønnes Dominique Voynet.Valgdeltagelsen satte ny bundrekord med 60,7 procent – mod 64 i første runde.
Front National fik over 11 procent af stemmerne i første runde, men får ikke et eneste mandat, da Frankrig ikke har forholdstalsvalg. Kun kandidater, der opnår over 50 procent af stemmerne ved duellen i anden runde i hver valgkreds (eller flest stemmer i de få tilfælde med trekantopgør) opnår valg.
Andre partier med færre vælgerstemmer, f.eks. kommunisterne og de grønne, har opnået mandater i kraft af alliancer med større partier, men Front National står fuldstændig isoleret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her