Læsetid: 2 min.

Bosættere på taktisk tilbagetog

Næsten alle 11 bosættelser, som er blevet fjernet på Vestbredden, var ubeboede
2. juli 2002

TEL AVIV – 11 små bosættelser på Vestbredden er blevet fjernet i denne uge, og ifølge kilder i det israelske forsvarsministerium vil yderligere ni forsvinde fra landkortet i løbet af de næste to uger. Bosætterbevægelsen har selv taget det uventede skridt, efter at man i slutningen af sidste uge indgik en aftale herom med forsvarsminister Benjamin Ben Eliezer. Ministeren havde truet med om nødvendigt at fjerne bosættelserne med magt.
»Hvis Ben Eliezer har lyst til at lege med bosættelserne, skal han da have lov til det,« lød en lakonisk kommentar fra ministerpræsident Ariel Sharon, som hermed perspektiverer udviklingen.
»Der foreligger ingen skriftlig aftale, men vi er kommet til en fælles forståelse,« siger ministerens talsmand, Yarden Vatika’i, til Information.
Han bekræfter, at de 11 bosættelser er blevet fjernet. Der er tale om såkaldte udposter, som er den første kim til en egentlig bosættelse. Ofte består en udpost ikke af andet end et par skurvogne eller skibscontainere, som unge bosættere placerer strategisk i landskabet uden at vente på grønt lys fra myndighederne. Ni af de nu 11 fjernede udposter var således ikke engang beboede, og de to sidste havde en samlet befolkning på fire.
»Der er blevet oprettet 44 udposter i de 16 måneder, Sharon har været ved magten,« oplyser Dror Etkes, som er bosætter-ekspert for organisationen Fred Nu.
»De er blevet placeret for at øge kontrollen over landskabet, for at forstærke korridorerne, som skyder sig ind mellem de palæstinensiske befolkningscentre. Men flere af dem er også blevet anlagt udelukkende for at kunne blive fjernet igen, og dette er formentlig, hvad vi ser nu.«
Dror Etkes indrømmer at situationen er temmelig tåget. Han oplyser, at myndighederne i forbindelse med de militære offensiver har nedlagt forbud mod organisationens observationsflyvninger over Vestbredden og kan derfor ikke med sikkerhed sige, hvad der foregår.

Bosættere uberørte
»Ingen bosætter vil blive berørt af dette,« siger Ezra Rosenfeld, som er talsmand for Rådet for Jødiske Bosættelser i Judæa, Samaria og Gaza.
»Vores opgave er at bosætte jøder i områderne, ikke at fjerne dem. Hvis dette er hensigten skal ingen regne med vor samarbejdsvilje.«
Ezra Rosenfeld er ikke meget for at tale om de 11 udposter, men gået på klingen indrømmer han dog, at »et par små, ubetydelige steder kan være fjernet«.
Dror Etkes nikker genkendende til problematikken.
»Det ligner et taktisk tilbagetog fra bosætternes vedkommende,« siger han.
»De kommer Ben Eliezer imøde med en aftale, hvis indhold ingen kender. Denne kan han bruge i den interne magtkamp i Arbejderpartiet og måske forhindre at partiet bryder med Sharon, og til gengæld vil han fortsætte med at se den anden vej, når andre bosættelser bliver styrket.«
Situationen minder ikke så lidt om begivenhederne i 1999, da daværende ministerpræsident Ehud Barak rømmede en håndfuld små bosættelser, som var skudt op i forgængeren Benjamin
Netanyahus tid. Barak scorede udenrigspolitiske points på dette træk, og ingen bemærkede, at regeringslederens aftale med bosætterne indebar, at de kunne genopbygge bosættelserne så hurtigt juridiske formalia var på plads.
»Jeg er sikker på at noget lignende er tilfældet i denne omgang,« siger en stærkt skeptisk Dror Etkes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her