Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

9. juli 2002


FN-kritik af Danmark
*Den danske regering bør genoverveje sin beslutning om at sætte aldersgrænsen for familiesammenføring op fra 18 til 24 år. Det skriver FN’s Komite for Afskaffelse af Kvindediskrimination (CEDAW) i sin rapport efter i juni at have haft Danmark til debat.
Som omtalt i Information 14. juni er komiteen kritisk over for dansk ligestillingspolitik, men kritikken gælder også dele af dansk udlændingepolitik. Ifølge komiteen er flygtninge- og indvandrerkvinder i særlig grad udsat for diskrimination, og komiteen opfordrer regeringen til at træffe effektive forholdsregler for at beskytte dem mod diskrimination.
Komiteen påpeger også, at den nye regel om, at der først gives tidsubegrænset opholdstilladelse efter syv år, kan skabe vanskeligheder for voldsramte kvinder med udenlandsk statsborgerskab.

SiD-redegørelse blev forsinket
*SiD-formand Poul Erik Skov Christensens fulde
redegørelse om den glemte regning på 125.000 kr. fra J&B Entreprise ankom til SiD’s lokalafdelinger sent mandag eftermiddag, oplyser TV 2 Nyhederne.
Ifølge tre lokalformænd, som TV 2 har talt med, er
redegørelsen så fyldestgørende, at deres tiltro til forbundsformanden er intakt.
»Der står det samme, som Poul Erik Skov Christensen sagde til hovedbestyrelsen. Og der står ikke noget om
Poul Erik, som jeg ikke vidste i forvejen,« siger Glostrup-formand Jan Hansen.
Fredag bakkede en enig hovedbestyrelse op om SiD-formanden, efter at han havde forklaret sig på et hasteindkaldt bestyrelsesmøde.

Tyskland vil have landbrugsreform
*Tyskland ønsker, at EU-landene bliver enige om nogle principper eller et perspektiv for den fremtidige finansiering af EU’s landbrugspolitik, før udvidelsen af EU bliver vedtaget.
Ved et møde i Berlin i går mellem fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) og hendes tyske kollega, Renate Künast (De Grønne), blev det fra tysk side understreget, at forbundsrepublikken ikke kan acceptere en udvidelse af EU’s landbrugsstøtte til også at gælde de nye medlems-lande på ubestemt tid.
Uenigheden vil i værste fald kunne forhale hele beslutningen om EU-udvidelsen, som er det vigtigste og dominerende tema under det danske formandskab.

EU og Japan mod USA i stålkrigen
*EU og Japan står sammen om at modarbejde USA’s told på stål, men det må ikke få betydning for den fælles kamp mod terrorisme. Det sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i går efter et topmøde mellem EU og Japan i Tokyo.
»Vi har procedurer og organisationer, der tager sig af stridigheder om handel og andre stridigheder mellem os og USA. Men i den interna-
tionale kamp mod terrorisme skal vi stå sammen,« sagde Anders Fogh Rasmussen.
Handelsstriden mellem USA og EU har stået på siden marts, hvor USA lagde en told på stål, der skal beskytte amerikanske stålproducenter.

Mister erstatning efter anholdelse
*Fire aktivister får alligevel ikke erstatning, efter at politiet anholdt dem forud for en antinazistisk demonstration.
Sagen stammer tilbage fra 1997, hvor de fire ville til Roskilde for at deltage i moddemonstrationen mod nazisterne. De havde netop sat sig ind i en lejet bil i København, da det væltede frem med politifolk, der havde holdt bilen under observation.
I den lejede bil fandt betjentene blandt andet brosten, en hammer, benzindunk, stofhandsker og nødblus, og aktivisterne blev tilbageholdt hos politiet i 10 timer.
Demonstranter fik i byretten tilkendt erstatninger på mellem 2.300 og 3.000 kroner, men den kendelse er nu blevet omstødt af landsretten. Et flertal af landsdommerne og domsmændene mente, at de ting, der lå i bilen, kunne bruges som våben, og da gruppen ikke kunne give en fornuftig forklaring på, hvad effekterne skulle bruges til, var det berettiget at anholde de fire. Og perioden på 10 timer var ikke »uforholdsmæssig«, mener landsretten. Derfor skal der ikke betales erstatning.

Tyske flyledere ville advare schweizerne
*Tyske flyveledere forsøgte at advare deres schweiziske kolleger om en truende kollision mellem to fly over Sydtyskland i sidste uge. Men tyskerne kunne ikke komme igennem til schweizerne via den direkte telefon.
De tyske flyledere i Karlsruhe kunne på deres radarskærme se, at det russiske
Tupolev-154 fra Baskhirian Airlines og et Boeing 757-fly fra transportselskabet DHL var på kollisionskurs. Tyskerne tog den direkte telefonlinie til det schweiziske flykontrolfirma Skyguide, men telefonen var optaget.
Sekunder efter opkaldet kunne flyvelederne i Kalrsruhe se til, mens de to fly-ikoner på deres radarskærme forsvandt over byen Überlingen.

Soldat fængslet for krigsforbrydelser
*En forhenværende jugoslavisk soldat blev i går idømt otte års fængsel under den første retssag ved en serbisk domstol om krigsforbrydelser, begået under Kosovo-krigen 1998-99.
Den 30-årige Ivan Nikolic blev fundet skyldig i den 24. maj 1999 at have dræbt to
civile etniske albanere i en landsby i Kosovo-provinsen.
Han var oprindeligt blevet anklaget for mord, men en
distriktsdomstol ændrede bagefter anklagen til krigsforbrydelser.

Mange dræbte i Algeriet
*Seks personer er blevet dræbt af en gruppe bevæbnede mænd i byen Harbil, tæt på Algeriets hovedstad, Algier, oplyste lokale beboere i går over for det franske nyhedsbureau AFP.
De nye drab betyder, at over 50 personer er blevet dræbt ved angreb siden fredag, hvor det nordafrikanske land fejrede 40-årsdagen for uafhængigheden fra Frankrig.
Algeriets myndigheder tilskriver normalt islamiske militante de voldelige angreb.
Siden 1992, da landets regering aflyste et valg, som de islamiske militante stod til at vinde, er omkring 100.000 mennesker blevet dræbt.

Demonstranter vil filme politiet
'På samme måde som politiet vil videofilme demonstranter under EU-topmøderne, så vil demonstranterne også filme politiet. En række af de op mod 200 såkaldte demonstrationsguider, der skal gå med i de store EU-demonstrationer til efteråret og i december, vil blive udstyret med blokke og videokameraer for at dokumentere politiets indgriben i eventuelle uroligheder, skriver JP København.
»Det, mener vi, vil være en god konfliktforebyggende foranstaltning, der kan hindre, at eksempelvis politiet griber unødigt ind,« siger Rune Lund fra sekretariatet for den store paraplyorganisation NGO Stop Volden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her