Læsetid: 4 min.

Hold da helt ferie

Folk på dagpenge må gerne holde ferie. Det samme må aktiverede, mens folk på bistandshjælp ikke må. Nu vil regeringen harmonisere reglerne
4. juli 2002

Folk på dagpenge må gerne holde ferie. Det samme må aktiverede, mens
folk på bistandshjælp ikke må. Nu vil regeringen harmonisere reglerne

60-årige Orla Deofok-Kristensen fra Hundested er græs-enkemand på tredje uge – meget mod sin vilje. Hans kone, som har kraftig sclerose, er i disse uger på rekreationsophold i Spanien. Men selv om hun er meget dårligt gående selv med krykkestokke, må Orla ikke tage med og hjælpe hende.
Orla er nemlig kontanthjælpsmodtager. Det har han været, siden han for 10 år siden blev fyret som salgschef i et firma, da det blev solgt til Holland. Som kontanthjælpsmodtager må man hverken forlade landet eller holde ferie i Danmark, siger reglerne.
»De regler er da noget pjat,« siger Orla sagtmodigt. Han tror ikke en døjt på, at han kan få et arbejde igen som merkonom.
»En hvilken som helst 27-årig, der er færdig fra Handelshøjskolen, står da foran mig i jobkøen,« siger Orla.
Så for ham er det at stå til rådighed for arbejdsmarkedet hver eneste dag mere luftige ord end praktiske realiteter – bortset fra at han altså ikke må følge sin syge kone på rekreationsophold.
Men måske kan Orla og de knap 170.000 øvrige ikke-aktiverede kontanthjælpsmodtagere snart ånde lettet op. I hvert fald udtaler både Socialdemokratiets og Dansk Folkepartis arbejdsmarkedspolitiske ordførere deres klare støtte til, at også kontanthjælpsmodtagere skal have ret til ferie.

’Halvt om halvt’
»Det er absolut ikke i orden, hvis en kontanthjælpsmodtager ikke kan følge sin syge kone på en rekreationsrejse,« siger Bent Bøgsted (DF). Han mener, det må være manglende konduite fra de pågældende sagsbehandleres side.
– Men de følger jo bare de gældende regler?
»Ja, og det skal de selvfølgelig også. Jeg troede bare, at kommunerne kørte den slags mere lempeligt,« siger Bent Bøgsted, der vurderer, at en lovændring, der giver kontanthjælpsmodtagere ret til ferie, vil kunne samle flertal i Folketinget.
»Jeg har i hvert fald ikke noget imod, at det bliver lavet om,« siger han.
– Er det så din egen mening eller Dansk Folkepartis?
»Det er sådan halvt om halvt,« svarer Bent Bøgsted og understreger, at han ikke lægger op til, at alle bare skal kunne tage af sted på den store jordomrejse på bistandshjælp.
»Det er en menneskeret at kunne holde ferie, ikke mindst af hensyn til børnene,« mener Ole Vagn Christensen (A). Arbejdsmarkedsordførerne skal efter sommerferien sammen med regeringen se nærmere på, hvordan der kan ske en ligestilling mellem de rettigheder og pligter, som de arbejdsledige har.
»Det skal ikke være sådan, at du ikke kan være sammen med dine børn i sommerferien, bare fordi du modtager en bestemt form for ydelse. Hvis man har pligter, må der også følge rettigheder med,« siger Ole Vagn Christensen, der lover et initativ, hvis »de to ting ikke følges ad«, når regeringens debatoplæg ’Flere i arbejde’ efter sommerferien skal udmøntes i nye regler.

‘Ikke nødvendigvis’
For Venstres arbejdsmarkedspolitiske ordfører, Jens Vibjerg, er det okay, at Orla Deofok-Kristensen ikke kan følge sin kone på rekreationsrejse.
»Det er det, når reglerne er, som de er,« som han siger.
Regeringens debatoplæg ’Flere i arbejde’ foreslår ellers, at der »så vidt muligt foretages en harmonisering af rådighedsreglerne for de forsikrede og de ikke-forsikrede ledige.«
– Betyder det, at kontanthjælpsmodtagerne så skal have samme ret til ferie?
»Ikke nødvendigvis,« svarer Jens Vibjerg. Han vil nødig være mere konkret. Han ønsker nemlig ikke at »påvirke« arbejdsmarkedets parter, når de snart skal behandle debatoplægget.
»Man kan godt argumentere for, at der skal være en forskel. De forsikrede betaler jo en forsikringspræmie til deres a-kasse,« siger Jens Vibjerg og tilføjer, at når man er på kontanthjælp, »så handler det om at komme ind på arbejdsmarkedet og ikke alt muligt andet.«
Og den tidligere salgschef fra Hundested med sin scleroseramte kone kan jo sagtens tage af sted – han kan bare ikke få kontanthjælp, mens han er bortrejst, som Jens Vibjerg bemærker.

’Bedre og mere værdig’
»Mennesket frem for systemet« står der med fremhævet skrift over det allerførste afsnit i ’Flere i arbejde’, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) udsendte i maj.
»Regelrytteri og bureaukrati har nået et omfang, så det står i vejen for en smidig, fleksibel og målrettet indsats for de ledige,« hedder det videre i debatoplægget, der lover »bedre service og en mere effektiv indsats for den enkelte«.
Indsatsen skal også blive »bedre og mere værdig« for de ledige, fordi man nu skal tage »udgangspunkt i den enkeltes situation« og »fokusere på den enkeltes behov«, ligesom indsatsen »bør være uafhængig af, om den enkelte ledige er forsikret eller ej.«
Men især ønsker regeringen »en styrkelse af de lediges pligt til at stå til rådighed for arbejde«.
Rådighedsreglerne sikrer nemlig, at de ledige er »aktivt jobsøgende og parate til at tage et arbejde – også selv om der ikke er tale om et drømmejob.«
»En grundig kontrol af rådigheden hos de ledige er den bedste måde til at sikre, at de ledige reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet«, siger regeringen, der lover, at »overførselsindkomsterne skal ikke generelt forringes«.
Først til september vil ministeren følge op med en handlingsplan, har Beskæftigelsesministeriet for en uge siden meddelt i en pressemeddelelse.
»Forhandlingerne om ’Flere i arbejde’ holder nu ferie«, som Claus Hjort Frederiksen citeres for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her