Læsetid: 3 min.

’Fortuyns parti er en lettelse’

For tandlægen Roland Wiertz var populisten Pim Fortuyns succes logisk, for han satte fingeren på det, der var galt efter otte års socialdemokratisk ledet stilstand
17. juli 2002

National-populismen
Roland Wiertz befandt sig i begyndelsen af en uges ferie på Island, da han fik en sms fra en af sine venner klokken halv syv om aftenen, mandag den 6. maj i år. »Pim Fortuyn er blevet myrdet,« stod der.
»Jeg var chokeret og kunne ikke tro det. Det er svært at beskrive helt præcist, hvordan jeg havde det. Det er som, når en man kender godt og godt kan lide, pludselig er væk,« siger den 27-årige tandlæge fra Nijmegen i det østlige Holland.
Han havde fulgt den hollandske højrepopulist i flere år – også før denne blev politiker, nemlig da Fortuyn var fast klummist i det ansete ugemagasin Elsevier. Derfor havde Roland Wiertz fulgt med, da Pim Fortuyn blev smidt ud af sit parti, Leefbaar Nederland, tre måneder før det hollandske valg den 15. maj og efterfølgende dannede sit eget parti, Lijst Pim Fortuyn.
»Jeg var klar til at stemme personligt på Pim Fortuyn ved valget, og det, at han blev myrdet, ændrede ikke noget hverken i den ene eller anden retning,« fortæller Roland Wiertz.
Han havde ingen betænkeligheder ved at stemme på partiet, selv om lederen var væk, og han vil heller ikke betegne sin stemme på Lijst Pim Fortuyn som en sympatistemme.
»Jeg stemmer på partiet på grund af de ideer, som det står for. Først og fremmest, at de vil gøre noget ved bureaukratiet. Men også sådan noget, som at de vil stille Suriname og Aruba (tidligere hollandske kolonier, red.) over for et ultimatum. Enten regerer vi jer igen, eller også mister I den finansielle støtte. Det er så korrupt dér, og det er spild af penge, som det er nu,« siger Roland Wiertz.

’De gjorde ikke noget’
I det hele taget er det stilstand, som den der ifølge Roland Wiertz har hersket i landet under de seneste års tre-parti koalitionsregering under ledelse af den afgående socialdemokratiske ministerpræsident, Wim Kok, der har plaget ham mest.
»Der skete ingenting, og regeringen gjorde ikke noget aktivt ved problemerne,« siger Roland Wiertz. »Så jeg blev virkelig glad, da Pim Fortuyn gik ind i politik og dannede et parti. Det var en lettelse.«
Endelig blev der talt om problemerne med for mange indvandrere og for stor kriminalitet.
»Det er ikke, fordi jeg personligt har oplevet problemer her i Nijmegen med indvandrere og kriminalitet. Men jeg læser jo aviser og ser tv, og det var klart, at der begyndte at være noget galt i Rotterdam, Utrecht, Haag og Amsterdam,« siger Roland Wiertz.
Hans eget liv har været præget af alt andet end stilstand gennem de seneste otte år. For fire år siden blev han færdig som tandlæge på universitetet i Nijmegen. Han fandt en kæreste, som han nu bor sammen med i en lejlighed i den centrale del af byen, der er kendt for den årlige
fire-dages march, hvor hele Nijmegen står på den anden ende.
En dag om ugen arbejder han på en tandlægeklinik i Tyskland, som blot ligger en snes kilometer far Nijmegen, og de fire øvrige dage kører han til den hollandske by Breda, hvor han udfører sit hverv.
De færreste af de mange venner, som han stadig holder fast i fra sin tid som tandlægestuderende, stemmer på Lijst Pim Fortuyn.
»De stemmer typisk på VVD (liberalt, red.), men de har ingen problemer med, at jeg stemmer på Lijst Pim Fortuyn. Forskellen mellem de to partiers ideer er jo heller ikke så stor,« forklarer Roland Wiertz.
»Men blandt mine nuværende kolleger, er der mange, som stemmer på Lijst Pim Fortuyn,« tilføjer han.
Roland Wiertz er nogenlunde tilfreds med, Fortuyns arvtagere – de uerfarne 26 medlemmer af partiet, som har fået sæde i parlamentet, Tweede Kamer.
»De er selvfølgelig gået på kompromis på nogen punkter. Men det er naturligt. Pim Fortuyn var jo også selv kompromissøgende, som valg-kampen skred frem. Men bare det, at de er der, og at de har indflydelse, er en kæmpe lettelse. Jeg tror, det vil forandre noget.«

*Dette er den fjerde artikel i en serie om de nationalpopulistiske partiers fremmarch i Europa. De øvrige artikler blev bragt den 28. juni samt 4. og 11. juli

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her