Læsetid: 4 min.

Kridt nettet op

Hold øje med gader og stræder – måske har internettets vagabonder været på spil
11. juli 2002

Netkultur
Der findes skæve ideer, hvis blotte tilsynekomst elektrificerer et helt miljø. Ikke at de ændrer verden. Men de peger på skjulte forandringer omkring os, giver enkle løsninger på indviklede problemer, fremmer måske en forståelse af os selv vi gerne og begejstret deltager i.
En sådan idé er Warchalking, et fænomen, der har spredt sig som en steppeild gennem internettets mere dedikerede subkulterer. Warchalking, der er et rudimentært skriftsprog, lader graffiti møde teknologi møde enhver nørds indre spejder. Og befinder sig højest bogstaveligt i skæringspunktet mellem den fysiske og den virtuelle verden.
Baggrunden er teknisk og let omstændelig. I løbet af det sidste års tid har lokale, trådløse netværk, også kaldet Wi-Fi, fundet indpas hos både private brugere og virksomheder. Teknologien er hverken dyr eller svær at bruge. Samtidig giver de en ene-stående fleksibilitet. Er man privatmand, giver det mulighed for at være på nettet med sin bærbare, alt imens man griller bøfferne i haven; i et kontorlandskab undgår man at føre kabler ud til hver enkelt computer.
Man skal blot befinde sig mindre end 30 meter fra sin bredbåndsopkobling, så fungerer den trådløse forbindelse upåklageligt – princippet og rækkevidden er så nogenlunde den samme som i en almindelig babyalarm.

Hemmelig graffiti
Der er en finte, dog. Beskytter man ikke sin trådløse opkobling, kan andre mennesker, som f.eks. éns nabo eller en tilfældig forbipasserende, koble sig på. Og de 30 meter gælder i alle retninger. Bor man i en lejlighed, ja, så ender man gerne med at dække et par opgange.
Det kan ikke undre, at der er gået sport i at opspore og udnytte ubeskyttede, trådløse forbindelser, som med eller uden ejerens vidende er endt med at være offentligt tilgængelige. Det kaldes Wardriving og er en langsommelig, besværlig proces. Faktisk bedrives den gerne ud fra gammelkendte trial and error: Man prøver rundt omkring, indtil man får bid.
Et lignende problem gælder de ejere af trådløse opkoblinger, der gerne – ofte af principielle grunde – vil dele deres forbindelse med andre brugere. Således at adgangen til internettet bliver så fri, lettilgængelig og så billig som mulig. Men hvordan gøre opmærksom på muligheden?
Det er her Warchalking kommer ind i billedet. Warchalking er navnet på et simpelt kodesprog, principielt opfundet af englænderen Matt Jones, en række enkle tegn, der kan skrives med kridt på en mur eller vej. Som en art hemmelig graffiti fortæller tegnene – simple mønstre af halve og hele cirkler – så de indviede, at der her og nu er gratis adgang til en trådløs bredbåndsopkobling. Og andre få, men essentielle oplysninger.

cyberpunk-stil
Jones offentliggjorde sin idé den 24. juni. Siden er det gået stærkt – hans egen, personlige hjemmeside har på kort tid gået fra 200 til 10.000 hits om dagen. Her kan man følge, hvordan tegnene spreder sig rundt omkring i klodens storbyer. Man har allerede observeret i al fald to tegn på det indre Nørrebro.
Warchalking udgør da også en enkel løsning på et komplekst problem. Og tiltaler samtidig af æstetiske og kulturelle grunde en hård kerne af subkulturelle netbrugere.
Faktisk rammer den direkte ind i solar plexus på en selvforståelse, der har drevet internettets udbredelse frem: forestillingen om den dedikerede bruger som pioner og græsrodsaktivist. Som engageret medproducent og ikke blot passiv modtager af nettets glæder.
Her passer Warchalking perfekt ind. Tegnene fungerer som et eget lille sprog. Men de giver ikke kun mulighed for en kommunikation, der på én gang er skjult og offentlig – en tanke, der i sig selv er attraktiv. De er også en måde at sætte sig på en gang usynlige og overmåde synlige tegn i byen. De fungerer som markører for et fælleskab, som en art afmærkning af territoriet, kan man sige.
Samtidig er det organiseret nedefra, af brugerne selv. Warchalking kan skrives af hvem som helst – fungerer faktisk som en art lokalt organiserede og producerede vejskilte. At de, som Matt Johnson fortæller til BBC Online, er inspireret af et hemmeligt tegnsprog, udviklet blandt amerikanske vagabonder i 30’ernes USA, mindsker næppe deres kulturelle tiltrækning.
I den forstand forbinder de på bedste cyberpunk-stil storbyen med det virtuelle rum, højteknologi med lavteknologi – kridtstreger med internettet – og brugerne med hinanden i et skjult fællesskab. Intet under, at tilbagemeldingerne til Matt Johnsons hjemmeside er euforiske.

Også i din by?
Selvsagt er der komplika-tioner, og især fordi Warchalking bryder ind i allerede etablerede økonomiske
kredsløb. Udbydere af netopkoblinger, og det vil i Danmark sige firmaer som TDC og Cybercity, kræver for tiden ofte en fast, månedlig rate for en bredbåndsforbindelse.
De vil selvfølgelig ikke være glade for, at folk deler deres trådløse opkobling med hinanden – og slet ikke for et hemmeligt sprog, der viser forbipasserende hen til gratis adgang til nettet. Resultatet kan være en ændret betalingsstruktur eller en langt strammere lovgivning.
En anden komplikation kommer fra den modsatte fløj, fra allerede erfarne,
uofficielle brugere af andres opkoblinger. Disse mener, at Warchalking skaber unødig opmærksomhed. Tegnene afslører de virtuelle sprækker for andre netvagabonder, men afslører dem også for udbydere og ejere af opkoblinger, som derefter kan lukke hullerne. Så er det bedre at leve skjult fra offentligheden, mener man.
Både en etableret struktur og en absolut undergrund har grund til at føle sig truet. Alene det betyder, at Warchalking næppe bliver et langvarigt fænomen. I al fald ikke i sin nuværende form. Snarere må man tro, at det enten formaliserer sig – bliver organiseret af firmaer og netudbydere, som så også finder en måde at tage sig betalt for det. Eller at det synker i sig selv igen, bliver et regelret undergrundsfænomen, uden offentlighedens opmærksomhed.
Men en sommer eller to kan det nok blomstre op. Så hold øje i gadebilledet. Og ser du en kridttegning af to halv-cirkler, vendt med ryggen mod hinanden og omgivet af mærkværdige tegn, ja, så er Warchalking også nået til din by.

*Mere på www.warchalking.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her