Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

8. juli 2002


DF raser over lige-stilling i forsvaret
*Dansk Folkeparti raser over Forsvarskommandoens planer om at udarbejde et sæt retningslinier, der skal sikre etnisk og religiøs ligestilling i forsvaret. Planerne er i øjeblikket ved at blive konkretiseret, men i udkastet lægger Forsvarskommandoen blandt andet op til at indføre særlige hovedbeklædninger, et større udvalg af fødevarer i forsvarets cafeterier samt mulighed for at overholde bedetider og andre religioners helligdage.
Men Dansk Folkepartis forsvarsordfører Peter Skaarup kræver, at forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) omgående skrider ind over for det, som Peter Skaarup betegner som en mulig muslimsk femtekolonnevirksomhed i det danske forsvar.

Bin Laden planlæg-ger nye aktioner
*Den terrormistænkte Osama bin Laden og hans tilhængere planlægger en række nye terroraktioner mod mål i USA, Israel og Storbritannien på årsdagen for terrorbombningen af World Trade Center i New York.
Det skriver den britiske avis The Observer. Avisen har sine oplysninger fra kilder i efterretningstjenester i Storbritannien, Mellemøsten og Asien.
Tilsvarende advarsler om aktioner på USA’s nationaldag den 4. juli viste sig ikke at holde stik. Men vestlige efterretningstjenester skal have registreret øget kommunikation mellem de folk, som mistænkes for at være med i Osama bin Ladens terrornetværk al-Qaeda.
Britiske efterretningskilder siger til The Observer, at al-Qaeda har både amerikanske, israelske og britiske mål, og at det sandsynligvis kun er et spørgsmål om tid, før den næste aktion finder sted.

33 omkommet i mine i Ukraine
*33 minearbejdere omkom i går ved en mineulykke i det østlige Ukraine. Det oplyser lokale myndigheder i byen Donetsk 750 kilometer øst for hovedstaden Kijev.
De 33 minearbejdere blev indespærret cirka 500 meter nede i en mine, da der udbrød brand i en skakt.
Mineulykker er vanlige i Ukraine, og mange ansatte omkommer hvert år. Minerne er gamle og nedslidte med kun få sikkerhedsforanstaltninger.

Tre anholdt for massevoldtægt
*Pakistansk politi har i weekenden anholdt to af de hovedmistænkte for en massevoldtægt mod en ung pakistansk kvinde. Dermed er tre af de fire formodede gerningsmænd anholdt, oplyser den lokale politichef Farman Ali.
Forbrydelsen, der har chokeret den pakistanske befolkning, blev beordret af et landsbyråd som straf for, at kvindens yngre bror var under anklage for at have haft et forhold til en ældre kvinde fra en anden etnisk gruppe med en højere social status.
Sagen har samtidig bragt fokus på problemet med voldtægter, der hærger Muzaffargarh. Ifølge politets oplysninger er 22 kvinder blevet voldtaget i Muzaffargarh distriktet alene i juni måned. 14 af kvinderne har ifølge politiet været udsat for gruppevoldtægter.

Dyster udsigt for Cypern-fred
*Trods intensive bestræbelser siden januar er parterne ikke kommet nærmere et fredeligt, samlet Cypern, og fremtidsudsigten er dyster på grund af en ledelseskrise i Tyrkiet.
»Alt afhænger af, hvad der sker i Tyrkiet. Det er Ankara, som har nøglen,« siger den politiske iagttager Sofronis Sofroniou til det franske nyhedsbureau AFP.
Den tyrkisk-cypriotiske side forestiller sig en løs konføderation med sideordnet suverænitet for de to befolkningsgrupper. Dette er blevet afvist af græsk-cyprioterne, som med FN’s godkendelse går ind for en føderation bestående af to zoner og med en stærk central regering.
Cypern har været delt siden 1974, da Tyrkiet udstationerede tropper i den nordlige tredjedel af øen som reaktion på et kup i syd, der var inspireret af den græske oberst-junta med henblik på at sammensmelte Cypern med Grækenland.

Slot skal symboli-sere tysk enhed
*Efter en 12 år lang debat tyder alt nu på, at Berlins Slot, som for over 50 år siden blev sprængt i stumper og stykker af det kommunistiske regime i det tidligere DDR, vil blive genopbygget.
I midten af ’det nye Berlin’ vil der i de kommende år blive opført nye barokke facader med den prøjsiske ørn i et bygningsværk, som mange venter skal symbolisere det genforenede Tyskland.
For at få plads til slottet skal resterne af det tidligere DDR’s Palast der Republik fjernes. Denne bygning var under kommunismen et mødested for millioner af mennesker, men er i dag en asbestforurenet ruin.
Der bliver ikke tale om at bygge en tro kopi af det gamle slot, men snarere om en tolkning af det. Prisen forventes at løbe op i 5,2 milliarder kroner.

Minister inddrages i taxakrig
*Striden mellem danske og svenske taxachauffører om retten til at køre i København og over Øresundsbroen havner nu på trafikminister Flemming Hansens (K) bord.
Det er Dansk Folkepartis trafikordfører, Peter Skaarup, der mener, at tiden er kommet, hvor ministeren må skride hårdt ind over for svenske taxachauffører, der overtræder reglerne for taxakørsel i København.
Stridens kerne er, hvor vidt de svenske taxachauffører må udføre deres arbejde på dansk grund, når de har haft en tur fra Sverige til København, eller om de skal køre hjem med tom vogn. De danske taxachauffører anklager deres svenske kolleger for at kapre kunder i København og for ikke at vende snuden hjemad, når de har kørt deres broture.

Amt lukker for Tvind-institution
*Nordjyllands Amt har med øjeblikkelig virkning lukket for tilgangen af nye klienter til Tvinds opholdssted Nordlys i Frederikshavn, oplyser DR Nordjylland.
Nordlys har plads til fem unge med problemer i fami-lien. Men da lederen og hele resten af personalet tidligere på ugen sagde op i protest mod Tvind, har amtet bedt om en redegørelse fra den Tvind-dominerede bestyrelse på stedet. Og til den redegørelse foreligger må der ikke optages nye, unge klienter på stedet.

Bykonger bæller vin for millioner
*13 danske kommuner brugte i 2000 over en million
kroner hver på repræsenta-tionsudgifter. Det viser en opgørelse, som B.T. har lavet.
Listen toppes ikke overraskende af Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte (V), der brugte over fire mio. af skatteborgernes penge. Det lykkedes den tidligere Århus-borgmester Flemming Knudsen(S) at spendere 3,3 mio. kr., mens Kolding med et forbrug på 2,7 mio. kr. kommer ind på tredjepladsen. Dengang som nu hedder Koldings borgmester Per Bødker Andersen (S).
Repræsentationskontiene dækker kommunens udgifter til vin, mad, rejser og møder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her