Læsetid: 3 min.

Graffitikunst og nultolerance

Hvad der skulle have været en festival med det bedste inden for hip hop-kulturen, er løbet mod en mur af nultolerance fra Københavns Kommune
3. juli 2002

Det er en stresset Lars Pedersen, der tager mobiltelefonen. Han står som den ene af to arrangørere af festivalen Meeting of Styles, der løber af stablen i København og Malmø i den kommende weekend.
Men Københavns kommune vil ikke have deltagerne i byen, da man er bange for at de mange graffitimalere, der er inviteret til festivalen, vil lave hærværk.
Men kommunens sammenblanding af graffitihærværk og -kunst irriterer Lars Pedersen.
»De (kommunen, red.) vil simpelthen have alt, der hedder graffiti fjernet fra jordens overflade. Men det danske sprog må være for fattigt, når et lille tag (graffitimalerens mærke) på en mur kan sidestilles med et kæmpe maleri, nogle måske har bestilt og betalt for. Når alt kaldes graffiti, er det nemt at forlange det hele fjernet« siger Lars Pedersen til Information og insisterer på, at Meeting of Styles er dedikeret til graffitikunsten.
Sammen med den svenske medarrangør, Pärra Andreasson, havde han fået lavet en lånekontrakt med energiselskabet E2, som har fremlejet det område, der efter planen skulle benytes, af Københavns Havn. Men kraftige opfordringer fra bygge- og teknikborgmester Søren Pind (V), politiet og Københavns Havn fik E2 til at annullere aftalen.
Søren Pind frygter, at de 2000 forventede festivaldeltagere vil begå omfattende kriminalitet i byen og overmale bygningerne, som det skete ved et andet graffitiarrangement i Stockholm.
»Graffiti er videnskabelig dokumenteret som kriminalitet, og derfor ønsker jeg, at arrangementet bliver stoppet,« siger Søren Pind således til JP København.
Men billedet af graffitimalerne som kriminelle hærværksmænd kan Lars Pedersen ikke genkende.
»Meeting of Styles har aldrig givet anledning til problemer i værtsbyerne. Festivalen er en videreudvikling af et arrangement, der har kørt i Wiesbaden, Tyskland i gennem fem år uden problemer«

Ingen sammenhæng
Staffan Jacobson er dr.phil på universitetet i Lund, hvor han er ungdomsforsker og har skrevet afhandling om graffitikulturen. Han mener heller ikke der er belæg for at hævde, at graffitimalere er mere kriminelle end andre.
»Danske, amerikanske og svenske kriminologiske undersøgelser siger det modsatte. Den seneste og største undersøgelse er fra Stockholms Universitet i 2001. Den konstaterer, at der ingen sammenhæng er mellem graffitimaling og almen kriminalitet« siger Staffan Jacobson.
Dermed undergraver han det grundlag, hvorpå Københavns kommune sammen med politi og DSB, hvis toge ofte udsættes for graffiti, har startet en nultolerancepolitik over for graffitimalere med høje straffe og erstatningskrav til gerningsmændene. Her har man hævdet, at graffiti hænger sammen med anden og grovere kriminalitet.
Men en nultolerancepolitik vil ikke virke, hævder Staffan Jacobson.
»Det er utroligt omkostningsfyldt og vil kun virke på kort sigt. Senere vil hærværk bare ramme andre ting end tog og flytte til andre landsdele. Det ser man gang på gang«
I stedet henviser han til erfaringer fra Sverige, hvor man i Lund er blevet mere i mødekommende over for graffitikulturen. Her har man lavet graffitiskoler, vægge, hvor man må male, og udstillingssteder for graffitikunst.
Desuden henviser han til, at Brügge i Belgien forrige år fik EU’s European Crime Prevention Award for med samme metoder helt at have gjort byen fri for ulovlig graffiti.
Tilbage sidder Lars Pedersen så med en kuldsejlet hip hop-festival.
Skateboardramperne er afbestilt og breakdanserne og DJ’ene har fået beked på ikke at komme. I stedet har han fået travlt med at snakke med nysgerrige journalister og udforme pressemeddelelser.
»På fredag går det løs i Malmø med det planlagte program, og så tror jeg, vi vil holde et stort debatmøde i København om lørdagen, hvor de her ting skal diskuteres« siger en skuffet arrangør.
Han regner med at omkring 500 kommer til byen, hvor man oprindeligt havde regnet med 2.000.
Meeting of Styles udspringer af International WallStreetMeeting i Tyskland. Man ville bringe samme positive stemning, der var omkring denne festival videre rundt i Europa. Meeting of Styles kommer rundt til otte byer i løbet af sommeren. Det er indtil videre kun i København, myndighederne har modsat sig.

*For mere information om det lovlige graffitimiljø se: www.urban.dk
*Forskning i graffiti: på svensk; www.travel.to/graffiti
*På tysk: http://graffiti.netbase.org
*Københavns kommunes kampagne:
www.stop-graffiti.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her