Læsetid: 1 min.

Storsejr til Chirac

Den fransk højrefløj opnåede to tredjedele mandaterne ved valg til National-forsamlingen. Le Pen får ikke et eneste mandat
17. juni 2002

PARIS - Med et parlamentatisk højreflertal på ikke mindre end to tredjedele kan præsident Jacques Chirac fejre den endelige triumf som udgang på den franske maraton-valgserie, der begyndte den 21. april og sluttede i går med anden runde af valget til Nationalforsamlingen.
Ifølge de beregnede resultater ved redaktionens slutning har Chiracs lejr, det demokratiske højre, opnået ca. 400 mandater, heraf ca. 380 alene tilhørende den nye partidannelse bag Chirac, UMP (Unionen for Præsidentflertallet). Centrum-højrepartiet UDF står til 21 mandater.
Socialistpartiet har undgået den helt store massakre, men har mistet næsten hundrede af sine 250 mandater. Med 157 mandater til socialisterne og ca. 20 til kommunisterne bevarer venstrefløjen en tredjedel af pladserne som fremtidig opposition i Nationalforsamlingen. De Grønne står til et eller to mandater mod seks i den gamle forsamling.
Front National, hvis leder, Jean-Marie Le Pen opnåede 18 procent af stemmerne ved præsidentvalget, får ikke et eneste mandat i Nationalforsamlingen – først og fremmest en følge af, at Frankrig ikke har forholdstalsvalg, men også fordi vælgerne i vidt omgang har svigtet partiet i de følgende valgrunder, enten ved at stemme på Chirac-partiet eller vælge sofaen.
Valgdeltagelsen satte endnu en gang ny bundrekord i går med ca. 63 procent, og socialisternes håb om at mobilisere sofavælgerne til deres fordel i anden valgrunde gik ikke i opfyldelse.
Et nederlag af tung symbolsk betydning for socalisterne blev registreret i Lille, hvor Martine Aubry (datter af den tidligere EU-kommissionsformand Jacques Delors) ikke opnåede genvalg, men blev slået af UMP-kandidaten. Aubry er en af socialisternes sværvægtere, blandt de fire topnavne i partiet, og det var hende, der som social- og arbejdsminister gennemførte og lagde navn til den slagne regerings vigtigst reform, 35 timers ugen.
Derimod opnåede Socialistpartiets formand, François Hollande, genvalg med 52 procent, og den populære tidligere kuturminister Jack Lang blev også genvalgt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her