Læsetid: 3 min.

Lige gyldige eller ligegyldige, hr. minister?

Det er et stort problem, at ministerierne ikke tager stilling til de to kommasystemer, mener Dansk Sprognævn og Dansklærerforeningen
24. juli 2002

Det nye komma lever i øjeblikket et trist liv i ministerierne. For selv om Dansk Sprognævn og flere faglige organisationer anbefaler nyt komma, ser det ikke ud til, at de nye ministre lytter til Sprognævnets råd.
Alle ministerierne holder nemlig fast i det traditionelle kryds og bolle-komma, og ingen af ministerierne har planer om at lave om på det.
Det nye komma havde ellers en kort ministeriel glansperiode i efteråret 2001, hvor den daværende miljøminister, Svend Auken (S), besluttede at indføre nyt komma.
Svend Auken mente nemlig, at nyt komma ville lette læsningen af Miljøministeriets ofte vanskelige tekster, så han sendte i sensommeren sidste år samtlige af sine medarbejdere på komma-kursus. Og det lykkedes rent faktisk Svend Auken at få gennemtrumfet nyt komma, så fra oktober sidste år blev alle Miljøministeriets breve og publikationer skrevet med nyt komma, på nær lovmateriale til Folketinget.
Imidlertid fik det nye kommas liv i Miljøministeriet en krank skæbne, for den 27. november 2001 overtog en ny mand Aukens plads, og denne minister, Hans Christian Schmidt (V), var bestemt ikke tilhænger af nyt komma. Derfor fandt det gamle komma igen vej til Miljøministeriets tekster.
Justitsministeriet huser også modstandere af nyt komma. Her har nogle jurister den tese, at nyt komma er dårligere, når man skal tolke en juridisk tekst. De har derfor for en rum tid siden sat en undersøgelse i gang om anvendelsen af nyt komma i juridiske tekster, men resultatet af undersøgelsen er endnu ikke kommet Sprognævnet for øre.

Kommakultur
Også Kulturministeriet, som Dansk Sprognævn hører under, forholder sig skeptisk til det nye kommasystem.
»Vi har for lang tid siden truffet den beslutning, at vi indtil videre holder fast i det velkendte grammatiske komma,« fortæller Poul Bache, afdelingschef i Kulturministeriet, til Information.
Valget af komma er ikke blot et spørgsmål om kroner og ører og gamle vaner. Det handler ifølge Poul Bache også om, at det nye komma er svært at lære.
»Vores stillingtagen til kommaerne har mere været et praktisk anliggende end et principielt anliggende, men der ligger i den erkendelse hos os, at vi i hvert fald oplever, at nyt komma er svært. Det er ikke spor nemmere at bruge nyt komma,« siger Poul Bache.
Han fremhæver dog, at Kulturministeriet faktisk slet ikke har nået at tage stilling til kommaerne eller til andre sprogpolitiske spørgsmål.
»Der har været så meget andet at se til«, forklarer Poul Bache. »Men det bliver selvfølgelig taget op på et tidspunkt.«
Undervisningsministeriet har heller ikke meldt ud, hvad de vil stille op med nyt komma, selv om mange rundtom på landets folkeskoler, gymnasier og seminarier i den senere tid har peget på, at der er stor forvirring på området, og spændt venter på undervisningsminister Ulla Tørnæs’ anbefaling. Selv bruger Undervisningsministeriet det traditionelle komma.
Det er netop denne manglende stillingtagen, der frustrerer mange folkeskole- og gymnasielærere, for hvilket kommasystem bør eleverne lære?
Skal de mestre dem begge, fortsætte med kryds og bolle-kommaet eller satse på, at nyt komma er morgendagens tegn?
Som man kunne læse i Information mandag, har Dansklærerforeningen, der i øvrigt plæderer for nyt komma, for nylig opfordret politikerne og ministerierne til at vælge side i sagen om kommaer.

Aldeles uafklaret
Men hvad der fra sprogpolitisk side kommer til at ske med kommaerne, ved man stadig væk meget lidt om i Dansk Sprognævn.
»Det er aldeles uafklaret, hvad ministerierne mener,« fortæller Vibeke Sandersen fra Dansk Sprognævn til Information. »Jeg tror, de (ministerierne, red.) anser det for meget lidt vigtigt.«
– Er den ny regering negativt indstillet over for det nye komma?
»De er sikkert mindst lige så konservative som de andre. Jeg kan slet ikke forestille mig, de skulle være mere fremskridtsvenlige end de andre,« siger Vibeke Sandersen.
Formanden for Dansk Sprognævn, Erik Hansen, ser gerne, at politikere og ministerierne går ind i kommadebatten.
»Vi er nødt til at få en form for drøftelse med politikerne om det, for der er noget underligt ved, at Dansk Sprognævn anbefaler det nye komma, og at vores ressortministerium, Kulturministeriet, ikke bruger det.«
– Er I skuffede over, at ministerierne negligerer det nye komma?
»Det er vi naturligvis. Men først og fremmest har der ikke været nogen ordentlig dis-kussion om nyt komma, og ministerierne har andet at tænke på end kommaer. Jeg kan da godt forstå, at de siger, ’det gider vi ikke’,« siger Erik Hansen, men han savner en afklaring, især fra Undervisningsministeriets side, for »det er selvfølgelig et kæmpe problem, at der ikke er en instruktion om, hvordan man skal forholde sig.«
Undervisningsministeriet understreger dog over for Information, at de to kommasystemer fortsat er lige gyldige.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu