Læsetid: 3 min.

Forgæves integration i Helsingør

Knap 100 borgere fulgte opfordringen fra Bertel Haarder om at engagere sig mere i asylsøgernes integration – men alligevel blev byens asylcenter lukket
22. juli 2002

Den lokale borgergruppe ‘Mennesker sammen’ i Helsingør føler sig efterladt med en lang næse i forhold til integrationsministeren:
I marts opfordrede Bertel Haarder med en ny integrationsplan landets borgere til at engagere sig aktivt i arbejdet med at få integreret asylansøgere. Men da knap 100 borgere i Helsingør bl.a. tilbød delvist at drive byens asylcenter ad frivillighedens vej – så endte det alligevel med, at det skulle nedlægges.
»Vi har fået et venligt brev fra Bertel Haarder, hvor han skriver, at vores tanker lyder spændende,« siger Suzanne Schytt fra borgergruppen. Hun lærte i sin tid asylansøgerne at kende via sit daglige arbejde som afdelingsbibliotekar på byens kommunebibliotek.
»Når det kommer til stykket, så mener man åbenbart ikke noget med alle de flotte formuleringer,« supplerer et andet medlem af borgergruppen, Anne Rose Hamilton, direktør for et firma inden for marin turisme.
’Mennesker sammen’ har forgæves henvendt sig til såvel Udlændingestyrelsen, Dansk Røde Kors og Bertel Haarder og tilbudt deres assistance. Borgergruppen har også gjort opmærksom på, at byens asylcenter har været en succes, som man burde studere nærmere, inden de 40 familier fra cirka ti lande spredes for alle vinde til centre i resten af landet.
»For det har virkelig været en succes,« siger Schytt om asylcentret, der har lejet sig ind i Dansk Folkeferies fritidshytter. Hver familie har haft sit ’eget’ lille hus at bo i, og netop det har spillet en stor rolle, mener borgergruppen. Det samme har gode relationer til byens borgere.
»Børnene har gået i de lokale kommuneskoler som et af de få steder i Danmark. Og der har ikke været problemer overhovedet i forhold til kommunen eller politiet,« fortsætter Schytt.
»Når det nu var, at man skulle spare, så tilbød vi at være med til at drive centret videre med en eller anden model, hvor private netværk af borgere spillede en større rolle,« forklarer hun og understreger, at det frivillige netværk ikke skulle stå for administrationen af centret:
»Det burde stadig være Røde Kors, men en lang række opgaver som f.eks. vedligeholdelse og børnepasning tilbød vi at overtage.«

Netværk forsvinder
Indtil videre har borgernes anstrengelser været forgæves. Et par venlige breve er det blevet til – men så heller ikke mere.
»Når et asylcenter skal lukke, så stopper Røde Kors omgående aktiviteterne, og så falder alle møjsommeligt opbyggede netværk til jorden. Imens sidder familierne tilbage og venter på at få at vide, hvor de så skal flyttes hen,« siger Anne Rose Hamilton.
»Nogle skal til Jylland, andre til Bornholm, så de skal åbenbart så langt væk fra hinanden som muligt,« siger hun.
Dansk Røde Kors har i løbet af foråret besluttet at lukke 15 asylcentre med i alt 900 pladser: »Når ikke der er kunder nok, er vi nødt til at lukke noget af butikken,« siger Jørgen Chemnitz, leder af asylafdelingen i Dansk Røde Kors med henvisning til, at antallet af asylansøgere i årets første fire måneder næsten er halveret i forhold til de to foregående år.
Lukning af centret i Helsingør er truffet »i samarbejde med Udlændingestyrelsen. Vi ser på lejekontrakterne, på hvor dyrt det er ...,« siger Chemnitz, der er positiv over for borgernes initiativ: »Ja, helt afgjort. Men jeg tror ikke, de helt har gjort sig nok forestillinger om, hvad det vil sige at drive et asylcenter.«

FAKTA
Asylcentre og ledighed
Ifølge Danmarks Statistik var den samlede ledighedsprocent for alle forsikrede i maj 4,4 i Helsingør. Landsgennemsnittet var noget højere: 5,1 procent. Blandt de 30 asylcentre, som Dansk Røde Kors fortsat driver, er der kun fire centre, hvor arbejdsløshedsprocenten er lavere end i Helsingør:
Skibby (Roskilde: 3,9), Vipperød (Holbæk: 4), Fakse Ladeplads (Fakse: 4,1) og Gråsten (4,2).
Dansk Røde Kors driver bl.a. asylcentre i Allinge (9,5), på Langeland (Rudkøbing: 7,9), i Frederikshavn (7,8), Holeby (7,7), tre centre nær Aalborg (6,8) og i Rønne (6,7).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her