Læsetid: 2 min.

Hyldest til hylden

Den hvide hyldeblomst er perfekt til at lave både sommerdrik og hyldesaft af Hvorfor spiser man ikke?
13. juli 2002

Den hvide hyldeblomst er perfekt til at lave både sommerdrik og hyldesaft af
Hvorfor spiser man ikke?

Hylden blomstrer frem til midsommer. Den bittertsøde duft fra de hvide klaser er måske et minde om, at hyldetræet ifølge den nordiske mytologi er bolig for gudinden Freja, der skærmer mod alt ondt.
Saft af hyldens bær kan købes i helsekostforretninger og hyldesuppe kan købes frossen i supermarkeder. Men hyldens blomster kan anvendes til en dejlig svalende sommerdrik.

Sommerdrik
Pluk 20 blomsterklaser og læg dem lagvis i en gryde eller stenkrukke med to citroner eller lemon, skåret i tynde skiver. Bring en liter vand i kog og opløs et kilo lys farin i det. Lad afkøle og opløs derefter 20 g vin- eller citronsyre heri.
Hæld nu sukkervandet over hyldeblomsterne og lad det trække i tre-fire døgn. Det hele skal omrøres af og til for at få blomsterne til at afgive deres smagsstoffer til lagen. Så sies massen og citron og blomster kastes bort. Saften tilsættes en tsk natron (konserveringsmiddel), opløst i lidt kogende vand.
Drikken blandes op med iskoldt vand, når den skal drikkes – evt. pyntet med en citron- eller lemonskive, samt selvfølgelig blomster som hjulkrone eller løse kronblade fra morgenfrue, evt. frosset i vand som dekorative isterninger.

Hyldesaft
Har De mere hang til hyldesaft – og ud over den gode smag er argumentet det store indhold af c-vitamin – skal De bruge et kilo hyldebær, to-fire dl. vand og 300 gram sukker. Bærrene ribbes, og kommes i en gryde sammen med vandet, det skal netop dække bærrene. Koger ved svag varme i 20 minutter. Si bærrene fra. Gryden gøres ren og saften måles mens den hældes tilbage – der skal 20 g sukker pr. dl. saft. Koger i fem min. til sukkeret er opløst. Hæld saften i skoldede, rengjorte flasker med en tsk. konserveringsmiddel pr. liter og luk straks.
Således har De nu sval hyldeblomstdrik til den varme tid og i saften et godt middel mod forkølelse og halsbetændelse, når dagene bliver kortere end nætterne.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her