Læsetid: 4 min.

Broderens sidste fejl

Grækenland erklærede forleden – til grækernes store lettelse – at terrorgruppen 17. November er besejret. En fummelfingret terrorist og drabet på en brite ledte til gruppens fald
25. juli 2002

Grækenland erklærede forleden – til grækernes store lettelse – at terrorgruppen
17. November er besejret. En fummelfingret terrorist og drabet
på en brite ledte til gruppens fald

Torsdag den 8. juni 2000 er morgentrafikken som sædvanlig tæt på den athenske Kiffisias Boulevard. Klokken lidt over halv otte triller to mænd på en motorcykel ubesværet frem mellem bilrækkerne, indtil de når den hvide Rover, som militærattache Stephen Saunders sidder i. De åbner ild mod bilen, og 53-årige Saunders bliver ramt i hoved og bryst af fire skud.
Dermed har terrorgruppen 17. November – som er opkaldt efter den blodige dag i 1973, hvor militærjuntaen satte tanks ind mod en studenteropstand – for første gang dræbt en brite. Det er gruppens 23. drab, og det er formentlig dens sidste, måske netop fordi den valgte Stephen Saunders.
»Saunders-sagen fik stor betydning, fordi den bragte Scotland Yard ind i efterforskningen,« fortæller Dora Antoniou, som er politisk redaktør på den græske avis Kathimerini.
»Scotland Yard har utrolig stor erfaring med IRA, og den græske anti-terrorenhed har lært meget af dem. Herudover valgte ministeren for offentlig orden, Michael Chrysochoidis, på det tidspunkt at se bort fra al tidligere efterforskning og starte på en frisk,« siger Dora Antoniou i et forsøgt på at forklare, hvorfor det pludselig er lykkedes at optrævle store dele af 17. November-gruppen.

Mangler kun en
Med arrestationen af 10 terrorister inklusive den formodede chefideolog inden for den seneste uge, har det græske politi formentlig knust gruppen en gang for alle. Således erklærede myndighederne tirsdag, at terrorgruppen nu anses for besejret, eftersom man tilskriver de anholdte ansvaret for langt de fleste 17. November-aktioner. Kun én nøgleperson er stadig på fri fod, oplyser politiet.
Indtil for nylig gik det ellers mere end trægt med efterforskningen, for selv om 17. November begik sit første mord tilbage i 1975, havde politiet aldrig formået at pågribe et eneste medlem af gruppen. Teorier florerede da også om, at den politiske venstrefløj gjorde sit til at holde hånden over disse anti-kapitalistiske terrorister, ligesom militærets mistænkeligt passive rolle ved mindst ét storstilet våbentyveri er blevet påpeget.
At der i dag sidder 10 terrorister bag lås og slå i Athen, er derfor en på alle måder sensationel udvikling, som ingen havde fantasi til at forestille sig for bare en måned siden. Skal nogen fremhæves som særligt betydningsfuld for gennembruddet i efterforskningen, er det svært at komme uden om præstesønnen Savas Xiros.
Den 30. juni i år var Xiros således i færd med at anbringe en bombe ved et færgeselskab i Piræus, da bomben pludselig gik af. Xiros blev hårdt såret og ligger i dag på hospitalet, og herfra vil han snarest blive overført til en fængselscelle. På ulykkesstedet fandt politiet nemlig et håndvåben, som blev sporet til skudattentater begået af 17. November, og videre efterforskning førte til afsløringen af to våbenspækkede lejligheder i Athen, samt altså til pågribelsen af 10 formodede terrorister, hvoraf flere har erkendt omfattende terrorhandlinger. Desuden forstår man nu bedre, hvorfor det har været så svært at optrævle 17. November:
»Det viser sig, at medlemmerne af gruppen var meget tæt forbundet, nogle af dem var endda i familie med hinanden,« forklarer Dora Antoniou. Hun anslår i øvrigt, at gruppens hårde kerne kun består af omtrent 15 personer.
»Derfor var det småt med lækager,« siger hun.

Farlig familie
Når den uheldige Savas Xiros bliver rask nok til at komme i fængsel, vil han således dele skæbne med to af sine brødre, Christodoulos og Vassilis. Begge tilstod for en uge siden at have deltaget i en lang række røverier, tyverier og drab, og mens Savas endnu ikke er rask nok til at blive afhørt, har broderen Vassilis løftet en del af denne byrde for ham.
Ifølge Vassilis blev drabet på Stephen Saunders nemlig begået af Savas samt en mand med kodenavnet Loukas, som netop er den mand, det græske politi mangler at fange. Hans rigtige navn er Dimitris Koufodinas, og han er desuden gift med Savas Xiros’ ekshustru.
Hvorfor Vassilis har valgt at angive sin broder vides ikke med sikkerhed, men en mulig forklaring er, at han er blevet irriteret over Savas’ skødesløse måde at bedrive terror på. Bomben der gik af i Piræus, står naturligvis som Savas’ værste fejl, men også tidligere har han blottet sig for politiet i form af efterladte fingeraftryk og dna-spor. Det var for eksempel Savas, der i 1997 efterlod raketaffyringsudstyr med tydelige blodspor ved den tyske ambassadør-bolig, da han flygtede efter et attentatforsøg, hvor han kun havde haft held til at ramme et hjørne af huset. Det er den slags, der i dag letter politiets store opklaringsarbejde.

Terrorgruppe skuffer
Grækerne er i dag dels blevet befriet for skyggen fra en tilsyneladende uovervindelig terrorgruppe, dels blevet berøvet en semi-romantisk illusion om den blinde ideologi som drivkraften bag alt, hvad 17. November foretog sig.
»Man har haft nogle teorier og hypoteser i årenes løb, som har vist sig ikke at passe,« forklarer presseråd Georgios Fotopoulos fra den græske ambassade i København.
»Det overrasker, at man tilsyneladende har ideologiseret motiverne i højere grad, end der var belæg for. Alle konstaterer næsten samtidig, at det er lidt forbryderbandeagtigt – de har begået mange røverier, som man ikke vidste, hvem stod bag. Men nu har de indrømmet nogle af de største røverier i Grækenlands historie, så der har været et større økonomisk motiv, end man troede.«
Presseråden understreger dog, at det ikke kan ødelægge stemningen i Grækenland.
»Befolkningen har reageret med tilfredshed. Den drager et lettelsens suk, kan man sige. For det første har det jo været ubehageligt, for det andet vidste man, at udlandet var kritisk, og at man var
under lup – især her med de olympiske lege, som vi skal afholde om to år.«
På Kiffisias Boulevarden i Athen hænger i dag en plakat af Stephen Saunders. Til minde om et drab, men også til minde om terroristernes fald. Stephen Saunders smiler på billedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her