Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

10. juli 2002


Reformudspil kan lette EU-udvidelse
*Der vanker støtte til alle fra den store europæiske fælles-kasse, når EU’s landbrugskommissær, Franz Fischler, i dag præsenterer sit udspil til en reform af EU’s landbrugspolitik.
Det er i hvert fald forventningen hos diplomater i Bruxelles, hvor netop landbrugspolitikken er det mest ømtålelige emne, den danske regering skal sikre enighed om i EU-kredsen, før udvidelsen under dansk ledelse kan forhandles på plads med de ti ansøgerlande.
På den ene side vil Franz
Fischler fjerne den omstridte produktionsstøtte til EU’s landmænd, sådan som Tyskland, Storbritannien, Holland og Sverige ønsker det.
På den anden side vil landbrugskommissæren fastholde et omfattende støttesystem til landbruget, men støtten skal være uafhængig af produktionens størrelse, og støtten vil blive beskåret med tre procent om året i syv år.

Ny voldsvideo belaster politiet i LA
*Politiet i Los Angeles er igen i fokus efter offentliggørelsen af videobilleder, hvor en betjent tæver en ung sort mand, selv om denne var lagt i håndjern.
Hændelsen skete lørdag ved en benzinstation i Los Angeles-forstaden Inglewood og blev videofilmet af en turist, der boede på et motel på den anden side af vejen.
På optagelsen ses en hvid betjent tage den anholdte, 16-årige Donovan Chavez og slå dennes hoved ned i køleren på en politibil, hvorefter ofret får yderligere et slag i hovedet.
Betjenten er nu suspenderet.

Dansk udvisning til Strasbourg
*Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg skal i morgen for første gang træffe afgørelse i en dansk sag om udvisning af en kriminel. Den iransk fødte mand Davood Amrollahi har stævnet Danmark for domstolen, fordi han sammen med en narkodom på tre års fængsel blev dømt til udvisning af Danmark.
Den 36-årige Amrollahi, der har to børn med en dansk kvinde, mener, at hans ret til respekt for familielivet som fastsat i den europæiske menneskerettighedskonventions art. 8 herved er krænket.

Perus regering træder tilbage
*Samtlige ministre i den peruanske regering besluttede i går at aflevere deres afskedsbegæringer til Perus præsident, Alejandro Toledo.
Beslutningen kommer efter, at præsident Toledo de seneste dage har rejst tvivl om ministerpræsident Roberto Dañinos forbliven i
regeringen efter en bebudet forestående regeringsrokade. Præsident Toledo og den peruanske regering har været under kraftig kritik for håndteringen af den omfattende voksende sociale uro i landet.

Stigning i tysk arbejdsløshed
*Arbejdsløsheden i Tyskland steg i juni ifølge sæsonkorrigerede tal med næsten 40.000 personer til knap 4,1 millioner. Det er endnu et slag for forbundskansler Gerhard Schröders rød-grønne regering, som halter efter den konservative kanslerkandidat, Edmund Stoiber, inden valget til Forbundsdagen i september.
Den største stigning i den tyske arbejdsløshed skete i den fattige østlige del af landet.

Tyrkiets regering tæt på opløsning
*Tyrkiets tre-partiregering under den skrantende ministerpræsident, Bülent Ecevit, var i går på randen af sammenbrud. Flere ministre tog deres afsked og medlemmer af Ecevits eget Demokratiske Venstreparti (DSP) meldte sig ud af partiet i utilfredshed med den aldrende leder.
Den politiske uro omkring Ecevits fremtid har i de senere dage ført til rygter om ny-valg, og uroen har også skabt alvorlig uro i Tyrkiets finans- og erhvervsliv.
Trods stigende krav om at trække sig tilbage, har den 77-årige og sygdomssvækkede Bülent Ecevit pure afvist at lade sig pensionere og overlade magten til yngre kræfter.

Kolletivbeboere får deres ting tilbage
*Beboerne i det venstreradikale kollektiv på Baldersgade i København fik tirsdag deres beslaglagte ting tilbage.
Politiet fjernede beboernes ejendele under den store aktion mod hashgrossisterne De Brune Bude for en måned siden. Politiets anklager, Klaus Pedersen, har siden udtalt, at ordensmagten ikke fandt noget med forbindelse til hashkurererne under ran-sagningen.
Det har rejst spørgsmålet om, hvorvidt politiet var på jagt efter andet end brune
bude og i virkeligheden blot var på »fisketur« i kollektivet for at tjekke de autonome beboere op til Danmarks EU-formandskab.

Ministerrokade i Spanien
*Kort efter at Spanien den
1. juli overdrog EU-formandskabet til Danmark, har den spanske ministerpræsident, José María Aznar, fra de konservative foretaget en
ministerrokade.
Den hidtidige udenrigsminister, Josep Pique, bliver
minister for videnskab og teknologi. Han erstatter
Anna Birules, der ryger ud af regeringen.
Ny udenrigsminister bliver Ana Palacio, som er medlem af EU-Parlamentet.
Angel Acebes, der hidtil har været justitsminister, erstatter Mariano Rajoy som indenrigsminister og får dermed ansvaret for Spa-
niens opgør med den sepa-ratistiske, baskiske ETA-gruppe.

Tilsynsråd kræver svar af Farum Byråd
*Tilsynsrådet i Frederiksborg Amt har bedt om en redegørelse fra hvert af de 19 medlemmer af Farum Byråd, hvori de skal dokumentere, at de har levet op til deres forpligtelser til at føre tilsyn med kommunens økonomi Derefter vil rådet tage stilling til, om sagen skal gå videre til politiet.
Det er Farums Kommunes seneste regnskab med budgetoverskridelser for 85 mio. kroner, der har fået Tilsynsrådet til at tage det usædvanlige skridt, og byrådsmedlemmerne har frist til den 23. august til at svare.
I tidligere sager, hvor byrådsmedlemmer har tilsidesat deres forpligtelser, er
sagerne endt med bøder på mellem 1.000 og 5.000 kroner.

Powell til Indien og Pakistan
*Den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, planlægger at besøge Indien og Pakistan senere i denne måned i et forsøg på at mindske spændingerne mellem de to atommagter, der strides om Kashmir-regionen.

Information retter
*En ’Mars Avis-reportage’ på sommersiderne (6.-7. juli) blev gentaget i gårsdagens avis. Information – og Mars Avis – beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her