Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

7. juni 2002

(2. sektion)

Bestsellerlister
*Jeg kunne da egentlig godt tænke mig at få at vide, hvad det er for bøger, der sådan rigtigt sælger – at se en god gammeldags bestsellerliste med andre ord. Der findes et par stykker, Bog & Idé har en, Gads internetboghandel en anden. Selv om de såmænd sikkert er fine og repræsentative nok, så fungerer de bare fra uge til uge (sidste uge: Efter 11. september og Folket i klippehulerne, ingen overraskelser dér). Men man kan ikke finde ud af, hvad der var folkets favorit i 2001, eller hvad der er alle tiders mest solgte bog i Danmark. Ja, det er vel Biblen ligesom alle andre steder, men bortset fra den? H.C. Andersen? Harry Potter? Piet Hein? Snyd i Skat? Dronningens Hund? Vi ved det ikke.
www.gad.dk

Den danske Munk
*Eller måske Kaj Munk, som vel i disse glade nationalpatriotiske og pludseligt genkristnede dage burde kunne få sig et rigtigt ægte comeback. Han har da også et par foreninger og en både pæn og international hjemmeside, der arbejder på at få eller holde gryden i kog. Det er nu bare, som om der ikke rigtigt sker noget. Det officielle tidsskrift Munkiana har de seneste par år ikke handlet om andet end en efterhånden mange årtier gammel strid, der involverer arvinger, kultur- og kirkeministerierne og Kaj Munk Selskabet og vistnok drejer sig om, hvorvidt der skal indrettes et museum i Vedersø gamle præstegård.
www.kajmunk.dk

Genesis 101
*Hvad ville den gudsfrygtige Munk mon have sagt hvis han havde set Biblen udsat for legoklodser? Skabelsesberetningen, Abraham i Egypten, historien om syndfloden, Sodoma og Gomorra og alle de andre velkendte opbyggelige beretninger om mord, hor, voldtægt, incest, prostitution, nedslagtninger, forræderi, folkemord, slaveri, etniske udrensninger og Guds retfærdige straf over alle syndere opstillet meget omhyggeligt og fantasifuldt som tableauer fyldt med legomænd og kvinder. Og heste og giraffer og det hele. Sådan som Bøgernes Bog ville have set ud, hvis det var Jeff Koons, som havde fundet på den. Noahs ark er aldeles fremragende lavet: Det samme er den hjerteskærende beretning om et glædestrålende og optimistisk folkeslag, der samler sig i en dal i Shinar med ordene »Come, let us make bricks and bake them in the fire,« og snart efter er de i fuld gang med at bygge Babelstårnet, og det hele er virkeligt morsomt. Ugens anbefaling!
www.thereverend.com/brick_testament

Bogus Douglas
*Bogus Trumper er der åbenbart en person, som hedder i en af John Irvings romaner. Hvordan og hvorfor det så kan være, at det her fan-site for ikke John Irving, men for Douglas Coupland er blevet opkaldt efter ham – A Bogus Tribute to Douglas Coupland – er ikke til at sige. Det er i hvert fald ikke, fordi der er noget snyd ved det, det er simpelthen en pæn og solid side med en masse artikler om og af den flittige og berømmede canadiske forfatter. Og så kan man læse om, hvordan han, før han slog igennem med et tordenskrald med Generation X, forsøgte at udtrykke og ernære sig som billedkunstner.
www.coupland.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her