Læsetid: 2 min.

Vinduer kan være små elværker

Dansk udviklingsprojekt er med i kapløbet om enkle og billige solceller, der får vinduer til at producere strøm
18. juni 2002

Det ser fuldstændig ud som et ganske almindeligt vindue. Men nede i hjørnet er der to små ledninger: Vinduet laver strøm.
De nye solceller er ved at være klar til brug. Teknikken er enkel. Cellerne kan indbygges i vinduer, glasfacader og tagelementer. Prisen kan komme ned på en tiendedel af de silicium-celler, man kender fra satellitter og lommeregnere, siger lederen af SolEnergiCenteret ved Teknologisk Institut, Erik Scheldon.
Hvis den forudsigelse holder kan cellerne konkurrere med strøm fra kraftværker og vindmøller.
Cellen er opfundet i Schweiz. Et dansk projekt har koncentreret sig om at gøre teknikken praktisk anvendelig i byggeriet.
»De relevante patenter er ved at være på plads,« siger Erik Scheldon til Information.
»Vi har vist, at det virker i praksis, også på mindre virksomheder uden det store teknologiske udstyr. Vi forhandler for øjeblikket med en interesseret producent,« siger projektleder Eik Bezzel.
»Vores konkurrenter i udlandet arbejder især med at udvikle selve cellerne. Vi har koncentreret os om at udvikle teknologien, så den kan bruges af byggeindustrien og arkitekterne,« siger han.
I stedet for silicium bruger de nye celler et farvestof, der sidder mellem to stykker glas, på overfladen af nogle små kugler af titaniumdioxid. Det er oplagt at bruge ideen i tonede ruder og farvede glasfacader. Men man kan også lave ganske almindelige vinduer:
»Fidusen er, at man kan vælge et farvestof, som er usynligt for mennesker. Det opsuger nemlig den del af solens lys, som ikke er synligt,« forklarer Erik Scheldon. Altså de infrarøde og ultraviolette stråler.

Intelligent facade
»Fremtidens intelligente bygningsfacader lader kun den mængde af lys og varme slippe igennem vinduerne, som menneskene inde i bygningen har brug for,« siger Eik Bezzel.
»Resten af solens energi omdannes til elektricitet, som beboerne har brug for til deres apparater.«
I vinter skar den danske regering støtten til forskning og udvikling af vedvarende energi væk.
»Vores projekt har et produkt, der er tæt på at være markedsdueligt. Det lykkedes at skaffe penge fra andre kilder og fra Teknologis Instituts eget budget,« siger Eik Bezzel.
Projektet har medarbejdere fra Teknologisk Institut, Risø, Roskilde Universitet, Dansk Polymercenter, Arkitektskolen i Århus og Ängström Solcenter i Uppsala.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her