Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

12. juli 2002


Højgaard & Schultz betaler erstatning
*Tvangsarbejdere, som arbejdede for det danske firma Højgaard & Schultz i Tyskland eller i tysk-besatte områder under Anden Verdenskrig, kan nu få erstatning fra en dansk fond. Det meddelte fonden ’Tysk-polsk forsoning’ i går i Warszawa.
Tidligere tvangsarbejdere har frist frem til den 30. november til at søge om erstatning fra Højgaard & Schultz’ fond, som har en kapital på tre millioner kroner.
Entreprenørvirksomheden Højgaard & Schultz havde aktiviteter i Tyskland, Polen og Jugoslavien under Anden Verdenskrig. I mindst et tilfælde benyttede det danske firma sig af jødiske tvangsarbejdere. Omkring 1000 jøder fra ghettoer i Polen arbejdede angiveligt for Højgaard & Schultz med opførelsen af et dige ved floden Wisla, nord for Warszawa i perioden 1940 til 1943.

USA tilfreds med landbrugsudspil
*Det udspil til reform af EU’s landbrugspolitik, som landbrugskommissær, Franz Fischler, fremlagde onsdag, bliver hilst forsigtigt velkomment af USA.
»Det er et skridt i den rigtige retning,« siger den amerikanske viceminister for økonomi, handel og landbrug, Alan Larson og understreger, at USA endnu ikke er færdig med at analysere konsekvenserne af det europæiske udspil.
Den Europæiske Union og USA har længe kritiseret modpartens landbrugspolitik, og det var en rød klud i hovedet på EU, da USA tidligere på året vedtog en ny omfattende milliardstøtte til de amerikanske landmænd.

Sverige udviser palæstinensere
*Sveriges regering besluttede i går at udvise to palæstinensere, som i begyndelsen af juni blev anholdt i Malmø.
Ifølge regeringsbeslut-ningen skal de to mænd udvises fra Sverige med forbud mod at vende tilbage i 10 år. Udvisningen sker med henvisning til loven om den særlige udlændingekontrol, da det angiveligt kan frygtes, at de to mænd vil begå forbrydelser, som indbefatter vold, trussel og tvang med politiske formål.
De to mænd er mistænkt for at have tilknytning til den palæstinensiske Hamas-
organisation, som står på EU’s liste over formodede terrororganisationervil blive udvist til Østrig, idet de søgte asyl i alpelandet inden de kom til Sverige.

Forbrydere skal miste dansk helle
*Udenlandske forbrydere skal ikke kunne gemme sig i Danmark, og danskere skal ikke ustraffet kunne begå kriminalitet, som pædofili eller omskæring af deres piger, i udlandet. Justitsminister Lene Espersen (K) vil have tilpasset straffeloven til det 21. århundrede, så kriminelle kan retsforfølges, uanset hvor forbrydelsen er begået.
»Der skal være et princip om, at man ikke kan undslå sig straf, fordi man ser Danmark som helle, hvis man har begået alvorlige forbrydelser i andre lande,« siger Lene Espersen til Ritzau.
Hun har derfor nedsat et udvalg med rigsadvokat Henning Fode som formand, som skal foreslå en modernisering af straffeloven, der ikke har været gennem en samlet revision siden 1930.

Flere aborter end fødsler i Grønland
*Aborttallet i Grønland overstiger antallet af fødsler. Det sker til trods for 25 år med omfattende oplysning om abort og gratis prævention, skriver Kristeligt Dagblad.
De høje aborttal er registreret af tre sygeplejersker i Grønland. Deres undersøgelse viser, at det både er ældre og yngre kvinder fra samtlige samfundslag, der får foretaget aborter. 2000 var første gang, man konstaterede flere aborter end fødsler i Grønland, 944 mod 887.

Protester mod nyt Rigsarkiv
*10.260 har skrevet under på en protest mod en udflytning af Rigsarkivet fra København til Odense. Professor Ditlev Tamm fra Københavns Universitet tog initiativ til underskriftindsamlingen, og senere blev der dannet en komité mod udflytningen, som også tæller flere partifæller til den konservative kulturminister Brian Mikkelsen (K), manden bag den kontroversielle beslutning.
Udflytningen af Rigsarkivet er for længst konfirmeret i regeringens koordinationsudvalg, men senere i denne måned ventes den underkendt af Dansk Folkeparti (DF), hvorefter det politiske flertal er væk.

Vold og valgfusk i Papua Ny Guinea
*Fire mennesker meldes dræbt efter at være blevet hakket ihjel under sammen-stød mellem rivaliserende etniske grupper i Papua Ny Guineas højland. Samtidig voksede kritikken af det igangværende valg i landet, der betegnes som en farce, og hvor der meldes om udbredt vold, som især har været koncentreret om det sydlige højland.
Dødstallet er dermed steget til mindst 23 under det kaotiske valg i det økonomisk trængte og stærkt kriminaliserede Stillehavsland.
Papua Ny Guineas valg er det syvende af slagsen, siden landet opnåede uafhængighed fra Australien i 1975.

USA retter sjælden kritik mod Israel
*USA rettede onsdag en sjælden kritik mod Israel, da Det Hvide Hus i en erklæring beklagede, at israelsk politi har lukket administrationskontorerne på det palæstinensiske al-Quds Universitet i det arabiske Østjerusalem.
»Dette bidrager ikke til at bekæmpe terror, og det hjælper ikke til med at gennemføre palæstinensiske reformer,« stod der i erklæringen fra Det Hvide Hus.

Katolikker trækker folkekirken i retten
*Fem danske katolikker er klar til at afprøve folkekirkens særlige rettigheder ved en domstol. Usaglig forskelsbehandling, kalder katolikkerne folkekirkens særlige status i forhold til andre
kirker i Danmark.
De fem katolikker er medlem af en arbejdsgruppe som de kalder ’Katolikker for lighed blandt trossamfund i Danmark’ og repræsenterer ikke den katolske kirke.
De fem katolikker er utilfredse med, at alle – uanset tro – via skatten betaler til folkekirkepræsters og biskoppers løn; at folk, der ikke er medlem af folkekirken, skal betale ekstra for at blive begravet; at fødsler og død skal meldes til kirkekontoret; og endelig finder de det urimeligt at præster i folkekirken uddannes på universiteterne for statslige midler, når andre trossamfunds præster selv må betale for deres uddannelse.

Regeringsrokade i Sydkorea
*Sydkorea fik i går sin første kvindelige ministerpræsident, da præsident Kim Dae-jung gennemførte en regeringsrokade, der bragte den 62-årige Chang Sang i spidsen for landets regering.
Rokaden omfattede i alt syv ministre og bliver betragtet som et forsøg på at give befolkningen indtryk af en handlekraftig regering forud for præsidentvalget i december.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her