Læsetid: 2 min.

Fyld maven med tarme

Dengang i 70’erne frygtede vi krig og manglende solidaritet og forurening. I dag er det store spørgsmål: får vi indmad nok?
16. juli 2002

Hvorfor spiser man ikke?
»Der er så meget, man skal passe på,« sang Bjarne Jes Hansen i »Vi voksne kan også være bange.«
Dengang i 70’erne frygtede vi krig og manglende solidaritet og forurening. Nu er det store spørgsmål: får du fiber nok? En mere voksen version kunne lyde: får du indmad nok?
Hvornår har du sidst fået kallun? Det er lammemaver, og en gang kallun består sædvanligvis af maven, fedttarmene og de fire fødder af et ungt lam. En dansk såvel som en etnisk slagter vil være leveringsdygtig, hvis du spørger ham pænt. Og lav så en kallunsuppe...

Tarmskrab
Fire kalluner skrabes, benene renses og adskilles (få evt. slagteren til at gøre det) og det hele vaskes i koldt vand. Lægges i koldt vand med rigeligt salt. Kallunerne skrabes derpå igen, til de er helt rene, lægges efterhånden i koldt vand, indtil de skal skæres i små stykker, hvorefter de igen står i koldt vand, til de skal koges.
Fedttarmene skrabes rene på den udvendige side, skæres op og renses og vas-kes indvendigt. Skæres i små stykker og lægges i koldt vand for sig. De skal ikke koge med fra starten, fordi alt fedtet ikke må koge bort.
Kallunerne kan gøres rene, dagen før man skal bruge dem. De skal så stå køligt natten over i vand med rigeligt salt, skrabes anden gang om morgenen og skæres småt.

Sjælden spise
Fire kalluner kommes i en gryde med fem liter vand og lidt salt. Lige inden det koger hældes det hele i et dørslag, overhældes med koldt vand og sættes over blusset igen i frisk vand. Lammefødderne kommes i.
Når det har kogt en tid, tilsættes de skårne fedttarme. Når det er halvt mørt, tilsættes fintskårne gulerødder og en suppevisk – her kan snydes med bouillonterninger. Når rødderne er møre, tilsættes grønærter, og suppen jævnes. Den samlede kogetid er tre-fire timer.
Kog eventuelt et stykke lammekød med (f.eks. halskødet), og server det til suppen sammen med lammefødderne.
Pas på med kraftige krydderier eller urter med stærk smag, det overdøver den uldne lammesmag! Men retten kan sagtens stå for hvidløg.
Dette er så vidt jeg ved den eneste gamle danske ret, som tilberedes af indmad, hvilket er en yndet spise hos andre medlemmer af den Europæiske Union, især i Frankrig. Ved du noget om indmad?

*Opskrifter, svar og ind- og udfald kan mailes til John@henriksen.mail.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her