Læsetid: 2 min.

Hvorfor farven rød er hellig

Himlen og jorden stønnede og klagede og spurgte sønnen, hvorfor han ville forbryde sig mod sine forældres kærlighed
9. juli 2002

Verdens skabelse
Før verden blev til, blev himlen og jorden forelsket i hinanden, fortæller maorierne.
Verden var en stor omfavnelse, og himlen og jorden fik 70 børn. Men børnene havde ikke form som mennesker, og de levede i mørke. Himlen kunne ikke ses fra jorden, for jorden og himlen var ét, og intet lys kunne trænge ind imellem dem. Tiden gik, eller måske stod den stille.
Til sidst overvejede børnene, som var helt ødelagte af det vedvarende mørke, der herskede mellem deres forældre, om de skulle gøre noget. De kunne ikke komme ud. De samledes og holdt et møde. De overvejede om de kunne skille deres forældre ad, eller om de var nødt til at slå dem ihjel. Man var helt uenige.
Nogen mente slet ikke, at man skulle gøre noget, de befandt sig sådan set meget godt i evigt mørke. Andre mente, at man uden tøven skulle slå forældrene ihjel, og atter andre mente, at man måtte få skubbet himlen fra sig, så man selv kunne blive på jorden.
Én for én prøvede de udmattede børn at skille forældrene ad. De første tre søskende måtte give op. De havde slet ikke kræfter nok. Den fjerde bror gav sig til at gå til angreb på de sener,
forældrene var bundet sammen af, men også denne bror måtte give op. Den femte bror arbejdede meget langsomt.
Efter mange år fandt han det rette sted mellem sine forældre. Så holdt han en meget lang pause, hvor tiden stod stille. Han lagde sig ned på ryggen og pressede sin far væk med benene.
Til sidst gav himlen efter og begyndte at fjerne sig fra moderen. .
Men han svarede ikke. Han skulle bruge alle sine kræfter på at skille dem ad. Til sidst var forældrene så langt fra hinanden, at de sener, der før havde bundet dem sammen, var helt spændte.
Den femte bror skar dem resolut over, og blodet blev spildt på jorden. Jorden blev rød, og den dag i dag er den røde jord hellig, for den minder maorierne om den første blodsudgydelse på jorden. Den første blodsudgydelse som vel at mærke også tillod lyset at komme ind i verden.

*Den 11. artikel i en serie, hvor forfatteren Katrine Marie Guldager genfortæller alverdens skabelseshistorier

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her