Læsetid: 3 min.

It’s now or never

Både Jesper Wung-Sung og Henning Mortensen har fint fat i nuets og livsfyldens anatomi i deres overskudsprægede bud på en moderne ungdomsroman
29. juli 2002

Nye bøger
Hans Otto Jørgensen har i flere år med kyndig hånd redigeret Dansklærerforeningens serie Frit for fantasi, som iblandt har budt på rene perler.
For nylig tilfaldt Kulturministeriets Børnebogspris 2001 en af dem, nemlig Janne Tellers roman Intet (2000), som med fascinerende dobbelttydig sprogføring på gribende vis stiller store eksistentielle spørgsmål om intet mindre end selve livets mening. Og senest er der udkommet to meget veloplagte romaner, som stiller skarpt på unges oplevelse af de strømførende lag i liv og kærlighed.
En-to-tre-NU! hedder Jesper Wung-Sungs roman, som omsorgsfuldt og med tungen lige i munden gennemskriver den klassiske historie om den unge mands krisefulde og stormende forelskelse i sit livs udkårne. Det er altid en linedans på kanten af klicheernes faretruende dyb, og det ved Wung-Sung naturligvis godt.

Gymnasial fribytter
Han lader stille og roligt historien om Jeppe og Cecilie gro frem med klar retningsfornemmelse og helt renset for den sentimentalitet, der som oftest teflonagtigt klæber til en kærlighedsfortælling med dødelig udgang.
Jeppe går i 1.g på Svendborg Statsgymnasium, lever og ånder for basketball (som han bogstavelig talt er hamrende god til), og er ellers sådan en typisk gymnasial fribytter, som ikke går vildt meget op i lektier.
Hans liv ændrer kurs, da han forelsker sig i den tilsyneladende lunefulde Cecilie, hvis utilnærmelighed imidlertid viser sig at dække over det faktum, at hun har kræft. Begge ved, at kærligheden er på lånt tid, og det gør båndene imellem dem stærkere.
Jeppe spiller basket med en intensitet, som gjaldt det redningen af hendes liv, mens Cecilie glider ind i en fantasiverden i takt med sygdommens uafvendelighed.Forløbets op- og nedture skildres med tæt indlevelse og forlænges ud i den miljømæssige karakteristik med et sprogligt overskud af velplacerede sammenligninger hentet fra filmens og musikkens univers.
Disse ungdomskulturelle koder samt Wung-Sungs veludviklede sprogøre for kammeratskabsgruppens jargon giver romanen en særlig tone og et spændstigt og humoristisk referencefelt, som både er kærligt og gennemsanset troværdigt. Der er ikke én falsk tone i denne ungdomsroman, som i sin vibrerende ægthed helt utvungent forener det klassiske og det moderne.
Henning Mortensen befinder sig et par forfattergenerationer længere bagud end Wung-Sung, men at dømme efter hans seneste bog, ungdomsromanen Fandens til helbred, er han stadig i sprudlende nærkontakt med, hvad man kunne kalde den ungdommelige side af sig selv.
Over en lille uges tid følger vi den 16-årige jeg-fortæller Ingvald Humbert Olesen (en sand ætling af Bjarne Reuters guddommelige figur Buster Oregon Mortensen) under forberedelserne til og afviklingen af den fest, han holder, mens de elskværdigt excentriske forældre er på en sviptur til deres elskede Spanien.
Og denne fest, af Ingvald navngivet La suerte de la muerte (Dødsskæbnen), forløber ikke helt efter den tænksomme og hypokondriske jeg-fortællers beregning.
Med barok, karnevalistisk humor skriver Mortensen sig helt ud på vingerne af den sært livslutrende flyvetur – med afsluttende faldskærmsudspring – Ingvald kommer ud på efter en våd week-end, hvor han ikke bare får sin seksuelle debut, men også placeres i minefeltet mellem hele tre potentielle kærester.
Jo, der er sandelig liv i kludene hos Mortensens ungdomsrepræsentanter, som fremstår gennemlyste med en særegen kombination af fandenivoldsk værdighed og retningsdiffus livslyst. Og skrevet frem med en smittende energi, der både har latteren og visdommen som brændstof.

*Jesper Wung-Sung: En-to-tre-NU!, 184 s., 150 kr. Dansklærerforeningen
nHenning Mortensen: Fandens til helbred, 112 s., 150 kr. Dansklærerforeningen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her