Læsetid: 5 min.

’USA lader med vilje børn dø’

Årligt dør tusindvis af irakiske børn, fordi de drikker bakteriefyldt vand. USA forhindrer med vilje og stik mod internationale konventioner irakerne i at få rent vand, afslører amerikansk professor
10. juni 2002

Mandagssamtale
»Du må endelig ikke tage mine ord for gode varer. Vær venlig at dobbelttjekke mine oplysninger, for jeg ønsker, at det, jeg har fundet frem til, ikke er sandt.«
Sådan indleder professor Thomas Nagy sin samtale med Information. Som forsker og underviser på det ansete George Washington Universitet i USA ligger den videnskabelige redelighed Thomas Nagy mest af alt på sinde. Mere end de holdninger han har som erklæret pacifist. En verdensopfattelse han udstråler med sin trinde krop og joviale facon.
De »oplysninger« Nagy refererer til stammer fra et større researcharbejde, han har foretaget i forbindelse med forskning i folkesundhed. I 1998 var han ved at se nærmere på konsekvenserne af, at USA brugte granater med forarmet uran under Golfkrigen i 1991.
Under sit arbejde fandt Nagy blandt ca. 40.000 tidligere hemmeligholdte dokumenter, som for ham var gruopvækkende rapporter fra det amerikanske forsvars efterretningstjeneste (DIA). Papirerne beviser, at USA’s regering kender Iraks vandforsyningssystem ned til mindste detalje og med fuldt overlæg under krigen og senere via sanktioner har forhindret millioner af irakere i at få rent vand.
Resultatet er stor udbredelse af vandbårne sygdomme, som ifølge FN-tal har medvirket til, at op mod en halv million små børn siden 1991 har mistet livet. Og at der hver måned dør yderligere tusinder. Børnene dør bl.a. af kraftig diarré.

Målløs under research
– Hvorfor gav du dig til at dykke ned i de mange papirer om Golfkrigen?
»Dels fordi jeg som flygtning fra Ungarn på egen krop har oplevet underernæring. Dels fordi jeg gennem flere år har arbejdet akademisk med folkesundhed.«
»Under gennemgangen af dokumenterne blev jeg målløs, da det gik op for mig, at DIA kendte alt til den irakiske vandforsynings svagheder, og hvilke konsekvenser urenset vand ville have for civilbefolkningen. Min første indskydelse var, at de her papirer må være falske. Men efter at have tjekket med DIA og forelagt oplysningerne på adskillige konferencer med deltagelse af både forskere og officerer er det gået op mig, at dokumenterne er ægte nok.«
»Så jeg læste dem og fandt indholdet frygteligt. Prøv at forestille dig at en fjende i forhold til Danmark udarbejder en rapport, hvoraf fremgår, at hele Danmarks vandforsyningssystem kan blive ødelagt og forblive ødelagt blot ved at nægte Danmark et meget lille antal kemikalier og udstyr til vandrensning. «
– Er det ikke meget forståeligt, at amerikanske militærfolk før og under Golfkrigen studerede, hvordan de bedst kunne få ram på fjenden?
»Militærfolkene kan selvfølgelig godt have spurgt sig selv: ’Hvad vil ikke
alene slå mange indbyggere ihjel, men også specielt ramme deres kæreste: børnene?’ Og svaret: ’Beskidt vand.’ Men den tankegang er stik imod Génévekonventionens artikel 54, som er et totalforbud mod at ødelægge eller umuliggøre civilbefolkningens adgang til drikkevand. Nogle vil endda gå så vidt som til at tage ordet folkemord i deres mund.«
»Som en god videnskabsmand har jeg sat mig for at modbevise dokumenternes indhold. Derfor har jeg både i 1999 og 2001 talt på konfencer arrangeret af det amerikanske forsvarsministerium. Her deltog flere officerer, og mange af dem blev vrede over mine konklusioner, men ingen kunne tilbagevise dem.«

Pr-mareridt
– I en artikel i tidsskriftet The Progressive i fjor skrev du, at dokumenterne fra DIA viser, at regeringen var mere optaget af, hvordan civilbefolkningens lidelser kunne blive et pr-mareridt for regeringen, end af det »virkelige mareridt, som santionerne skabte for uskyldige irakere.« Hvordan kan du bevise så hård en anklage?
»Det kan jeg heller ikke. Men når man læser dokumenterne, så er det den undertone, der er. DIA gør meget ud af hele tiden at skrive, at det helt er op til Iraks regering at sikre sin egen befolknings ve og vel. De formuleringer er for mig at se en kattelem, DIA prøver på at etablere for sig selv af pr-grunde. Det, DIA gør, svarer til, at man meget grundigt beskriver, hvordan man har tænkt sig at kidnappe og lænke en person samt lade ham bevogte af en bevæbnet vagt, men at man så lige skriver, hvis dokumentet bliver fundet af andre, at den kidnappede selvfølgelig altid har mulighed for at forlade stedet.«
– To medlemmer af Kongressen har med henvisning til din dokumentation kraftigt kritiseret den amerikanske regerings Irak-politik. Har du fået nogle svar fra regeringen på dine anklager om brud på Génèvekonventionen?
»Regeringens talsmænd fastholder til stadighed, at alle problemer for civilbefolkningen i Irak skyldes Saddam Hussein. Men min dokumentation viser, at nogle af problemerne også skyldes den amerikansk inspirerede sanktionspolitik. Og når talsmænd endelig citerer fra diverse dokumenter, så citerer de kun det, som er fordelagtigt for regeringen.«

Rejs et mindesmærke
– Hvad finder du mest forkert ved den amerikanske politik?
»Det der ryster mig mest af alt, er at den amerikanske politik med at forhindre irakerne i at få vigtige kemikalier og vandrensningsfiltre er fortsat via FN’s Irak-sanktionskomité lige til den dag i dag. USA stopper ganske enkelt kontrakter, som er afgørende for Irak i forhold til at genoprette forsyningen med rent vand.«
– Hvad burde den amerikanske regering gøre som følge af dine afsløringer?
»Hvert år dør ifølge Verdenssundhedsorganisationen 2,3 mio. børn under fem år som følge af vandbårne sygdomme. For ni milliarder dollar om året, kan man globalt set forhindre det. Det beløb burde USA betale som et mindesmærke for de døde børn i Irak og som et tegn på anger.«
»Det vil også være den bedste måde at bekæmpe terrorisme på. Hvis vi fortsætter med en politik, hvor vi med åbne øjne rammer børn, så skaber vi flere terrorister. Selv om Irak ifølge præsident Bush tilhører ’Den Onde Akse’, så har vi ingen ret til at skade uskyldige børn. Alle økonomiske sanktioner i modsætning til de militære mod Irak burde efter min mening ophæves. «
– Det lader ellers til, at stemningen i USA efter 11. september i høj grad stadig er imod Irak og for sanktionerne?
»Det er jo et meget interessant spørgsmål. Barbara Kingsolver, som er en af de bedste amerikanske forfattere, sagde fornylig på en konference, ’at der er noget galt med meningsmålingerne i USA, for de viser, at der er stor opbakning til Bush-regeringens udenrigspolitik. Men det kan ikke passe, for lige nu er der fire bestsellere, som alle er meget kritiske over for for udenrigspolitikken.’ Bestsellerne er f.eks. Michael Moores Stupid White Men og Gore Vidals Perpetual War for Perpetual Peace. «

Modstanden vokser
»Det er i dag tabu at tale om Irak-sanktionerne, fordi de store lande USA og Storbritannien har erklæret det for tabu. Det lykkes dem meget godt at få det til at se ud som om, at den eneste person, der bor i Irak er Saddam Hussein, og han er ond. Alligevel er der voksende modstand i USA og internationalt mod Irak-politikken. Der dukker hele tiden nye grupper op, som ligner f.eks. de studerende på Cambridge Universitets kampagne mod Irak-sanktionerne, CASI.«
» Efter at jeg skrev min artikel i The Progressive i fjor har jeg fået interesserede henvendelser fra grupper, jeg ikke anede eksisterede f.eks. i Montana, og de tidligere FN-chefer for det humanitære arbejde i Irak, Hans von Sponeck og Denis J. Halliday får flot opbakning til deres kampagne ’Not in our names!’, « siger Thomas Nagy.

*Læs mere om Nagys undersøgelser på www.stop-terrorkrigen.dk

*De ca. 40.000 dokumenter om Golfkrigen ligger på www.gulflink.osd.mil

*FN’s olie-for-mad-program www.un.org/Depts/oip

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her