Læsetid: 2 min.

Bogkort

26. juli 2002

(2. sektion)

*Karakterologi Et af landets mere agtværdige litteraturvidenskabelige tidsskrifter K&K er kommet med et temanummer om litterær karakterologi – læren om, hvordan man definerer og analyserer litteraturens mange fiktive personer. Et, som redaktionen konstaterer, noget underbelyst emne. Artiklerne går først og fremmest den teoretiske vej: Bør karakterer betragtes som »hele gestalter« eller »tekstlige konstruktioner«, dækker vores – og litteraturens – brug af begrebet »karakterer« over et og samme fænomen? Og meget andet. Gæsteredaktør er Nils Gunder Hansen, en af dansk karakterologis grand old men. K&K nr. 94 kan købes via sit forlags netboghandel www.medusa.dk.

*Grønland Forlaget Sesam har netop udgivet en tredje samling af grønlandske myter og sagn, udvalgt af forfatteren Jørgen
Riel og oprindeligt indsamlet af alle mellemkrigstidens raske drenges store helt, eventyreren Knud Rasmussen. Man finder historier fra forskellige områder af Grønland af såvel episk som
finurligt tilsnit, titler som »Manden, som fangede sæler i garn og brugte konebåd i stedet for kajak« antyder en karsk, men munter tone. Myter og sagn fra Grønland kan erhverves hos Forlaget Sesam

*Freud En klassisk indføring til Freuds psykologiske teorier, betitlet Freuds psykologi og skrevet af amerikanske Calvin S. Hall, er netop blevet genudgivet af Hans Reitzels Forlag. Opbygningen er klassisk og klar: Der er afsnit om Det, Jeg og Overjeg, om drifter og angstformer, om oral, anal og genital seksualitet. Oversættelsen er oprindeligt af Mogens Boisen, men frisket op af psykoanalytiker Finn Korsaa, der også har skrevet efterord om psykoanalysens udvikling på dansk grund. Freuds psykologi udgives af Hans Reitzels Forlag

*Idræt KvaN er »et tidsskrift for læreruddannelsen og folkeskolen«, som dets undertitel lyder. Årgang 22 er indledt med et temanummer om idrættens betydning for skolen og den enkelte elev. »I idrætten møder vi – med Løgstrups ord – nogle suveræne livsytringer,« hedder det i lederen, på et mere jordnært niveau skriver Per Fibæk Laursen en fin artikel om det paradoks, der ligger i, at idrætten er et af skolens største fag og samtidig har åbenlys lav status i debatten om skolens fremtid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her