Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

14. juni 2002

(2. sektion)

Skæv på den knapt så gode måde
*Engang var der noget, der hed Bogweb og Romannet og E-poke, og det sidste findes sådan set stadigvæk, men ellers er de nu slået sammen til det, som ambitiøst forsøger at blive den store danske skønlitteraturportal med et navn, der er så lige ud ad landevejen, som det kan være – Litteratursiden. Fem biblioteker fra rundt om i landet står bag med alle de midler og ressourcer, det nu fører med sig, deriblandt eksperter i så forskellige emner som dansk lyrik efter 1950, Stephen King, tegneserier, latinamerikansk litteratur og Johannes V Jensen, folk (eksperterne altså), som man alle sammen kan skrive ind og stille spørgsmål til. Så er der en »bag om litteraturen«-sektion, der vil være en fortegnelse over de vigtigste skønlitterære i Danmark for hvert tiår med meget grundige henvisninger til sekundærlitteratur. Hvilket er glimrende, bortset fra at der skandaløst er set fuldstændigt bort fra alt, hvad der ikke falder inden for de traditionelle genrer novelle og roman – det giver mildt sagt et skævt billede af 90’erne, og det er det eneste tiår, som foreløbigt er der.
www.litteratursiden.dk

Foucaults Paris
*I forbindelse med sidste uges legobibel, vil jeg gerne have lov til at følge op med nogle af litteratur- og kulturteoriens hovedfigurer Lego M. Foucault, Lego A. Giddens og Lego J. Butler. Førstnævnte kommer i sæt enten med et komplet parisisk bibliotek for de yngre studerende eller med en SM-hule fra San Francisco til de lidt ældre. Og ikke nok med det: De store intellektuelle forbilleder findes også som actionmænd (men ikke -kvinder?), Hr. Foucault som svinger sin pegepind på ægte poststrukturalistisk vis af alle modstandere. Og endnu bedre: Den officielle Foucaults Paris-turist guide. Følg i mesterens fodspor, køb bananis med pekannødder i hans egen yndlingsbutik, og bliv forbavset over, hvor lidt pariserne selv synes at sætte pris på deres berømte bysbarn.
www.theory.org.uk/lego.htm

La fama rokgrupo Desperado
*Esperanto estas rajto. Via rajto je facilaj kaj senperaj internaciaj kaj interhomaj kontaktoj.
Bonvenon al la dana hejmpagô pri Esperanto. Gî estas la hejmpagô de cîuj danaj esperanto-asocioj. Cîtie vi povas vidi kio okazas en la esperanto-vivo en Danio. Vi povas provi la komputilan ludon Billy. Fine vi povas legi pri la fama rokgrupo Esperanto Desperado. Ja og det er ganske vist: Der er udgivet et hav af bøger på esperanto, både originale og oversættelser. På denne her side kan man se de grundlæggende 16 regler for kunstsproget, jeg elsker nummer 9: Alle ord udtales som de skrives. Øh? Eller ôh?
www.esperanto.dk

Menad bal pük bal
*Man kan vist umuligt sige esperanto uden straks efter at udbryde: Volapük! Johann Martin Schleyers kunstsprog fra 1879 har stadig sine tilhængere, og de har gjort deres for, at det så uretfærdigt hånede forsøg på at forene verden ikke skal gå i glemmebogen. En elementær lærebog fra 1888 af Charles E. Sprague gør rede for de elementære grammatiske regler og starter naturligvis med det helt grundlæggende, lydene. Jeg kan ikke lade være med at se dette let tragikomiske billede for mig af velklædte ældre mænd med stort skæg omkring forrige århundredskifte, som organiserer kongresser for disse utopiske sprog og med stor overbevisning om vigtigheden af deres foretagende diskuterer, om det ideelle sprog har artikler eller ej.
www.southern.edu/~caviness/Volapuk/HBoV

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her