Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

29. juli 2002


Afghansk ja til landminetraktat
*Afghanistan lovede i går at underskrive den globale traktat om forbud mod landminer og søgte samtidig om international støtte til at tilintetgøre de millioner af ueksploderede landminer, som ligger spredt over hele det krigshærgede land.
Ifølge udenrigsminister Abdullah Abdullah vil præsident Hamid Karzais regering i dag drøfte landets tilslutning til traktaten om forbud mod landminer.
Afghanistan er efter 23 års besættelse og krige et af verdens tættest minerede lande. Eksperter regner med, at der ligger omkring ti mio. landminer spredt over det bjergrige land.

Ambassade-info om sygdomsudbrud
*Weekenden lagde en dæmper på udlandets reaktioner efter, at det nu står klart, at der er udbrud af Newcastle Disease i Danmark. Mistanken blev bekræftet lørdag, men først mandag forventer Fødevaredirektoratet at have overblik over, hvordan omverdenen tager det
I forbindelse med at Fødevaredirektoratet har fået bekræftet udbruddet, er der etableret overvågningszoner omkring Newcastle Disease smittede besætninger baseret på resultaterne af de seneste laboratorieundersøgelser.

Hårde fronter i smørkrig
*Fronterne er trukket hårdt op, når Mejeriforeningen og det lille Fanø Mejeri i mogen mødes i fogedretten i Esbjerg i en strid om retten til at anvende kvalitetsvaremærket Lurpak. Smørkrigen handler om, at Mejeriforeningen vil forbyde Fanø Mejeri at sælge smør under varemærket Lurpak, hvis Fanø-mejeriet ikke vil bidrage til markedsføringen af Lurpak-mærket. Prisen er ifølge Mejeriforeningen, der ejer Lurpak-mærket, en afgift på tre kr. pr. kg produceret smør. Det vil betyde en afgift på 4,5 mio. kr. årligt for Fanø Mejeri.
Fanø Mejeris begrundelse for ikke at ville betale det krævede beløb er bl.a., at pengene går til at markedsføre Lurpak-smør på det internationale marked, hvor Arla Foods er den altdominerende eksportør. Fanø Mejeris eksport på 1.500 tons smør årligt sælges derimod udelukkende i Libanon.

14 døde efter flystyrt i Moskva
*14 personer omkom, da et russisk bygget Iljusjin-fly af typen II-86 i går styrtede ned under start i Moskvas Sjeremetjevo lufthavn, citerede nyhedsbureauet RIA-Novosti embedsmænd fra det russiske civilforsvarsministerium for at sige. Ifølge russisk tv var flyet i gang med at gennemføre en ’teknisk flyvning’, da det styrtede ned. II-86 kan medbringe op til 350 passagerer.

Ukrainsk eks-chef i flyvevåbnet anholdt
*Ukraines forhenværende flyvevåbenchef Viktor Strelnikov, som lørdag blev fyret af præsident Leonid Kutjma, blev i går eftermiddag anholdt sammen med tre andre officerer. Det sker efter lørdagens flystyrt under et flyshow i den ukrainske by Lviv, hvor 83 mennesker omkom, da et kampfly styrtede ned blandt tilskuerne. Tidligere i går indgav forsvarsminister Volodimir Sjidtjenko sin afskedsbegæring til Kutjma.

Mulig ny færøsk formandsrunde
*Hvis Færøernes lagmand Anfinn Kallsberg ved Lagtingets åbning på nationaldagen i dag meddeler, at han træder tilbage, kan det først og fremmest blive op til hans parti Folkeflokken at afgøre, hvad der videre skal ske med Færøernes landsstyrekoalition. Samtidig vil en erklæring om lagmandens tilbagetræden næppe ende med, at der bliver nyvalg på Færøerne.
Advokaten Bjørn á Heygum, der har været med til at udarbejde Færøernes nye styrelsesordning, siger, at hvis lagmanden i dag meddeler, at han træder tilbage, kan lagmandens parti Folkeflokken herefter vælge enten fortsat et støtte koalitionen bestående af Folkeflokken, Republikanere, Selvstyrepartiet og Centerpartiet – eller trække sig ud af regeringssamarbejdet.

U-landsplaner mødes med kritik
*SF’s udenrigsordfører Margrete Auken er kritisk over for regeringens planer om at omlægge bistandsmidlerne, så der bruges flere penge på flygtninge i nærområderne. »Regeringen opfører sig fattigt og taler uden om den sandhed, at pengene tages fra nogle fattige ét sted og gives til nogle fattige et andet sted,« siger hun til DR Nyheder. Regeringen vil med udspillet hjælpe de mange millioner flygtninge, der opholder sig i lejre i den tredje verden, og vil omlægge de samlede bistandsmidler og bruge 100 millioner kroner på flygtninge i nærområderne, skriver Politiken søndag. Også de ulande, der huser de mange flygtninge, skal have mere hjælp. Udspillet bliver en del af det kommende finanslovsforslag, der bliver fremlagt i næste måned.

Jugoslaver skød mod kroatisk politi
*Jugoslaviske grænsesoldater beskød i går kroatiske politifolk og regeringsrepræsentanter, der befandt sig på en båd på Donau. Ingen blev ramt ved skyderiet, men kroaterne blev tilbageholdt af de jugoslaviske soldater. Det rapporterede kroatisk tv søndag aften. Den kroatiske delegation var på vej til forhandlinger med repræsentanter fra den jugoslaviske regering, da soldaterne åbnede ild.
En talsmand for Jugoslaviens hær sagde, at episoden indtraf, fordi hæren ikke var blevet informeret om, at en kroatisk delegation var på vej. Forhandlingerne drejer sig om en strid mellem Jugoslavien og Kroatien om en ø i floden Donau.

Amter samarbejder allerede
*Det jysk-fynske sygehussamarbejde blandt tre amter er mindst 10 år bagud for sin tid, oplyser DR-Regionalen i Næstved.
Allerede i starten af 1990’erne sløjfede Vestsjællands, Storstrøms og Roskilde amtsgrænserne, så trekvart million borgere har totalt frit sygehusvalg. Samarbejdet har også ført til at Rigshospitalet har mistet sit monopol. De tre amter tilbyder avanceret behandling for f.eks. åreforkalkning i benene på Slagelse Sygehus, mens patienterne tidligere skulle til Rigshospitalet.

Personlig fejl årsag til flyulykke
*En tysk overstatsadvokat siger nu, at den danske flyveleder i Zürichs lufthavn Kloten begik personlige fejl, den nat hvor 71 mennesker omkom i et sammenstød over Überlingen i Sydtyskland. Det skriver B.T.
Den 35-årige danske flyveleder, der natten til 2. juli var alene i kontrolrummet i lufthavnen Kloten blev i forrige uge af statsadvokaten i Konstanz sigtet for uagtsomt manddrab i 71 tilfælde.
Den danske flyveleder er suspenderet, indtil de tre undersøgelser af sagen, som er i gang, er tilendebragt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her