Læsetid: 2 min.

’Der kommer flere telekom-kriser’

Alle telekommunikationsselskaber er pressede, så Worldcom bliver ikke det sidste, der får problemer, vurderer selskabets direktør i Danmark
23. juli 2002

Flere af de store internationale telekommunikationsvirksomheder er tyngede af milliardgæld, og det kommer til at få konsekvenser. Det vurderer Worldcoms danske direktør, René Buch, fra sit kontor i Albertslund.
»Der er mange, der slås med store gældsposter. Så jeg tror, vi kommer til at se flere selskaber i lignende problemer som dem, vi har nu,« siger han.
Han mener således ikke, at skandalen med fusk i regnskaberne var den eneste årsag til, at selskabet i dag indgav en konkursbegæring, der bliver USAs hidtil største.
»Men det gjorde bestemt ikke situationen bedre, for den betød, at en masse investorer trak deres finansiering tilbage.«
De aktuelle problemer for Worldcom, kommer dog ikke til at påvirke de danske aktiviteter, forsikrer han.
»De ikke-amerikanske selskaber under Worldcom fungerer uafhængigt og kan sagtens eksistere uden USA. Det kommer ikke til at koste danske arbejdspladser eller påvirke servicen hos vores kunder.«
Desuden hører konkursen ind under det såkaldte kapitel 11, der tillader selskabet at fortsætte sine aktiviter og søge at komme på fode igen.
Men der er kommet en generel usikkerhed i branchen på grund af de uindfriede forventninger til it- og telekommunikationsbranchen.
»Man red på en hype, hvor alle lavede massive investeringer og alle skulle lægge kabler i jorden. Men interessen steg ikke proportionalt med forventningerne, så jeg vil i lige så høj grad kalde det et brancheproblem, som et Worldcom-problem,« siger René Buch.
Men det er administrerende direktør i TDC, Henning Dyremose, ikke enig i.
»Det er måske velbegrundet med hensyn til de store koncerner, men der var en masse mindre selskaber, deriblandt os selv, der ikke tog del i festlighederne med store lån,« siger Henning Dyremose.

TDC bruger Worldcom
Netop derfor er han også ked af, at mistilliden til de store selskaber også smitter af på TDC, der i går måtte sine aktier falde med fem kroner.
»Jeg håber, at aktionærerne vil begynde at kigge mere på den enkelte virksomhed i stedet for at kigge på branchen som et hele,« siger
TDC’s direktør. Her køber man også tjenester hos det amerikanske selskab, men ikke flere end at man hurtigt vil kunne skifte leverandør, vurderer Henning Dyremose.
På Worldcom-kontoret i Albertslund tog de ansatte gårsdagens konkursmeddelse med ro, siger deres direktør. Man har i de seneste 14 dage kunne følge udviklingen i erhvervsskandalen, efter det amerikanske selskab måtte indrømme en fejlbogføring på 3,9 milliarder dollar.
René Buch har først og fremmest brugt dagen på at forklare de ca. 100 ansatte, at der ikke er tale om en konkurs i almindelig dansk forstand, men om en time out, som han kalder det – en restrukturering af selskabets aktiviteter som den amerikanske lovgivning giver mulighed for.
»Så ud over, at jeg har sat mig grundigt ind i amerikansk konkursret og fået talt med en masse journalister, kommer der ikke til at ske videre i denne sag for vores afdeling.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her