Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

4. juli 2002


Ros og ris til Fogh
*Der lød massiv opbakning til det danske EU-formandskabsprogram krydret med en del kritik af den danske udlændingepolitik, da statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i går i Europa-Parlamentet i Strasbourg redegjorde for, hvordan Danmark vil styre Den Europæiske Union i det kommende halve år.
Anders Fogh Rasmussen høstede flere gange korte bifald fra salen, hvor langt under 100 af de i alt 626 EU-parlamentarikere fulgte debatten, da han fastslog, at EU har en både moralsk og historisk forpligtelse til at få udvidelsen med op til ti øst- og sydeuropæiske ansøgerlande i hus på topmødet i København i midten af december.
Men adskillige EU-parlamentarikere benyttede samtidig lejligheden til at fortsætte den internationale kritik af stramninger i udlændingepolitikken.

Irsk nej er ingen katastrofe
*Selv om toppolitikere de seneste dage har sendt advarsler til Irlands 3,8 millioner indbyggere om, at irerne vil holde 75 millioner østeuropæere ud af EU, hvis de igen stemmer nej til Nice-traktaten, er det blot politisk afpresning. Det mest sandsynlige er en lille forsinkelse, som piller glansen af EU-topmødet i København til december. Hvis Irland afviser traktaten til efteråret, har statsminister Anders Fogh Rasmussen nøglen til en skuffe, hvor skitsen til en plan B ligger, mener Daniel Gros, leder af tænketanken Centre for European Policy Studies (CEPS) i Bruxelles. Signalerne til Irland i forbindelse med Danmarks overtagelse af EU-formandskabet er et kynisk politisk spil, mener han
»De politikere, som har magten, skal sige, at det er en katastrofe, for at presse irerne til at stemme ja. Men dagen efter et nej vil alle sige: Det er ingen katastrofe, vi kan gennemføre udvidelsen alligevel,« siger Daniel .
Leder på bagsiden

EU bøjer sig ikke for amerikansk pres
*EU er ikke indstillet på at give efter for USA’s pres for at få udvandet den nyåbnede internationale domstol, fastslog EU’s udenrigskommissær Chris Patten i går.
»EU støtter helhjertet og uden forbehold etableringen af Den Internationale Straffedomstol (ICC). Vi beklager, at USA, trods tilføjelserne under forhandlingerne om Rom-traktaten, har trukket sig ud af ICC,« sagde Patten under et besøg i den serbiske hovedstad Beograd.
»Vi mener, at ICC er det vigtigste fremskridt for international retsudøvelse siden etableringen af FN, og vi er ikke villige til at lade nogen udvande vores fulde støtte til principperne,« fastslog udenrigskommissæren.
Udenrigskommissæren gjorde det klart, at EU i givet fald er parate til at fortsætte de fredsbevarende opgaver i Balkan-landene.

To milliarder til EU-PR
*EU-Kommissionen er ved at lægge en helt ny offensiv PR-strategi, der vil koste to milliarder kroner over de næste fire år og har det erklærede mål at gøre Den Europæiske Union både meningsfuld og synlig over for de ofte ligeglade europæere.
Et udspil til en ny fireårig PR-strategi, som EU-Kommissionen netop har vedtaget, beskriver, hvordan EU’s centrale budskaber skal tage højde for EU-borgernes bekymringer, hvordan budskaberne derefter skal sendes gennem et såkaldt ’værdifilter’, hvorefter de skal testes på fokusgrupper i hvert medlemsland, inden de afpudses og målrettes til forskellige grupper af europæiske borgere. Endelig skal det nøje overvåges i hvert medlemsland, om PR-strategien har den ønskede effekt blandt borgerne.

Universiteter skal rangordnes
*Regeringen planlægger en gennemgribende undersøgelse af landets 11 universiteter for at sammenligne hvert enkelt af dem med universiteter fra fire-fem andre OECD-lande, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Dermed bliver der nu også på universitetsområdet større offentlighed i uddannelsessektoren. Og målet er at sikre danske universiteters internationale position, fastslår videnskabsminister Helge Sander (V).
Ifølge avisen mener Socialdemokratiet, at målingen er et positivt initiativ, mens de studerende er særdeles skeptiske. Regeringen bebudet offentliggørelse af standpunkter og karakterer for folkeskolen og gymnasiet.

Graffititræf aflyses
*Graffitiarrangementet Meeting of Styles, som var planlagt i Københavns Sydhavn i den kommende weekend, bliver nu aflyst.
Arrangørerne har ifølge eget udsagn mødt så meget modstand fra Københavns Kommune, Københavns Politi, DSB og »anti-graffiti-folk«, at de nu officielt aflyser graffititræffet. I stedet indbyder de til en paneldiskussion på Enghave Brygge lørdag klokken 12.00, hvor graffitimalerne og deres modstandere får mulighed for at udveksle holdninger.
I morgen gennemføres arrangementet som planlagt i Malmø, hvor politiet og kommunen er indforståede.

Laveste antal aborter nogensinde
*I år 2000 fik 1,25 procent af alle kvinder – eller i alt 15.681 – i den fødedygtige alder foretaget abort, og ikke siden den frie abort blev indført i 1973, har det tal været så lavt.
Traditionelt har der altid været flest aborter blandt kvinderne fra hovedstadsområdet, og sådan er det stadig. Ifølge Kristeligt Dagblad fik 19 ud af 1000 københavnske kvinder en abort i løbet af 2000, mens kun otte ud af 1.000 potentielle mødre fra Ringkjøbing Amt valgte den løsning.

Tysk razzia mod terrormistænkte
*Tysk politi gennemførte i går morges en razzia i Hamburg for at finde otte formodede muslimske terrorister, oplyste den offentlige anklagers kontor i Karlsruhe. De er mistænkt for at arbejde sammen med henblik på at skabe »aggressiv militant islamisk fundamentalisme«.
Flere tyske medier har rapporteret om en mulig forbindelse mellem en af de mistænkte og Mohammad Atta, som menes at være hjernen bag angrebet på USA.

Ikea solgte Taleban-tæpper
*Ikea har fået en bøde på omkring 60.000 kroner af den amerikanske regering for at handle med talebanerne i Afghanistan.
USA’s regering har besluttet, at 86 virksomheder skal betale i alt 5,8 millioner kroner (godt 43 millioner kroner) i bøder for at have overtrådt en lov fra 1998 om handel med fjendelande.
Ikea anklages for at have købt 150 håndvævede tæpper fra et talebankontrolleret område i Afghanistan.
En talsmand for Ikea i USA siger, at regionen ikke var kontrolleret af Taleban, da Ikea afgav sin ordre. Først da tæpperne blev sendt afsted i november 1999 overtog talebanerne magten ifølge Ikea.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her