Læsetid: 2 min.

Advarselsblink for pensionskasser

De styrtdykkende aktiekurser giver problemer for de danske firmaer, der investerer for fremtidens pensionister
23. juli 2002

Flere danske pensionskasser har langt færre aktier i dag end sædvanligt. Tidens tegn fra aktiemarkederne gør, at flere har skyet dem i løbet af de seneste måneder for i stedet at sætte pengene i de mere sikre obligationer.
»Vi har nedbragt vores aktieandel. Den er nu på omkring 10 procent«, siger informationschef Hans Jørgen Søes fra PFA til Information.
Danske pensionskasser må maksimalt investere 70 procent af porteføljen i aktier.
»Samlet set er vi så mindre følsomme over for kursudviklingen på aktier. Det betyder, at vi indtil videre i år har et lille plus. Tab på aktier opvejes af plusset på obligationer«, siger han.
Nordea Pension har også en lavere aktieandel end normalt og er nu nede på under 20 procent. Det er dog ikke så meget sket ved at sælge aktier, men mere ved at lade være med at købe flere.
»Vi har ikke købt aktier i de seneste måneder på grund af de store udsving på markederne«, siger fondschef Torben Jørgensen til Information.

’Vi gør ikke meget’
Men ikke alle pensionsfolk reagerer på den måde.
»Vi gør ikke så meget«, siger fondsdirektør Bjarne Graven fra ATP om firmaets reaktion på kursfaldene lige nu.
»Vi har ikke foretaget markante salg eller køb. Vi bruger meget langsigtede modeller på 30-40 år og ligger typisk med omkring 45 procent
aktier«, siger han til Information.
»Vi prøver at lade være med at afvige fra det. Men selvfølgelig kan vi blive nødt til at reducere, hvis det bliver ved med at gå nedad«.
Virksomheder, der administrerer opsparinger såsom investeringsforeninger har også revideret deres strategier.
»Mellem 1996 og sommeren 2000 var der mere fokus på vækst-aktier«, siger direktør Michael Randel fra Carnegie Asset Management, som også har pensionskasser blandt kunderne.
»Nu er det langt vigtigere med cash-flow, og vi indregner både pensionshensættelser og aktieoptioner (til medarbejderne, red.), når vi kigger på selskabernes regnskaber«, siger han.
Det vil sige, at strategien nu i store træk ligner den samme, som firmaet anvendte før teknologiboblen i slutningen af 90’erne.
Det betyder også, at firmaer med den strategi er mindre afhængige af, hvad der sker med indekserne såsom Dow Jones, FTSE 100 og KFX, det Københavnske Aktieindex.
»Vi har kun 26-27 selskaber i porteføljen og ligger meget, meget langt fra indekserne«, siger Michael Randel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her