Læsetid: 3 min.

Thor P. på vej ind i Farumsøgelyset

Det er et stort gennembrud for oppositionen, at det er lykkedes at få Dansk Folkeparti med på kravet om en kommissionsundersøgelse af, hvad der egentlig skete i Farum
18. juni 2002

Analyse
Der er rigtigt meget, som det alternative flertal udenom VK-regeringen gerne vil have undersøgt i den kommende kommissionsundersøgelse af Farum-skandalen, men det allervigtigste mål er det, som hidtil er usagt – nemlig
finansminister Thor Pedersens rolle.
Oppositionen har, lige siden moradset i Farum kom op til overfladen, gjort, hvad den kunne for at hindre især Venstre i at få succes med at isolere sagen til blot at omfatte borgmester Peter Brixtofte og de øvrige lokale Venstre-politikere. Især Socialdemokratiet har – hidtil uden held – søgt at få skandalen til også at klæbe på især indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der indtil folketingvalget var amtsborgmester i Frederiksborg Amt, hvori Farum Kommune ligger, og på Thor Pedersen, der indtil kort før valget foruden at være finansordfører for Venstre også var administrerende direktør i Jysk Rengøring A/S.
Det er derfor et stort gennembrud for oppositionen, at det er lykkedes at overtale Dansk Folkeparti til at gå med til kravet om en uvildig kommissionsundersøgelse af, hvad der egentlig skete i den hidtidige nordsjællandske mønsterkommune. Det slet skjulte mål, som især SF og Socialdemokratiet har, går især på at afsløre, at også Lars Løkke og Thor Pedersen før valget i november sidste år på en eller anden måde var involveret og vidende om skandalen – især sidstnævnte:

Ingen beviser
Oppositionen synes, at Thor Pedersen hidtil har kunnet smyge sig udenom de anklager, der er rejst mod ham i forbindelse med de aftaler, der er indgået mellem den private virksomhed Jysk Rengøring A/S og den i hvert fald på papiret ligeledes private virksomhed, Farum Boldklub A/S.
Det er ikke lykkedes at finde frem til papirer, der beviser mistanken om, at den daværende direktør i Jysk Rengøring – nemlig Thor Pedersen – og den daværende formand for boldklubben – såmænd Peter Brixtofte – ulovligt blandede offentlige og private interesser sammen. Det penible er, at Jysk Rengøring modtog stadig større opgaver fra Farum Kommune i takt med, at Jysk Rengøring blev storsponsor for Farum Boldklub. Under en kommissionsundersøgelse er vidner forpligtet til at tale sandt og skal under afhøringer af en dommer svare korrekt – ellers risikerer de efterstående domme.
Det er åbenlyst, at flertallet – bestående af Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti – med de foreløbige meldinger om kommissoriets ordlyd ønsker, er, at alt, simpelthen alt, skal kunne undersøges. Det officielle mål er, ifølge ordførerne fra partierne, nøje at finde ud af, hvilke roller eksempelvis Farum Byråd, Indenrigsministeriet, Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt, den kommunale revision og ledende embedsmænd på Farum Rådhus har haft i forløbet.
Dansk Folkeparti, der i de seneste uger er faldet i tilslutning i alle meningsmålinger, går for første gang siden folketingsvalget imod VK-regeringen, fordi partiet ifølge dets medlem af Folketingets Præsidium, Poul Nødgaard, ønsker, at »hver en sten i Farum-sagen skal vendes.« Socialdemokratiet er naturligvis glade over den kommende undersøgelse, og dets ordfører, Svend Auken, vil have placeret et politisk ansvar.
»Der er den store gåde, der hedder: Hvordan kunne det ske, at sådan en lille, i øvrigt god kommune kunne komme så gruelig galt af sted, som tilfældet har været. Man taler hele tiden om det retlige ansvar og skyld i juridisk forstand, men der er også noget, som hedder politisk ansvar,« fastslår Auken, som bakkes op af SF’s Aage Frandsen:
»Undersøgelsen skal omfatte alt det, der er foretaget og sket derude – og de ting, som ikke er sket, hvor der burde være sket noget – og som politiet ikke tager sig af. Alt skal undersøges.«
Fra undersøgelsen går officielt igang engang i efteråret, og til den er endelig færdig, ventes at gå halvandet til to år. Den undersøgelse, som Bagmandspolitiet samtidig er igang med, er formodentlig først afsluttet om om fire år. Folketingsvalget, ja, det falder i øvrigt senest i efteråret 2005.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu