Læsetid: 3 min.

EU-rapport: Tobinskat kan hjælpe de fattige

En realistisk global skat på pengeoverførsler kan øge hjælpen til u-landene med 50 pct., siger ny rapport fra Europa-Parlamentet
16. juli 2002

På 13-skalaen vil en international penge-skat få højeste karakter for evnen til at hive penge hjem, men et stort, rundt nul for evnen til at stabilisere finansmarkederne.
Det vurderer en ny rapport, udarbejdet for Europa Parlamentets udviklingsudvalg af konsulentfirmaet PLS Rambøll.
»Andre mål end skatteopkrævning bør ignoreres«, konkluderer ’Feasibility and Impact of Taxation for Development Assistance of International Capital Transactions’, som rapporten hedder.
Men er det blot skattepenge, man er ude efter, er det fint med en Tobin-skat, som ideen kaldes, efter den nu afdøde amerikanske Nobel-prismodtager i økonomi, James Tobin, der vakte opsigt i 70’erne med sine ideer. Hans tanke var dog nøjagtig den modsatte – ikke at rejse penge, men at skabe stabilitet.
Rapporten anbefaler, at en eventuel skat kun pålægges bank-til-bank markedet – det vil sige, at der ikke skal opkræves skat, hvis en borger f.eks. veksler penge til sommerferien – og at den lægges på et lavt niveau, 0,02 pct. En højere skat risikerer nemlig blot at få finansfolket til at undgå den. F.eks. ved at lade betalinger mellem landene foregå i den samme valuta – typisk dollar eller måske euro – i stedet for de to landes forskellige valutaer. Som om, der slet ikke var tale om en international pengeoverførsel.
Pengene skal ifølge rapporten opkræves af Den Internationale Valutafond, og det anbefales, at en del bruges til at afværge finanskriser med, og at resten bruges til udviklingshjælp. Denne del af pengene skulle administreres af Verdensbanken.

25 mia. dollar om året
Derimod synes rapporten ikke om at bruge Tobin-pengene til gældslettelse, først og fremmest fordi det vil være vanskeligt at opnå enighed om, hvordan det skulle foregå.
Med en sådan skat vil der kunne rejses ca. 25 mia. dollar om året – ca. 184 mia. kroner – hvilket svarer til omkring halvdelen af verdens udviklingsbistand lige i øjeblikket.
Rent praktisk vil skatten i givet fald skulle opkræves via bankernes afregningsmekanisme. De har aldrig været begejstrede for ideen.
Den europæiske bankforening har i en rapport bl.a. fremført, at finanskriser ikke skyldes finanstransaktioner til og fra udlandet men problemer i de finansramte lande selv.
»… den betydelige kapitalflugt, som nogle gange betragtes som oprindelse til disse kriser, er rent faktisk en konsekvens af grundlæggende uligevægte (i de pågældende landes økonomiske og finansielle politik, red.), ikke deres årsag«, hedder det.
»Det vil være til skade for finansmarkederne at lave sådan en skat. Hvis man vil hjælpe udviklingslandene, må man finde andre, direkte måder at gøre det på«, siger Susanne Schøtt, afdelingschef i Finansrådet, til Information.

Blandet NGO-reaktion
Udviklings-NGO’er er derimod glade for udsigten til en Tobin-skat. Men ikke alt for begejstrede for Europa-Parlamentets rapport.
»Vores reaktion er blandet«, siger David Hellman, koordinator for The Tobin Tax Network til Information.
På plussiden står rapportens OK for en skat, der kan hjælpe udviklingslandene. På minusiden er dens afvisning af, at skatten kan virke stabiliserende: »Vi er glade for anbefalingen vedrørende finansiering af udviklingshjælp«, siger han.
»Men det er en meget stor fejl, at rapporten helt ignorerer den rapport fra det tyske udviklingsministerium, som kom i februar, og som bl.a. anbefaler en skat, der stiger automatisk, hvis der spekuleres mod en valuta. Det vil dæmpe spekulationen«, siger han.
I Europa-Parlamentet har rapporten ikke affødt nogen pludselig begejstring for en Tobin skat: »Virkningen har været at styrke de kræfter, der er betænkelige ved en Tobin skat«, siger en embedsmand til Information: »Det er absolut usandsynligt, at udvalget vil anbefale en skat«, siger han.
Andre steder har den omstridte skat mere medvind. Således har både det franske og det belgiske parlament vedtaget Tobin-skatter, der dog først kan sættes i gang, når de andre EU-landes parlamenter har fulgt trop.

FAKTA
Tobin-skatten
Tobin-skatten er opkaldt efter nu afdøde Nobel-pristager i økonomi, James Tobin. Ideen er at lægge skat på pengeoverførsler mellem landene. Tobin mente, at det kunne dæmpe ustabiliteten på finansmarkederne. Skatten kan medføre, at penge med lynets hast trækkes ud af et land, som har økonomiske problemer. Og forværrer problemerne, mente Tobin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her