Læsetid: 5 min.

Bevægelse i tilbagegang

Falun Gong demonstrerede i går på Kongens Nytorv. I dag er det tre år siden, bevægelsen blev forbudt i Kina, og den er i dyb krise
20. juli 2002

I går formiddags kunne man på Kongens Nytorv høre en 43-årig svensk sygeplejerske fra Gøteborg fortælle, at hun ved, der findes rumvæsner på vores planet. Hendes jævnaldrende veninde viste sig at være af samme overbevisning, og havde man forhørt sig hos flere af de fremmødte Falun Gong-udøvere, havde man formentlig fået samme melding. Mere herom senere.
Sammen med omtrent 35 ligesindede var den svenske kvinde, Pirjo Svensson, nemlig først og fremmest mødt op for at demonstrere mod de kinesiske myndigheders overgreb mod Falun Gong. Talrige tilfælde af fængslinger, tortur og mord har fået skandinaviske udøvere fra meditationsbevægelsen til at turnere Skandinavien i oplysende øjemed, og i går kunne man via en række plancher gøre sig klog på alt fra bevægelsens historie til yndede kinesiske torturmetoder.
Falun Gong-udøvere klædt i gul T-shirt sørgede for en rundhåndet distribution af pamfletter og løbesedler, og endelig var der meditation og taler. Alt i alt en begivenhed, som aldrig ville blive tolereret i bevægelsens moderland, for i dag, lørdag, er det præcis tre år siden, at Falun Gong blev forbudt i Kina.

Det tavse fejlgreb
Om morgenen den 25. januar 1999 skete nemlig det for bevægelsen uheldige, at den var lige ved at skræmme livet af landets magthavere: I protest mod fængslingen af et par ligesindede stimlede omtrent 10.000 Falun Gong-udøvere sammen om Zhongnanhai, den centrale regeringsbygning, hvor de politiske ledere residerer, og her stillede de sig uden en lyd.
Kinaforsker ved Aarhus Universitet, Clemens Stubbe Østergaard, kalder den tavse demonstration et »fejlgreb« af Falun Gongs leder, Li Hongzhi:
»10.000 mennesker omringer det eneste parti, der findes, og det kommer fuldstændig bag på det. Pludselig opdager man en velorganiseret, rig organisation, som omfatter hele landet med 10-20 mio. udøvere, mindst, og det var en rystende oplevelse for kommunistpartiet.«
Indtil nu havde myndighederne ellers stillet sig tilfreds med at ignorere Falun Gong-udøverne, selv om bevægelsen i stigende grad var begyndt at løbe kritiske journalister og intellektuelle på dørene, for på ikke-voldelig vis at oplyse dem om deres vildfarelse. Nu ændrede kommunistpartiet taktik.
Den 20. juli samme år blev bevægelsen forbudt, og siden er den blevet forfulgt og chikaneret på en lang række områder. Falun Gong bedyrer at have hverken politisk eller religiøst sigte, men det bestrider Clemens Stubbe Østergaard:
»Som jeg analyserer det, har Falun Gong mange politiske krav. Mange af tilhængerne er folk, der på den ene eller anden måde har tabt ved de økonomiske reformer, og derfor udtrykker Li Hongzhi ofte en anti-reform holdning. Deriblandt stærk kritik af kommunistpartiet, og en meget, meget stærk kritik af generalsekretær Jiang Zhemin. Det er sådan noget med, at de er djævelens inkarnerede repræsentanter på jorden.«
»Når man afskaffer marxisme og socialisme, kigger folk sig naturligvis om efter nogle løsninger på, ‘hvor vi er, hvem vi er, og hvor vi skal hen’. For dem giver det her en mening med livet, for Li Hongzhi kan forklare alt til alle tider og i hele universet. Og så kan man også få overnaturlige kræfter.«
Kinaforskeren kan ikke lade være med at grine lidt ad det sidste. Det bliver ikke bedre, da han erindrer om et interview, Li Hongzhi i 1999 gav til Time Magazine, hvor han blandt andet redegjorde for truslen fra rumvæsner. Ifølge Falun Gong-lederen begyndte disse allerede i starten af det 20. århundrede at invadere Jorden, og der skulle foreligge en reel fare for, at de en dag vil overtage planeten.
»Siden den tid har han fået mundkurv på af pr-bureauet,« siger Clemens Stubbe Østergaard, »så nu kan man ikke længere lave interview med ham.«
Til gengæld producerer Li Hongzhi stadig en lind strøm af skrifter til sine tilhængere, og hans retorik synes at blive skarpere og skarpere i takt med, at flere og flere Falun Gong-udøvere dør eller kommer til skade i politiets varetægt.

Kun et brev
Dai Zhizhen er en af de Falun Gong-tilhængere, som har oplevet det kinesiske politis metoder på nært hold. Hendes mand dristede sig sidste år til at skrive et brev til myndighederne, hvori han forklarede om bevægelsens kvaliteter, og kort efter blev han anholdt. I juli 2001 døde han i en straffelejr.
På Kongens Nytorv stod Dai Zhizhen i går og fortalte sin historie. I lang sort kjole og med bare fødder i et par lyse hyttesko virkede den slanke kvinde fattet, ikke mindst når man tager i betragtning, at hun først blev gjort bekendt med sin mands død, da hun læste om den på en Falun Gong hjemmeside.
På et banner i det demonstrationstog, som ved middagstid gik fra Kongens Nytorv til Nytorv, kunne man læse, at Dai Zhizhens mand blot var en af mange.
»437 udøvere myrdet i Kina siden juli ’99,« stod der. På bevægelsens hjemmeside var tallet i går eftermiddags steget til 438.

Skød sig i foden
I dag har Falun Gong ifølge Clemens Stubbe Østergaard mistet hovedparten af sine tilhængere. Mens der indtil for halvandet år siden var tale om mindst 15-20 mio. udøvere er der nu »skønsmæssigt tale om måske en million tilhængere i hele Kina«. Falun Gong kan ikke genkende tallet, og forskeren understreger også kraftigt, at det er forbundet med meget stor usikkerhed, men at der i hvert fald »er tale om et helt enormt fald«.
Forklaringen på Falun Gongs nedtur finder man den januardag sidste år, hvor fem-seks tilhængere forsøgte at brænde sig ihjel på den Himmelske Freds Plads i Peking. Tilsyneladende havde de overfortolket et skrift fra Li Hongzhi, og to af dem døde.
Hændelsen blev optaget af et tv-hold og siden vist gentagne gange på kinesisk tv, ligesom man gjorde meget ud af at besøge og interviewe de overlevende på hospitalet. Myndighederne benyttede straks lejligheden til at lancere en storstilet smædekampagne mod ’fanatikerne’, mens Falun Gong-toppen stædigt afviste, at det kunne dreje sig om tilhængere af bevægelsen, fordi det er dem forbudt at slå ihjel.
På Falun Gongs danske hjemmeside kan man studere diverse beviser på, at personerne på tv-optagelserne ikke er tilhængere af bevægelsen. Det hedder sig bl.a., at »den ulykkelige kvinde, der omkom, arbejdede som barpige og blev set slå sin stedmoder og barn«, hvilket »ikke er i overensstemmelse med en Falun Gong-udøvers standard«.
»Ja, der kom Falun Gong så ud med, at det var nogen, der var blevet betalt for at tage livet af sig,« tilføjer Clemens Stubbe Østergaard. Men skaden var sket, siger han: »Det var faktisk det, der knækkede Falun Gong i Kina,« siger han. »Dels virkede det fanatisk fra tilhængernes side, og dels hjerteløst fra ledelsens side. Man kan sige, at det var et fantastisk held for kommunistpartiet.«
Falun Gong har siden forsøgt at dekonstruere tv-optagelserne for at bevise, der ikke er tale om tilhængere, men skaden synes at være sket.
»På et tidspunkt kunne det se ud som om, Falun Gong var en reel trussel mod magthaverne,« vurderer Clemens Stubbe Østergaard: »Sådan er det ikke længere.«

FAKTA
Falun Gong
Bevægelsen, som også kaldes Falun Dafa, blev introduceret af Li Hongzhi i 1992. Den bygger på en blanding af taoisme, buddhisme, kungfutsianisme, og Hongzhis tanker. Hongzhi styrer bevægelsen fra New York.
Falun Gong skønnes at have haft op til 100 mio. tilhængere, i dag er tallet langt mindre. I Danmark er der omtrent 20 tilhængere.
*www.falundafa.org
*www.falundafa.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her