Læsetid: 3 min.

Danske akademikere boykotter Israel

Akademikere verden over vil ikke længere deltage i konferencer i Israel eller samarbejde med israelske universiteter
17. juli 2002

Tre danske akademikere har skrevet under på en af de to erklæringer om boykot af Israel, som cirkulerer i den akademiske verden via internettet. Boykotten er ment som en protest mod den israelske regerings politik over for palæstinenserne.
Tobias Børner Stax fra Socialforskningsinstituttet er den eneste dansker, der har skrevet under på en erklæring, der bl.a. siger, at »Jeg kan ikke længere med god samvittighed fortsætte med at samarbejde med officielle israelske instititutioner, herunder universiteter.«
Erklæringen specificerer dog, at det er muligt at samarbejde med individuelle israelske forskere efter eget skøn.
»Jeg har ikke noget imod at samarbejde med konkrete folk fra Israel, som lever op til normer for etisk adfærd. Men jeg har grænser for, hvilke institutioner, jeg synes, jeg kan samarbejde med,« siger Tobias Børner Stax til Information.
»For eksempel hvis institutionerne går ind og lægger bånd på, hvad folk kan sige og giver mundkurv på«, siger han. Men han understreger, at »der er ikke tale om en boykot af israelere. Det er en politisk erklæring.«
To andre danske akademikere, Mihail Larsen fra Roskilde Universitetscenter og Chris Sinha fra Syddansk Universitet, har skrevet under på den anden erklæring, der opfordrer nationale myndigheder og Den Europæiske Union til at stoppe finansiering af akademisk samarbejde med Israel, indtil regeringen overholder FN-resolutionerne om tilbagetrækning fra besatte områder og indleder seriøse fredsforhandinger.
Begge erklæringer har vakt betydelig opsigt især i USA, Frankrig og Storbritannien, hvor kampagnen er blevet beskyldt for enten at være uvirksom eller ligefrem antisemitisk.
For nylig fyrede redaktøren af tidsskriftet The Translator, Mona Baker, to medlemmer af det redaktionelle udvælgelsesteam, fordi de var israelske. Miriam
Schlesinger fra Bar Ilan University i Tel Aviv og Gideon Toury fra Tel Aviv University er nu ikke længere tilknyttet tidsskriftet.
Mona Baker er leder af Centre for Translation and Intercultural Studies på UMIST i Manchester.
To af initiativtagerne til boykotten, briterne Hilary Rose, som tidligere var tilknyttet Bradford University og Steven Rose fra Open University, skrev i mandags i et indlæg i det britiske dagblad The Guardian, at »sådanne handlinger er pinefulde, selv om målet er institutionelt, betyder handling ofte et brud med kolleger, man har haft længe.«
»Det er selvindlysende, at en kulturel og økonomisk boykot langsomt er ved at samle sig,« skrev de.

Ikke siden apartheid
Det vil i givet fald være første gang, siden den akademiske verden i vid udstrækning boykottede det tidligere apartheid styre i Sydafrika.
En af Storbritanniens fagforeninger for universitetslærere, Association of University Teachers, har støttet afbrydelsen af finansiel støtte til forskningssamarbejde, og lektorforeningen Natfhe har støttet boykotten af samarbejde med universiteter i Israel.
Noget lignende skal man ikke vente sig i Danmark.
»Sådan en boykot ville jeg nok ikke personligt støtte,« siger formanden for Dansk Magisterforening, Ingrid Stage, til Information: »Det, der kendetegner universiteterne er jo den fri meningsudveksling, og at man lader sig inspirere af hinanden.«
Politisk aktivisme er noget, organisationen har haft svært ved at blive enig om, og spørgsmålet er på dagsordenen til det næste repræsentantskabsmøde, som finder sted til efteråret.
Professor Lars Erslev Andersen fra Syddansk Universitet er heller ikke begejstret for akademikerboykot.
«Med universitetssamarbejde kan man få folk til at snakke sammen, som kan få en afsmitning i samfundet«, siger han til Information.
Et andet aspekt er, at mange af den israelske regerings kritikere i Israel selv netop er akademikere. De rammes af boykotten.
Men meningerne er delte. Et antal israelske akademikere har f.eks. skrevet under på appellen om at stoppe finansiering af forskningssamarbejde med israelske universiteter.
I USA har bestræbelserne på at få en boykot på benene taget en anden karakter og har holdt det akademiske samarbejde uden for.
Men akademikere på de førende universiteter Harvard og MIT i Boston kom i maj med en erklæring, der opfordrede de rige universiteter til at droppe investeringer i Israel.
Og det velanskrevne Cornell University har en såkaldt petition på internettet, hvor man kan skrive under på en opfordring til, at den amerikanske regering gør økonomisk og militær hjælp til Israel betinget af landets opfyldelse af en række FN-resolutioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her