Læsetid: 3 min.

Lokalpolitikere forklædt som aktivister

Borgmestre og guvernører stiller sig i spidsen for kampagnen mod overførsel af atomaffald til Yucca Mountain i Nevada. De frygter, at terror-attentater eller trafikulykker kan medføre radioaktive udslip
20. juli 2002

SALT LAKE CITY – For præcist et år siden ramlede to godstog ind i hinanden i en jernbanetunnel i Baltimore. Sammenstødet antændte en ildebrand, der varede i fem dage. Temperaturen i tunnelen nåede op på 815 grader Celcius.
Nyheden om ulykken spredte sig som lynild til græsrodsgrupper, der i årevis har ført kampagne mod forbundsstatens fremtidige planer om at transportere radioaktivt affald fra 103 atomkraftværker til et centralt oplagringssted i Nevada-ørkenen med privatejede lastvogne og godstog.
Den katastrofale ulykke forsynede modstandere af den planlagte transport af 77.000 ton atomaffald over 25 år med en ny pil i koggeret. Især i USA’s veststater gav nyheden genlyd, fordi det enorme territorium, der løber fra Rocky Mountains i Colorado til Nevada, er spækket med bjergtunneler.
Kritikere af Energiministeriets transportplaner peger således på, at terrorangreb på lastbiler og togvogne læsset med flere ton tunge tønder radioaktivt affald er en større risiko.
»Når målet bevæger sig over så lange afstande og gennem ødemarker i det vestlige USA, skal der ikke den store ekspertise til ubemærket at affyre en skulderbåret raket fra et højdedrag,« siger Steve Erickson, grundlægger af
Citizens Education Project i Salt Lake City.
I Energiministeriet lader man sig dog ikke intimidere.
»Er der virkelig nogen, der tror, at Osama bin Laden sidder et eller andet sted og
giver sine mænd ordre til at angribe disse transporter ti år ud i fremtiden,« spørger Energiministeriets talsmand, Allen Benson.

Forbud mod atomaffald
Salt Lake City er hovedstad i Utah. Både byrådet og del-statens parlament vedtog i 2000 at forbyde indførsel og transit af radioaktivt affald. Beslutningen var primært foranlediget af otte atomkraftselskabers fremskredne planer om at oplagre 40.000 ton atomaffald på et indianerreservat 75 km vest for Salt Lake City. Men forbudet skal også ses i lyset af, at byen bliver knudepunkt for radioaktiv trafik fra atomkraftværker i øststaterne til Yucca Mountain i Nevada.
Ifølge en undersøgelse foretaget af U.S. PIRG Education Fund offentliggjort i sidste måned vil en forsendelse af atomaffald blive ført gennem Salt Lake City hver syvende time i de 38 år, det vil tage at fylde bjerglagret op. I Las Vegas, 140 km syd for Yucca Mountain, vil der gå tre timer mellem transporterne. Men tallene er baseret på gisninger. Energiministeriet har endnu ikke udarbejdet en detaljeret transportplan.

Lokal modstand
Lokalpolitikere rundt om i landet er imidlertid godt nervøse over at skulle have tusinder af lastbiler og godstog til at køre gennem deres byer og stater. Modstandere hævder, at en enkel tønde indeholder nok radioaktivt stof til at fremstille 240 atombomber af typen, USA smed over Hiroshima i 1945.
Nogle guvernører og borg-mestre er villige til at optræde i den uvante rolle som aktivist. Salt Lake Citys borgmester, Rocky Anderson, har deltaget i flere protesttog, og Guvernør Jim Hodges i South Carolina bebudede tidligere i år, at han ville lægge sig ned på en motorvej for at blokere lastvogne, der skulle transportere plutonium fra nedlagte våbenfabrikker i Colorado, Texas og Washington til hans stat. En forbundsdommer erklærede imidlertid hans plan for forfatningsstridig.
Mere end nogen anden millionby i USA kommer
befolkningen i Las Vegas i farezonen.
»Sådan som verden ser ud efter 11. september, vil forbundsstaten ganske enkelt
aldrig være i stand til at yde tilstrækkelig beskyttelse mod terrorisme. Lastbiler og tog er bevægelige mål. Det ville være langt lettere at beskytte atomaffaldet, hvor det befinder sig nu,« mener
borgmester i Las Vegas, Oscar Goodman.
Atomkraftmodstandere i USA er enige med ham.
»Jeg møder flere og flere, der siger: Måske vi burde skifte mening og argumentere for at lade atomaffaldet blive på de midlertidige oplagringssteder i lokalsamfundene,« fortæller Peggy Maze Johnson, leder af græsrodsgruppen Citizen Alert i Nevada.
Der findes i alt 133 provisoriske oplagringssteder i USA, overvejende i delstater øst for Mississippifloden. I hvert tilfælde har lokale myndig-
heder udstedt en licens, som giver selskabet tilladelse til at opbevare opbrugt atombrændsel i et vist antal år. For de flestes vedkommende udløber licensen om kort tid. Det er derfor, forbundsregeringen har besluttede at bygge et
underjordisk centrallager i Nevada, men projektet er blevet forsinket med over ti år.
»Atomkraftselskabernes problem er ikke teknisk, men politisk. De kunne sagtens udvide eksisterende affaldslagre. Problemet er, at lokalpolitikere og græsrødder ikke vil fornye licensen. De vil have affaldet ud af deres byer,« siger Steve Erickson, en lobbyist i Salt Lake City for miljø- og sociale græsrodsgrupper.

*Dette er den femte og sidste artikel i serie om transport
og opbevaring af udbrændt atombrændsel i USA. De
øvrige artikler blev bragt 11., 13., 16. og 17. juli

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her