Læsetid: 3 min.

Kommunikationsgigant i krise

Vivendi Universal styrer mod konkurs, efter at maskerede regnskaber og grove manipulationer er kommet for dagens lys
4. juli 2002

PARIS – Det fransk-amerikanske selskab Vivendi Universal, verdens næststørste kommunikationsgruppe, trues af fallit efter en lavineagtig krise med drastiske kursfald på børsen, fyring af selskabets franske topchef, Jean-Marie Messier, og afsløring af manipulationer og maskerede regnskaber i stil med de amerikanske skandaler med selskaber som Enron og WorldCom.
Messier, der for to år siden skabte det fransk-amerikanske megaselskab ved en fusion af hans eget franske selskab Vivendi og det canadiske Seagram (ejer af Universal), blev på et bestyrelsesmøde i Paris tvunget til at forlade chefposten. Han har været under pres i flere måneder, først fra de amerikanske repræsentanter i bestyrelsen, men til sidst også fra de franske, efter at nye detaljer om selskabets katastrofale regnskaber var dukket op.
Tirsdag og onsdag tog Vivendi-aktierne et sidste styrtdyk på børserne og endte på omkring 20 procent af den værdi, de havde, da de blev lanceret i december 2000. De nye paniksalg af Vivendi-aktier skyldtes blandt andet, at noteringsbureauet Moody i en ny vurdering havde nedklassificeret Vivendi Unversal og stillet selskabets aktier på linje med såkaldte ’junk bonds’.

Pyntede regnskaber
Samtidig aflørede dagbladet Le Monde, at Vivendi Universal har forsøgt at pynte på sine regnskaber for 2001, så de præsenterede sig cirka 12 milliarder kroner bedre end virkeligheden. Dette forsøg på ’kreativ bogføring’ blev – som det var tilfældet med det amerikanske Enron – foretaget under aktiv medvirken af store revionsfirmaer, i dette tilfælde Salustro og Andersen. Forsøget blev forpurret, da det blev indberettet til det franske børstilsyn (COB), der greb ind. Men afsløringen medvirkede til at svække den sidste rest af tillid til gruppen.
Det centrale problem for Vivendi Universal er en overdimensioneret og overvejende kortfristet gæld på 255 milliarder kroner. Noterings-
bureaet Standard and Poor konstaterede tirsdag, at »de for tiden disponible kreditlinjer er utilstrækkelige til at imødekomme de finansielle forpligtelser«. Trods den teknisk indpakkede formulering er ingen i tvivl om, hvad det betyder: En gældstynget virksomhed, der ikke kan betale sine kreditorer, styrer mod fallit.
Krisen er blevet hastigt forværret de sidste dage. Indtil denne uge regnede man med, at Messiers afgang ville bane vej for en form for redningsaktion i ro og orden. Ganske vist syntes det uundgåeligt, at megagruppen ville blive opsplittet i en række enheder og Universal komme under amerikansk kontrol, men der var ikke tale om fallit. Først i denne uge tog krisen fart med de nye oplysninger om selskabets regnskaber.

Bankaktier i frit fald
Investorernes frygt for Vivendi Universals sammenbrud afspejler sig nu på børsen i Paris i kraftige fald for store banker som BNP Paribas og Société Générale.
Tusinder af arbejdspladser er på spil, og en hærskare af små aktionærer lider store tab. Samtidig har Messier søgt at forhandle sig til de gunstigst mulige betingelser for sin afgang. Han har krævet 150 millioner kroner i godtgørelse og favorable vilkår for afvikling af en lån på 25 millioner dollars, som gruppen havde bevilget ham.
Den 5. juni blev det officielt oplyst, at Messiers årsløn for 2001 beløb sig til 38 millioner kroner, en forhøjelse på 66 procent i forhold til 2000.
Da Messier for to år siden skabte Vivendi Universal, blev han fejret som en helt,
og de franske medier talte
triumferende om, at Frankrig nu endelig havde en kommunikationsgruppe i verdensklasse og gennem Universal fik et solidt fodfæste i Holly-wood.
Siden har der været tiltagende uro omkring Messiers ledelse af Vivendi Universal på grund af stadig nye, uforsigtige manøvrer med overtagelser af andre selskaber, voksende gæld og stadig
mere uigennemsigtige operationer, ledsaget af personskifter og fyringer. Heril kom i indeværende år stadig kraftigere kursfald for selskabets aktier. Den 8. april troede man, at bunden var nået, da de havde mistet halvdelen af deres oprindelige værdi, men nedturen fortsatte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her