Læsetid: 2 min.

EU’s Ungdomskonvent ved at drukne i procedure

Ungdomskonventet i Bruxelles har valgt en dansk vicepræsident, der vil flytte fokus fra procedure og pragmatik til reelle diskussioner om fremtidens EU
12. juli 2002

BRUXELLES – Hvor mange minutter skal hvert enkelt punkt på dagsordenen have? Skal der tales fransk, engelsk eller tysk? Og skal der holdes en afstemning om, hvorvidt der skal holdes flere afstemninger?
210 unge fra hele Europa deltager i disse dage i EU’s Ungdomskonvent i Bruxelles, som er en tro kopi af Det Europæiske Konvent. De unge deltagere skal give deres bud på, hvordan man bedst indretter fremtidens Europa. Men hvad der var ment som et åbent og frit diskussionsforum er tæt på at drukne i timelange procedurediskussioner om talrige bagateller.
Det er beklageligt, mener den nyvalgte danske vicepræsident, 22-årige Ellen Trane Nørby fra Venstres Ungdom.
»Det her burde være et forum, hvor man kunne sige de ting og udtrykke de tanker, de ældre pragmatiske politikere ikke tør. Derfor synes jeg, det er ærgerligt, hvis det hele drukner i procedure. Så er vi ikke spor bedre end de politikere, vi kritiserer,« mener hun.

Problemer fra dag et
Allerede på Ungdomskonventets første dag var der situationer, hvor mødelederne ikke magtede at styre diskussionerne. En gruppe bestående af nej-sigere og EU-skeptikere startede en omfattende debat om afstemningsprocedurer. Senere forsøgte de at starte en diskussion om de delegeredes baggrund; hvorvidt de var for tæt tilknyttede deres politiske moderorganisationer og så videre. Diskussionerne resulterede i, at det i forvejen pressede program skred flere timer.
Situationer som denne er noget af det, Ellen Trane Nørby, som nyvalgt vicepræsident, både kan og vil gøre noget ved.
»Jeg vil forsøge at finde en balance. Jeg respekterer fuldt ud, at der er deltagere, der har synspunkter, som ligger endog meget langt fra mine egne, men jeg vil stadig insistere på, at vi fokuserer på indhold og visioner,« siger hun.

Ukuelig optimist
Trods besværlighederne er Ellen Trane Nørby stadig smilende optimist, der stråler af gå-på-mod og engagement, mens hun ivrigt fortæller om det slutdokument, der i øjeblikket arbejdes på højtryk for at færdiggøre. Hun understreger, at det – netop for Ungdomskonventet – er afgørende at vise, at man godt kan snakke politik og visioner uden at drukne i formaliteter.
»Det er vigtigt, at vi viser, at vi unge tør udtrykke de tanker, man ikke kan, når man som ældre politiker sidder i en position, hvor man også er nødt til at tænke på taburetten om fire år. Det er en falliterklæring, hvis ikke engang fremtidens europæere kan finde ud af at diskutere visioner,« siger hun

*Rune Melchior Sjørvad er journaliststuderende og tilknyttet www.youropa.dk’s ’Unge Reportere’

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu