Læsetid: 2 min.

KLIP

12. juli 2002

(2. sektion)

*Kosmorama kan om to år fejre 50 års jubilæum som Filmmuseets tidsskrift. Det har gennem årene skiftet mellem at være måneds- og kvartalstidsskrift, men har hele tiden placeret sig centralt i filmbilledet. Siden sommeren 1997 har Kosmorama dog ikke været et egentligt tidsskrift, men er blevet udsendt som to årlige bøger, der hver behandler et enkelt emne i dybden. Den første udgave af den Peter Schepelern-redigerede filmhistorie100 års dansk film kom f.eks. som Kosmorama-bog, og sidste år udsendtes en imponerende 330 sider lang og meget nyttig introduktion til 83 af tidens markante filminstruktører. Den netop udsendte Kosmorama-bog hedder Dokumentarfilm og behandler emnet fra flere vinkler, både værk- og tendens-analyserende og mere generelt teoretisk. Informations helt egen Christian Monggaard Christensen bidrager med et portræt af den amerikanske instruktør Michael Moore.

*Robin Williams har en overraskelse i vente til sine fans. I Insomnia instrueret af Chris Nolan (der lavede Memento) spiller den normalt elskelige Williams en morder. I et interview på sitet Internet Movie Database fortæller han, at han straks sagde ja til skurkerollen for at udvide sit register. »Jeg får ikke tilbudt ret mange af den slags roller.« Williams, der her spiller sammen med Al Pacino, kan ellers fortælle, at han efter udskejelser med kokain og sprut i 1980’erne, nu lever det sunde, gode liv i San Francisco med kone og to børn og masser af løbe- og cykelture for at holde »et mindre vægtproblem« i ave.

*Dansk film kører stadig på ret lavt blus i biograferne, men måske vil Lasse Spang Olsens og Anders Thomas Jensens Gamle mænd i nye biler, der har premiere i dag, rette op på billedet. Sidste fredag havde Peter Bays komedie Humørkort-stativ-sælgerens søn premiere og blev set af 19.013 tilskuere – ganske pænt, men næppe tilfredsstillende i betragtning af, at filmen blev vist i ikke mindre end 80 kopier landet over. Og samme weekend løste 8.870 billet til børnefilmen Ulvepigen Tinke, der nu er blevet set af omkring 60.000 tilksuere. Også pænt, men langtfra pralende. Dog klart bedre end Omfavn mig måne, der ligger omkring de 2.000 i samlet tilskuertal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her