Læsetid: 3 min.

Genbrug er bedre end nonsens

Genbrug er godt, både når det drejer sig om udbuddet i radio og tv, flaskesystemet og amerikansk politik
19. juli 2002

(2. sektion)

Radio
Midt i vor eskalerende forbrugertilværelse er der da heldigvis også tale om en del genbrug. Det er da rart at se, for eksempel, at DR’s P1 udnytter sine bedste programmer fuldt ud.
Af en tilfældig sommerdags 34 annoncerede programmer (tirsdag i ugen, der er ved at gå) var præcis halvdelen udsendelser, der havde været sendt for nylig eller ville blive sendt igen snart.
Det er efter min mening bedre end tv-kanalernes iver efter at fylde sendefladerne med nyt nonsens døgnet rundt. Med undskyld til klummen nedenunder er her et vink til alle tv-stationerne i dette land og nabolandene: Send dog lidt mindre. Send dog lidt bedre. Og send så dét lidt tiere.

En hund efter genbrug
Jeg er en hund efter genbrug. Jeg tror ikke på, at øldåserne bliver genbrugt. Ikke som øldåser i hvert fald. De er ikke til at rette ud, når først man har trampet på dem. Så jeg er tilhænger af flasken som ølbeholder, hvis man ikke ligefrem disponerer over det fad, der har stået som et fatamorgana i den dirrende varme luft.
Det danske returflaske- og flaskegenbrugssystem er unikt i hele verden. Hvorfor er der så mange kræfter forenet i vort samfund netop nu omkring bestræbelser på at ødelægge de få ting, vi er de bedste til – eller var?
Min ven George W. Bush er ikke tilhænger af genbrug. Da han talte dunder til Wall Street folket og sagde »fy-fy, vi kan ikke have al denne kreative bogføring her i verdens bedste nation«, må han have talt imod den bedreviden, der siger, at det netop er kreativ bogføring, verdens bedste nation er verdens bedste til, selv om vi også godt kan være med her til lands, hvis det absolut skal være.
Efter talen spurgte en journalist: »Hvad med Dem selv, hr. præsident, og Deres gamle insidersag?«.
»Sådan kan man ikke spørge en præsident,« tænkte præsidenten og blev både vred, irriteret og personligt såret. For at skjule sine inderste følelser valgte han imidlertid at ryste præsidentielt og nedladende på sit overbærende præsidenthoved og sagde: »That’s recycling!« Og dermed mente han ikke noget positivt.

Genbrugelige erfaringer
Nu ved vi jo godt, at netop denne udgave af arten Bush ikke er særlig optaget af hverken universel miljøbeskyttelse, forbrugsbegrænsning i almindelighed eller ressourcebesparelser i særdeleshed, alle sammen begreber, hvori recycling er en integreret del.
Men man kunne måske alligevel godt forestille sig, at Kenneth Starr blev recycled og sat til at finde ud af, hvad den gode præsident dog foretog sig, ni år inden han blev præsident, da han på gunstig vis kom af med sine Harken Energy aktier, lige inden de begyndte at falde drastisk. Kenneth Starr var jo, som de fleste husker, den uafhængige undersøger af Clinton-Lewinsky-affæren, hvilket i øvrigt var en sag, han tog op, fordi han ikke kom nogen vegne med ægteparret Clintons indblanding i Whitewater-affæren.
Men Kenneth Starr må have gjort sig nogle erfaringer, der kunne genbruges. Og så er han jo mere på lige fod med folkene omkring George W. Bush, end han var med folkene omkring Bill Clinton. Det måtte da love godt.

Velovervejet genbrug
Jeg nyder ofte de varierede indslag i tidligste morgenprogrammer på DR 1. Jeg er endda, på grund af varmen, gået over til at lytte til dem live i stedet for som genudsendelser på min computer. Helt live er de nu ikke alle sammen morgenen igennem. Her er genbrug også slået igennem, især imellem 8.00 og 9.10.
Den ulidelige computerinstrumentaliserede underlægningslarm fortsætter i de fleste morgenprogrammer. Og med dette er jeg selv tilbage i velovervejet genbrug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her