Læsetid: 2 min.

Mord på teatret

Teatermanden og aktionskunstneren Christoph Schlingensief har erklæret det tyske liberale parti krig. Han opfordrer til drab på partiets næstformand
2. juli 2002

Politik
BERLIN – Teaterfestivalen i Ruhr-byen Duisburg har udviklet sig til en sag for politiet, efter at en af de optrædende i forrige søndag opfordrede til mord på en politiker.
»Dræb Möllemann,« råbte den tyske teaterinstruktør og -provokatør Christoph Schlingensief fra scenen, mens han bearbejdede et fotografi af bemeldte Möllemann med en slagboremaskine.
Jürgen Möllemann, der er næstformand for det liberale parti FDP, fremkom for et par måneder siden med nogle umisforståeligt antisemitiske udtalelser. Selv om bølgerne i den forbindelse gik højt i Tyskland – og udløste en veritabel lederkrise i det lille solskinsparti, har Möllemanns ord forlængst forladt overskrifterne – men bølgerne ruller endnu.
Som motiv til sit aktionsteater angiver Christoph Schlingensief, at han føler sig »såret og inderligt besmudset« af Möllemann.
»Gå hjem, hent skyderen og afregn med FDP’s landsmøde,« sagde Schlingensief i Duisburg.
Opfordringen til mord var del af en farce med titlen Aktion 18 – et vrængbillede af FDP’s valgkampagne Projekt 18, der skal skaffe partiet 18 procent af stemmerne ved sensommerens valg.
Med sin Aktion 18 ville Schlingensief føre FDP’s udmeldinger ud i den yderste konsekvens, og aktionen fortsatte som gadeteater dagen efter, da Schlingensief optrådte foran Möllemanns private firma WebTec i Düsseldorf. Akkompagneret af et medbragt klaver sang han »Möllemann, jeg forbander dig.«

Krænket Möllemann
Jürgen Möllemann var dog ikke på arbejde den dag. På firmadøren hang en seddel, der fortalte, at WebTec var lukket på grund af firmaudflugt til Schlingensiefs dukketeater.
»Jeg føler, at mine rettigheder er krænket. Hvad der skal ske, vil vise sig,« siger Jürgen Möllemann, der mener, at grænserne for kunstnerisk frihed er langt overskredet.
Möllemann erindrer også om, at Schlingensief blev anholdt på Documenta i Kassel i 1997, da han råbte »Dræb Kohl!« – den daværende, konservative kansler.
»Möllemann skulle holde sin mund. Han har krænket så mange mennesker, netop i de jødiske menigheder,« svarer Schlingensief og opfordrer kollegerne i kulturlivet til at følge ham, før det er for sent:
»Alle er afventende og spiller det samme spil som politikerne. Alle er bange for, at man beskylder dem for at være negative. Med Möllemann er det snart for sent. Så sidder han i regeringen, og vi er færdige i udlandet.«

Store badedag
Statsadvokaten har indledt undersøgelser mod Schlingensiefs hjemmeside (www.aktion18.de), der en tid opfordrede til jødehad og rummede rubrikker som »bliv selvmordsterrorist«.
»Absolut uforskammet,« udtaler Johannes Mocken, talsmand for statsadvokaten i Düsseldorf.
Men Schlingensief afviser alle beskyldninger. Han har på sin hjemmeside blot udstillet tekster og billeder fra den brune sump, som er frit tilgængelige på nettet, siger han
»Nu, hvor jeg angriber Möllemann, kommer statsadvokaten og beskylder mig for at gøre tingene synlige.«
Christoph Schlingensief har vakt opsigt med utallige happenings. Blandt de mere uskyldige er den store badedag, han indkaldte til i sommeren 1998: Hvert år holdt kansler Kohl sommerferie ved Wolfgangsee – badedagen skulle samle så mange mennesker, at søen løb over og oversvømmede Kohls feriehus.
Sommeren 2000 var Schlingensief på spil i Wien, hvor han under en ugelang happening forsøgte at udstille Østrig efter Jörg Haiders indtog i landspolitikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her