Læsetid: 5 min.

Den gule trøjes trængsler

Hvis Armstrong viser sin styrke, bliver folk langs vejen sure. Hvis ikke han gør det, bliver de også sure. Det er ikke nemt at være en amerikaner på vej til at vinde sit fjerde Tour de France
24. juli 2002

Cykling
Det er begrænset, hvor meget man kan hygge sig og slappe af, når man sidder seks timer på en cykel og skal køre 226 kilometer over syv Alpetoppe inden aftensmaden, men Lance Armstrong kørte den første af de tre etaper i Alperne igennem med et stille tilfreds smil på læben og så tæt på skovtursstemning, man kan komme under disse vilkår. I søndags, før mandagens hviledag, havde han sat alle konkurrenter til den endelige sejr i Tour de France på plads på Mont Ventoux, og i dag køres den måske allervanskeligste etape med passage af bjerggiganterne Galibier og Madeleine inden den sidste opstigning til La Plagne. En etape så prestigefuld, at Armstrong nok ikke vil køre defensivt og nøjes med at kontrollere løbet og bevare sit forspring på 4,21 minutter til baskeren Beloki. Han vil køre for også at vinde etapen, og det vil anbringe ham i en lidt sær situation.

Armstrongs hævn
Under det seneste langvarige regime i Tour de France, Miguel Indurains, bebrejdede man ofte spanieren, at han aldrig angreb eller kørte efter etapesejre i bjergene, når han først havde erobret den gule trøje på løbets første enkeltstart. At den gule trøje angriber er et særligt, sjældent og smukt træk ved Tour de France, og da Bjarne Riis gjorde det effektfuldt på Hautacam og dagen efter til Pamplona i 1996 noterede historikerne med det samme, at det ikke var sket siden Laurent Fignon. Men Armstrong gør det, og risikerer nu ikke blot at blive bebrejdet for det, men også at få smidt ukvemesord efter sig fra de franske tilskuere, som det skete, da han kørte efter Richard Virenque op ad Ventoux.
Det er en kliché, at modgang gør stærk, men hvad skal man ellers sige om Lance Armstrong, der i hele sin karriere har kørt som om, der var noget, han skulle bevise eller ligefrem hævne, og franskmændenes gennem år kølige eller fjendtlige holdning til ham sætter ham blot endnu mere op. Hvis de er sure over, at han kører for stærkt og smadrer løbet, forsøger han blot at køre endnu stædigere og stærkere for at sætte også dem på plads. Sådan er det med ham.

Botero i udbrud
Men altså ikke i går, hvor den lange etape for ham nærmest var en opladning til det der skal ske i dag. Stigningerne var ikke umenneskeligt stejle, men der var mange af dem, og vejen var lang, så en stor del af feltet vil være mærket, når det i dag går opad til toppen af Galibier lige fra morgenstunden uden forudgående fladt stykke at tage tilløb på eller for de tungere ryttere at etablere tidlige, lange udbrud på. Således som det blev set i Pyrenæerne, på vejen til Ventoux og også i går, hvor Kelmes Santiago Botero vandt efter et udbrud, han selv havde etableret sammen med Lottos Mario Aerts allerede inden den første af dagens syv bjergtoppe.
Udbruddet, som efterhånden kom til at tælle syv ryttere, kørte sig tidligt til et uindhenteligt forspring på omkring ti minutter, og af dem var columbianeren som venteligt klart stærkere end belgierne Aerts og Axel Merckx, som han stak af fra midt på den afsluttende stigning til skisportsstedet Les Deux-Alpes.

CSC glippede udbrud
For CSC Tiscali var det endnu en dag, den tredje i træk, hvor ingen var med i det vindende udbrud. Eller rettere: Nicki Sørensen kørte væk sammen med Botero og Aerts, men måtte slippe på det første bjerg, hvor Botero kørte meget aggressivt for at lægge luft til feltet, og i modsætning til Aerts lykkedes det ikke Sørensen at få kontakt igen på nedkørslen, men han måtte lade sig falde tilbage til feltet. Hvor ingen andre CSC Tiscali-ryttere var parate til at køre med de fem ryttere, der brød ud og kørte sig frem til Botero og Aerts.
Med sejren og tidsforspringet på 6,41 minutter til gruppen af favoritter kørte Botero sig tilbage i top ti – til syvendepladsen – efter nedturen på Mont Ventoux, og da hans kollega og rival hos Kelme, Oscar Sevilla, samtidig havde en krisedag, er det nu columbianeren der står stærkest i det indbyrdes opgør om lederskabet på det spanske hold.
Men det var de næsten syv minutter bagefter Botero, at slagsmålet om den gule trøje blev – nå, nej, ikke udkæmpet, men snarere udsat. Once og Beloki satte tempo, men det var ikke for at mørne Armstrong, men for at reducere truslen Boteros forspring. Og da Beloki kort før mål satte et angreb ind, blev det til endnu et nederlag, han sagtens kunne have undværet og undgået. Ikke et angreb, hvor han kunne indhente tabt tid til Armstrong – dertil kom det for sent – men et angreb, som – hvis det lykkedes – kunne styrke selvtilliden og give ham en psykologisk fordel i fortsættelsen.

Ydmygelse af Beloki
I stedet skete der det, at Armstrong kun behøvede et gearstifte og en let accelleration for at fange ham ind, og det var nærmest en ydmygelse af baskeren, at han lod ham køre først over stregen uden yderligere sværdslag. Som en demonstration af, at han kunne være kørt forbi, hvis han gad. En af den slags demonstrationer, der giver næring til franskmændenes had og til yderligere underminering af Belokis selvtillid og drømme om at kunne vinde løbet.
Også CSC Tiscalis bedst placerede rytter, Carlos Sastre, havde haft en offday på Mont Ventoux, men han – og Tyler Hamilton – fik på vejen til Les Deux-Alpes revanceret sig. Sastre angreb Armstrong-gruppen midt på sidste stigning, og skønt det ikke lykkedes ham at køre afgørende væk, kom han i mål sammen med amerikaneren og løbets bedst placerede. Forud for de næste tre dages vanskeligheder var det et psykologisk godt udgangspunkt for det lille, store spanske talent, og en top-ti placering er fortsat inden for rækkevidde i de nærmeste dage, som kan ruske godt rundt på rækkefølgen.
Men næppe fjerne Lance Armstrong fra toppen af den.

FAKTA
Samlet stilling
1. Lance Armstrong
2. Joseba Beloki, 4,21
3. Raimondas Rumsas, 6,39
4. Igor Galdeano, 8,50.
5. Francisco Mancebo, 10,54.
14. Carlos Sastre, 16,31.
19. Tyler Hamilton, 19,39.
31. Nicki Sørensen, 29,06.
44. Laurent Jalabert, 46,05.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu