Læsetid: 1 min.

Kastanjesuppe er en stor delikatesse

Til efteråret, når kastanjer falder ned fra træet, kan man lave den dejligste suppe af de hårde frugter, som børnene laver tændstiksdyr af
18. juli 2002

Hvorfor spiser man aldrig
De stod og rakte deres hvide lys mod Ørstedsatelitten i maj. Og i efteråret drysser frugterne ned og bliver samlet op af børn, der stikker tændstikker i dem og derved gør dem til dyr.
Sådan var jeg ved at starte min første ildebrand, for hvem er mere godtroende end en mor, der bliver bedt om tændstikker, så børnene kan lave kastanjedyr? I virkeligheden forsøgte min kammerat og jeg ihærdigt at starte et indendørs bål i garagen ved siden af den Nimbus med sidevogn, som hans far kun holdt op med at pudse, når han var ude at køre.
I stedet for at bruge kastan-jer som anledning til brand-stiftelse kan man lave kastan-jesuppe, som Madam Man-gor beskriver i den første danske kogebog, der fandt et marked.
Den udkom første gang i 1837, fem år før Søren Kierkegaard udgav Enten-Eller. Ultimatum: Brug de udenlandske kastanjer, og lad børnene have de danske i fred.

Kastanjesuppe
Et kvart kilo kastanjer koges, til skallen nemt kan fjernes. Halvdelen puttes i blenderen sammen med lidt kødsuppe og et par skiver franskbrød. Rester af morgenbrød er ok. Hæld det i en gryde, og kog det. Efterhånden som det bliver tykt, spædes det med kødsuppe.
Når suppen når en passende mængde og konsistens, koger de hele kastanjer med et par minutter. Smag til med sherry. Fortynd med vand, vin eller sherry, hvis suppen er blevet for stærk eller for tyk.
Til sidst legeres den med en æggeblomme. Serveres med ristet brød. Portionen er til to-tre personer.
Efterårsmad, javist, men et sommertillæg er nødt til at se fremad. Ellers kan det hurtigt blive overhalet af de omliggende sider.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her